Πύρινος εφιάλτης στα Βίλια: Εκκενώθηκαν οικισμοί – ενδείξεις εμπρησμού

Γράφει:

Δυτική Αττική

23/08/2021, 5:26 μμ

Εκκενώθηκαν οι οικισμοί Βιλίων και Προφήτη Ηλία

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική  από το πρωί της Δευτέρας, καθώς φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε περιοχή βορειοανατολικά των Βιλίων. Συγκεκριμένα, η φωτιά ξέσπασε στον οικισμό Κάζα, που βρίσκεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καεί σπίτια στον Προφήτη Ηλία.

Στην περιοχή επιχειρούν συνεχώς ισχυρότατες επίγειες δυνάμεις μαζί με 21 εναέρια μέσα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα επιχειρούν 167 πυροσβέστες με 60 οχήματα συμπεριλαμβανομένων: δύο ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, της δύναμης που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με 61 πυροσβέστες και 18 οχήματα από τη Ρουμανία, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε. και ομάδα Σ.μη.Ε.Α. της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής.

«Συναγερμός» για την νέα φωτιά

Η εικόνα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη αυτήν την ώρα, ωστόσο στο σημείο παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για παν ενδεχόμενο, καθώς οι άνεμοι πνέουν ισχυροί στην περιοχή.

Το μέτωπο της φωτιάς, επεκτάθηκε πολύ γρήγορα και εκτείνεται περί τα 2,5 με 3 χλμ, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για να μην φτάσει η φωτιά σε Κιθαιρώνα και Βίλια.

Νωρίτερα, δόθηκε μέσω του 112 εντολή προληπτικής εκκένωσης των οικισμών Βίλια και Προφήτη Ηλία.

Η φωτιά ξέσπασε στον δρόμο προς τις Ερυθρές και κινήθηκε μέσα στο πυκνό δάσος. Έξω από τα Βίλια έχει στηθεί μία ζώνη άμυνας από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, για να μπορέσουν να σταματήσουν το πύρινο μέτωπο που πέρασε τη μία πλευρά του δρόμου.5361240

Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών και εθελοντών, οριοθετήθηκε στο νότιο κομμάτι. Στο δυτικό κομμάτι, όμως, δίνεται μάχη να μην επεκταθεί σε Κιθαιρώνα και Βίλια. Προς το παρόν δεν κινδυνεύουν τα Βίλια.

Στην αεροπυρόσβεση επιχειρούν περιοδικά 13 ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων δύο ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και ενός ελικοπτέρου ως συντονιστικό καθώς και οκτώ αεροπλάνα συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν η ΕΛ.ΑΣ., ο Ε.Σ., εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

5361224
5361243

«Είδα με τα μάτια μου σπίτι κατεστραμμένο»

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος, μιλώντας νωρίτερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, είπε ότι η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Κάζα και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα. Έχει μέτωπο περίπου 2,5 με 3 χλμ.

Η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό του προφήτη Ηλία, ο οποίος είχε εκκενωθεί νωρίτερα, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια. Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος, είπε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ ότι είδε με τα μάτια του ένα σπίτι εντελώς κατεστραμμένο. Ωστόσο, δεν μπορούσε να έχει συνολική εικόνα των καταστροφών.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, η φωτιά επεκτάθηκε ταχύτατα και «διένυσε» απόσταση 4 με 5 χλμ από το σημείο που ξεκίνησε στην περιοχή Κάζα.

Αντιδήμαρχος Βιλίων: Υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού

Στα Βίλια σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Κολοβεντζο έχει γίνει μόνο μερική εκκένωση και οι κάτοικοι βρίσκονται οι μισοί στη διασταύρωση των Βιλίων και οι άλλοι μέσα στον οικισμό. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε πως υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού και πως σε αυτό συντείνουν η ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς και η δύναμη του αέρα.

Διακοπή κυκλοφορίας

Εξαιτίας της φωτιάς, τη τροχαία έχει επιβάλει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Έχεις διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό Ελευσίνας – Θηβών, από το ύψος του κόμβου των Βιλίων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα.

Η φωτιά φαίνεται πως οριοθετήθηκε στο νότιο κομμάτι, και στο δυτικό κομμάτι δίνεται μάχη αυτή τη στιγμή να μην επεκταθεί σε Κιθαιρώνα και Βίλια. Επιχειρούν όλα τα εναέρια μέσα και πεζοπόρα οχήματα. Προς το παρόν δεν κινδυνεύουν τα Βίλια.

Για την ώρα, δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για αναζωπύρωση στο μέτωπο των τελευταίων ημερών ή για νέα εστία πυρκαγιάς.

Πηγή: parapolitika.gr

Διαβάστε επίσης