Ναυπηγεία Ελευσίνας: Το πρόγραμμα εξυγίανσης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου

Γράφει:

Δυτική Αττική

22/03/2022, 3:35 μμ

*Γράφει ο Σπύρος Ρούσσος

Μέχρι τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εξυγίανσης για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, το οποίο αναζητείται μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.

Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν τρεις συναντήσεις. Η πρώτη μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών και παρόντος του πρωθυπουργού.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο
υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ήταν να αναλάβει τον συντονισμό της τελικής διαμόρφωσης του σχεδίου εξυγίανσης του Ναυπηγείου Ελευσίνας, με εντολή του κ. Μητσοτάκη.

Ενώ η δεύτερη συνάντηση έγινε μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι
Γεωργιάδη με το προεδρείο του σωματείου εργαζομένων στο Ναυπηγείο Ελευσίνας και των
συνδικαλιστικών παρατάξεων που συμμετέχουν σε αυτό.

Σε δήλωση του ο υπουργός Αδ. Γεωργιάδης, διαβεβαίωσε τους συνδικαλιστές ότι:

Θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή η νομοθετική διάταξη που θα ρυθμίζει τις οφειλές του Ναυπηγείου Ελευσίνας προς το Πολεμικό Ναυτικό, τις Τράπεζες, τους εργαζόμενους και άλλους πιστωτές.

Το Ναυπηγείο θα εξασφαλίσει σημαντικό έργο από τα προγράμματα του υπουργείου Εθνικής
Άμυνας, αλλά αυτό το θέμα θα το αποφασίσει ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος τους
επόμενους έξι μήνες.

Έφτασε στο υπουργείο το σχετικό έγγραφο – δέσμευση από την αμερικανική εταιρεία DFC η οποία θα χρηματοδοτήσει τη λειτουργία του Ναυπηγείου. Η καθυστέρηση οφείλεται στην αλλαγή στη διοίκηση της εταιρείας.

Θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις των εργαζομένων και θα εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, καθώς και οι συλλογικές συμβάσεις.

Ωστόσο, ο Αδ. Γεωργιάδης υπογράμμισε με νόημα ότι το σχέδιο εξυγίανσης, θα πρέπει να έχει ευρεία αποδοχή στη Βουλή από τα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ και είναι
προϋπόθεση για να επιτύχει το νέο επιχειρηματικό εγχείρημα στο Ναυπηγείο και δεν δεσμεύτηκε να δοθούν για τους 4 συν 6 μήνες από το χρονικό διάστημα από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021, η διαφορά από την μείωση κατά 30% της μισθοδοσίας των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση στις 29 Μαρτίου για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να λάβουν αποφάσεις. Καθώς οι συνδικαλιστές τόνισαν ότι ο κάθε εργαζόμενος, θα χάσει από 5.000 έως 10.000 ευρώ, όμως ο υπουργός κατηγορηματικά αρνήθηκε λέγοντας ότι «δεν μπορεί να αλλάξει τη συμφωνία με τους επενδυτές».

Στην Ουάσιγκτον ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση με τους Αμερικανούς επενδυτές και τον νέο πρόεδρο Scott A. Nathan της DFC έγινε η τρίτη συνάντηση. Από τους εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού οργανισμού υπήρξε διαβεβαίωση ότι θα συμμετάσχουν στο επιχειρηματικό εγχείρημα του Ναυπηγείου Ελευσίνας με ένα ποσό που ανέρχεται σε 64 εκατ. δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι οι οφειλές του Ναυπηγείου Ελευσίνας προς το Δημόσιο και στους άλλους πιστωτές προσεγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ και συζητείται η διαγραφή 200 εκατ. ευρώ, αλλά υπάρχει αντίδραση από το Πολεμικό Ναυτικό που δεν συναινεί στην διαγραφή των οφειλών.

Διαβάστε επίσης