Μητσοτάκης: Συνάντηση με Κάμαλα Χάρις το απόγευμα στο Μόναχο

Γράφει:

Πολιτική

19/02/2022, 1:23 μμ

Στις 19:00 η συνάντηση του πρωθυπουργού με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ – Στο καλύτερο επίπεδο οι διμερείς σχέσεις Αθήνας και Ουάσινγκτον

Την ευκαιρία για μια ακόμα συνάντηση κορυφής θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου σήμερα το απόγευμα. Πιο συγκεκριμένα, γύρω στις 19:00 αναμένεται να δει την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, κάτι που επιβεβαιώνει τη στρατηγική σχέση Αθήνας-Ουάσιγκτον και το ιστορικό υψηλό των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης είναι εν αναμονή και της οριστικοποίησης της μετάβασής του στον Λευκό Οίκο, μάλλον προς τον Απρίλιο.

Το εξαιρετικό σημείο των διμερών μας σχέσεων με την Ουάσιγκτον επιβεβαιώνεται από την αναβάθμιση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία είχε συνοδευτεί από την επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προς τον πρωθυπουργό, όπου υπογραμμίζεται η υποστήριξη των ΗΠΑ στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, αλλά και στα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Παράλληλα, και το Κογκρέσο αναγνωρίζει τη στρατηγική φύση της ελληνοαμερικανικής σχέσης, αλλά και τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στη ΝΑ Μεσόγειο. Πιο πρόσφατη απόδειξη αυτού η ψήφιση του Νόμου για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Συνεργασία ΗΠΑ- Ελλάδας που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο και προβλέπει τη δημιουργία διακοινοβουλευτικής επιτροπής του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ+ ΗΠΑ). Οι άρτιες σχέσεις με το Κογκρέσο, άλλωστε, φάνηκαν και στη χθεσινή συζήτηση που είχε στο Μόναχο ο κ. Μητσοτάκης με 14 μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, μεταξύ των οποίων άνθρωποι που σθεναρά υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, όπως ο Κρις Βαν Χόλεν και ο Κρις Κουνς.

Όσο για την κ. Χάρις, δεν είναι άγνωστη στον κ. Μητσοτάκη, μιας και είχαν την ευκαιρία να τα πουν επ’ ολίγον στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής των Παρισίων για τη Λιβύη τον περασμένο Νοέμβριο. Η ίδια, δε, έχει στενές σχέσεις με την ελληνική ομογένεια, ιδιαίτερα στην Καλιφόρνια, της οποίας διετέλεσε γερουσιαστής. Είναι, άλλωστε, προσωπική φίλη της αναπληρώτριας κυβερνήτη της Πολιτείας Ελένης Κουναλάκη.

Σημειωτέον, ο κ. Μητσοτάκης είχε χθες την ευκαιρία να τα πει για λίγο στη Διάσκεψη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ-και πρόσωπο των ημερών- Άντονι Μπλίνκεν.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 19.00 (ώρα Ελλάδος) με την Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Kamala Harris, στο Μόναχο.

Διαβάστε επίσης