Μετά τον πόλεμο με την ΕΕ η AstraZeneca θα παραδώσει νωρίτερα δόσεις του εμβολίου

Γράφει:

Πολιτική

26/01/2021, 3:48 μμ

Μετά τον πόλεμο που ξέπσασε με την ΕΕ, τώρα ηAstraZeneca προσφέρεται να δώσει στην ΕΕ νωρίτερα δόσεις του εμβολίου, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πηγές της Ενωσης.

Από την πλευρά της η Bild, που αναδημοσιεύει το ρεπορτάζ, αναφέρει ότι οι παραδόσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν στις 7 Φεβρουαρίου και όχι στις 15 Φεβρουαρίου, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ στο Reuters.

Οι πληροφορίες έρχονται την ώρα που έχει ξεσπάσει «πόλεμος» μεταξύ ΕΕ και AstraZeneca, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα παράσχει λιγότερες από τις συμφωνηθέντες δόσεις στην ΕΕ.

Η AstraZeneca δεν έδωσε πειστικές εξηγήσεις

Η AstraZeneca απέτυχε να δώσει ικανοποιητικές εξηγήσεις για την αδυναμία της να παραδώσει 80.000.000 εμβόλια έως τα τέλη Μαρτίου σε κράτη-μέλη. Η ΕΕ επρόκειτο να παραλάβει 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου το πρώτο τρίμηνο του έτους, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι θα λάβει πιθανώς τις μισές, μολονότι έχει προβεί σε εκ των προτέρων παραγγελίες ενόψει της έγκρισης του εμβολίου της AstraZeneca από τον ΕΜΑ.

Kορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ σχεδόν κατηγόρησαν την AstraZeneca, που έχει την έδρα της στη Βρετανία, ότι έκοψε τη ροή προμήθειας δόσεων που προορίζονταν για κράτη-μέλη της Ένωσης για να τις πουλήσει με ακριβότερο τίμημα σε άλλες χώρες.

Την κίνηση αυτή πυροδότησε η ενημέρωση από τον βρετανο-σουηδικό φαρμακευτικό κολοσσό προς τις Βρυξέλλες ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην παροχή των προβλεπόμενων από τη συμφωνία με την ΕΕ δόσεων.

Οργισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ τόνισαν ότι η AstraZeneca δεν έδωσε πειστικές εξηγήσεις. «Οι συζητήσεις με την AstraZeneca κατέληξαν σήμερα σε απογοήτευση με την έλλειψη σαφήνειας και επαρκών εξηγήσεων», σχολίασε στο Twitter η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου. «Τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι ενωμένα: Οι παρασκευάστριες εταιρείες εμβολίων έχουν κοινωνικές ευθύνες και εκείνες που απορρέουν από τις συμφωνίες να τηρήσουν», συμπλήρωσε ανακοινώνοντας μια νέα συνάντηση με εκπροσώπους του φαρμακευτικού κολοσσού σήμερα.

Ευρωπαία επίτροπος: Πού ή σε ποιον παραδόθηκαν μέχρι στιγμής

Νωρίτερα η επίτροπος ανακοίνωσε τα σχέδια για τους νέους ελέγχους στις εξαγωγές εμβολίων, καθιστώντας σαφείς τις υποψίες της Κομισιόν ότι η AstraZeneca έστειλε αλλού τα εμβόλια. «H Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να γνωρίζει επακριβώς πόσες δόσεις παρήγαγε η AstraZeneca και πού ή σε ποιον παραδόθηκαν μέχρι στιγμής», είπε η Κυριακίδου, προσθέτοντας ότι ο προτεινόμενος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μηχανισμός εξαγωγών θα ζητά από κάθε εταιρεία να αποκαλύπτει εκ των προτέρων τις δόσεις των παραγόμενων σε ευρωπαϊκό έδαφος εμβολίων που σκοπεύει να αποστείλει σε άλλες χώρες. Εκπρόσωπος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι βάσει της πρότασης αυτής οι εταιρείες θα πρέπει να ζητούν έγκριση πριν από την αποστολή εμβολίων σε τρίτες χώρες, εκτός κι αν πρόκειται για ανθρωπιστικούς λόγους.

Μάλιστα αξιωματούχος της ΕΕ είπε στο Reuters πως η AstraZeneca έλαβε προκαταβολή 336 εκατομμυρίων ευρώ όταν συμφωνήθηκε τον περασμένο Αύγουστο η αγορά τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεων. Η συμφωνία ήταν η πρώτη που υπογράφηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξασφάλιση εμβολίων κατά της Covid-19.

Τι επικαλέστηκε η AstraZeneca

Η κίνηση της Κομισιόν να επιβάλει νέους ελέγχους στις εξαγωγές εμβολίων και η προθυμία των αξιωματούχων να εκφράσουν δημοσίως την οργή τους κατά της AstraZeneca έρχεται να υπογραμμίσει πόσο ακανθώδες έχει γίνει το πρόβλημα της πρόσβασης στα εμβόλια για την πολιτική ηγεσία, καθώς μαίνεται η πανδημία και παρατείνονται τα μέτρα του lockdown σε πολλές χώρες.

Και όλα αυτά την ώρα που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δεν έχει ανάψει ακόμη το «πράσινο φως» στο εμβόλιο της AstraZeneca, κάτι που αναμένεται εντός της εβδομάδας. Η άφιξη του εμβολίου ήταν τόσο αναμενόμενη, που ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες πίεσαν, όπως αναφέρει το Politico, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης για αποστολή φορτίων εν αναμονή της έγκρισης.

Το ίδιο Μέσο αναφέρει ότι η AstraZeneca επικαλέστηκε, σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, δύο λόγους για τη μείωση της παραγωγής, που έχουν σχέση με τη διαθεσιμότητα των συστατικών και προβλήματα στην παραγωγή σε εργοστάσιο στο Βέλγιο, αλλά δεν παρουσίασε αποδείξεις. Και αυτό πυροδότησε εικασίες μεταξύ αξιωματούχων της Κομισιόν και κρατών-μελών της ΕΕ ότι η AstraZeneca έστειλε τις δόσεις των εμβολίων που παρήχθησαν στο Βέλγιο σε άλλους πελάτες, διαπιστώνοντας στη συνέχεια ότι η παραγωγή δεν προχωρούσε τόσο γρήγορα ώστε να ανταποκριθεί στα προβλεπόμενα από τη συμφωνία με την ΕΕ, η οποία είχε προκαταβάλει και εκατοντάδες εκατ. ευρώ.

«Η εμπιστοσύνη κλονίστηκε σοβαρά», είπε αξιωματούχος της Κομισιόν. «Μέχρι σήμερα δεν έχει εξηγηθεί πλήρως τι συνέβη με τα χρήματα και τι έκανε η εταιρεία για να τηρήσει τις υποχρεώσεις της». Άλλος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε «ανοησίες» τις εξηγήσεις της AstraZeneca, η οποία το μόνο που έκανε όλη μέρα χθες ήταν να επαναλαμβάνει πως «κάνει ό,τι μπορεί», χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για αύξηση της παραγωγής.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης