ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δυτικής Αττικής: Φτάνει πια! Φυλή-Σχιστό δεν μπορούν να είναι οι μοναδικοί σκουπιδότοποι του Λεκανοπεδίου

Γράφει:

Δυτική Αττική

11/05/2021, 1:44 μμ

Φτάνει πια! Φυλή – Σχιστό δεν μπορούν να είναι οι μοναδικοί σκουπιδότοποι του Λεκανοπεδίου

Οι Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Δυτική Αττική, Δυτική Αθήνα και Πειραιά στηρίζουν και συμμετέχουν στην κινητοποίηση φορέων και συλλογικοτήτων, την Τετάρτη 12/5 και ώρα 18.00, στην έδρα της Περιφέρειας Αττικής (Συγγρού 15, Σταθμός ΜΕΤΡΟ Ακρόπολη) ενάντια στο σημερινό μη βιώσιμο, αντικοινωνικό και αντιπεριβαλλοντικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων που καταδικάζει τις Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.) Δυτικής Αττικής, Δυτικής Αθήνας και Πειραιά ως τον σκουπιδότοπο όλου του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Οι πολίτες των Π.Ε. Δυτικής Αττικής, Δυτικής Αθήνας και Πειραιά οφείλουν να αντισταθούν στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Αττικής που θέλουν να παγιώσουν ένα συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων, μέσα από την επέκταση και μονιμοποίηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων σε Φυλή και Σχιστό, αλλά και μέσα από την στην κατασκευή νέων εγκαταστάσεων στα Δυτικά της Αττικής.

Είμαστε εδώ για να συμβάλλουμε σε μία κοινωνικά δίκαιη λύση, περιβαλλοντικά και επιστημονικά ορθή και στη λογική της αποφυγής στο μέλλον δημιουργίας ενός νέου ΧΥΤΑ Φυλής ή μιας φαραωνικού μεγέθους εγκατάστασης, που σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ή στα όριά της θα απειλήσει κάποια στιγμή την Δημόσια Υγεία.

Λέμε όχι στις δύο νέες μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων και οργανικών που δημιουργεί η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Αττικής σε Φυλή και Σχιστό, δυναμικότητας 450.000 και 270.000 χιλ. τόνων αντίστοιχα με τη μέθοδο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για 30 χρόνια περίπου.

Η κυκλική οικονομία, η διαλογή στη πηγή, η ανακύκλωση και η ανάκτηση υλικών θα έπρεπε να αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα για την Αττική σύμφωνα και με το υφιστάμενο ΠΕΣΔΑ. Κάτι που μόνο μέσα από αποκεντρωμένες υποδομές οικονομικά και οικολογικά βιώσιμης, ήπιας διαχείρισης, με δίκαιη χωροθέτηση σε επίπεδο μεγάλων δήμων ή γειτονικών δήμων μπορεί να γίνει πράξη, με στόχο το οριστικό κλείσιμο της Φυλής. Αντίθετα, η κυβέρνηση και η διοίκηση Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής προετοιμάζουν νέες θηριώδεις εγκαταστάσεις στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής και την Π.Ε. Πειραιά.

Οι πολίτες της Δυτικής Αττικής, της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά συμμετέχουμε στην επίλυση του τεράστιου περιβαλλοντικού προβλήματος με το κόστος που μας αναλογεί.

Απαιτούμε:

  • Ένα δεσμευτικό και δημόσια ανακοινωμένο χρονοδιάγραμμα οριστικής διακοπής λειτουργίας της εγκατάστασης στη Φυλή και την ένταξη της περιοχής σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης.
  • Ο υφιστάμενος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο Σχιστό να καλύπτει μόνο της ανάγκες της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και να προχωρήσει το σύνολο των χωροθετήσεων και αδειοδοτήσεων στην Αττική.
  • Η διαχείριση των απορριμμάτων να έχει δημόσιο χαρακτήρα και να στηρίζεται στη μικρή κλίμακα, στην ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής και στην αξιοποίηση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού. Απορρίπτουμε πλήρως την επιλογή των ΣΔΙΤ για μονάδες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ).
  • Να μην γίνεται καύση απορριμμάτων όπως προβλέπεται και από τις ευρωπαϊκές οδηγίες.
  • Αποκεντρωμένα χαρακτηριστικά στο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων με δίκαιη χωροθέτηση και αδειοδότηση ΧΥΤΥ και ΜΕΑ με γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια, αυστηρή τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αξιοποιώντας κάθε δυνατό μέσο προκειμένου να κλείσει οριστικά η εγκατάσταση της Φυλής.
  • Στήριξη των Δήμων με τους αναγκαίους πόρους, προσωπικό, μέσα προστασίας και υλικοτεχνικό εξοπλισμό για να υλοποιήσουν τα τοπικά σχέδια διαχείρισής τους με έμφαση στην ανακύκλωση και ανάκτηση υλικών, στην πρόληψη και ελαχιστοποίηση της δημιουργίας απορριμμάτων και άμεση ενεργοποίηση της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, όχι το 2023 όπως προβλέπει ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος Χατζηδάκη.
  • Άμεση και δημόσια διαβούλευση για το νέο ΠΕΣΔΑ Αττικής.

 

Προσυγκέντρωση:

Τετάρτη 12/5 | ώρα: 18.00 | Σταθμός ΜΕΤΡΟ «Ακρόπολη»

  

Νομαρχιακές Επιτροπές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Δυτικής Αττικής

Δυτικής Αθήνας

Πειραιά

Διαβάστε επίσης