Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά

Γράφει:

Πολιτική

20/01/2021, 4:22 μμ

«Η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά. Διατηρούμε το δικαίωμα επέκτασης και στην Κρήτη κι αλλού», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά στο Ιόνιο.

Με μια αναφορά του στο ενιαίο κράτος των Ιονίων Νήσων, που απέκτησε συνταγματική υπόσταση το 1818, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ήταν η πρώτη μορφή εδαφικής αναφοράς ελληνισμού μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. Και χώρος που το 1864 ενσωματώθηκε στο ελληνικό βασίλειο. Περισσότερο από ενάμιση αιώνα μετά η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά στο ίδιο μέρος», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Σήμερα στην αρχή του 2021 κάνουμε το δεύτερο μεγάλο ουσιαστικό βήμα. Η χωρά μας επεκτείνει στα 12 μίλια την κυριαρχία της στο Ιόνιο. Το είχα ήδη αναγγείλει από τον Αύγουστο. Και πράγματι οι θάλασσες μας εκεί διπλασιάζονται. Η Ελλάδα προφανώς μπορεί και στην Κρήτη να ασκήσει αυτό το δικαίωμα. Όμως σε χρόνο με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει».

Μητσοτάκης: Μήνυμα της κυβέρνησης απέναντι σε απειλές και λεονταρισμούς

Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε, επίσης, ότι η σημερινή ψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί ένα πολύ καθαρό μήνυμα που στέλνει και τώρα η κυβέρνηση σε όσους με απειλές και λεονταρισμούς επιχειρούν να στερήσουν αυτό το δικαίωμα από την πατρίδα μας τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. «Η σημερινή εξέλιξη δεν ήταν τυχαία και τίποτε δεν ήταν αυτονόητο» συνέχισε. «Έγινε εξ αιτίας της ενεργητικής διπλωματίας και άφησε πίσω της αγκυλώσεις και φοβικά σύνδρομα. Με λιγότερα λόγια και περισσότερη δράση. Έχουμε καταλήξει σε διαδοχικές συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο. οι συμφωνίες αποτελούν αποτέλεσμα σκληρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε: «πρόκειται για δυο κρίκους ειρήνης και συνεργασίας αλλά και υπόδειγμα ασφάλειας και σταθερότητας σε μία περιοχή που κάποιοι απειλούν να μετατρέψουν σε ναρκοπέδιο. Μόλις πρόσφατα ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επέκταση στα 12 μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδος αποδεικνύοντας ότι η Μεσόγειος μπορεί να γίνει θάλασσα ειρήνης».

«Η δράση τα διεθνή μέτωπα δεν θα ήταν δυνατή χωρίς θωράκιση της πατρίδας»

Αναφερόμενος στις ένοπλες δυνάμεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η δράση στα διεθνή μέτωπα δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την εγγύηση ότι η θωράκιση της πατρίδας μας είναι εξασφαλισμένη» «Γνωρίζετε πως η συμφωνία για την αγορά 18 μαχητικών Rafale έχει ψηφιστεί και δρομολογείται με πρωτόγνωρους ρυθμούς. Ταυτόχρονα η αναβάθμιση των F-16 και η απόκτηση 4 νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου. Απόφαση που θα πάρουμε στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Ένα πρόγραμμα 105 πρωτοβουλιών συνολικού κόστους 11 δισ. Ευρώ». Πρόκειται, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για «Ενιαία εξωτερική πολιτική για την οποία συνεργάζεται ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών» ενώ απαντώντας, εμμέσως πλην σαφώς στην αξιωματική αντιπολίτευση, είπε: «Άκουσα για κάποιες διαφοροποιήσεις. Είναι ισχυρισμοί χωρίς ίχνος αλήθειας περίεργο να ακούγονται από αυτούς που είχαν δώσει την ευθύνη από την μία στον Καμμένο και από την άλλη στον Κοτζιά».

Αναφορικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι:΅«Η δική μας θέση ήταν σαφής εξαρχής: Σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως «προσερχόμαστε με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση, όμως και με μηδενική αφέλεια στις διερευνητικές επαφές που ξεκινούν στις 25 Ιανουαρίου».

«Η Ελλάδα παγίως τάσσεται υπέρ του διαλόγου υπό δυο συνθήκες: να πάψουν οι τουρκικές προκλήσεις εντός της ελληνικής ΑΟΖ και να επαναρχίσουν οι διερευνητικές από εκεί όπου διεκόπησαν» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Υπάρχει επίσης η προοπτική των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας με την έκθεση Μπορέλ. Υπάρχει και η αποφασιστική στάση των ΗΠΑ. Οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό αλλά μέσο για να επιστρέψουν οι γείτονες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρόθεση μας είναι η συνολική προσέγγιση που θα μπορούσε να επιλύσει και άλλα ζητήματα όπως το προσφυγικό. Η Ελλάδα κατέστησε τις διαφορές της με την Τουρκία και ευρωπαϊκές. Καμία όμως συζήτηση δεν μπορεί να αφορά στην ελληνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χωράς» τόνισε.

Τα σημαντικότερα σημεία της δευτερολογίας του Κ. Μητσοτάκη

  • Η αλήθεια δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Η Ελλάδα για πρώτη φορά από το 1947 μεγαλώνει. Και θα έπρεπε να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό και όχι σε άλλα ζητήματα για να μην μειώσουμε τη σημασία αυτής της απόφασης. Γιατί αν ήταν τόσο αυτονόητη, γεννάται το ερώτημα γιατί δεν έγινε τόσα χρόνια.
  • Εγώ δεν έχω τοποθετηθεί για το ζήτημα του Ιονίου γιατί αντιλαμβάνομαι την περιπλοκότητα των ζητημάτων. Στελέχη μας είχαν ενστάσεις ως προς την χρονικότητα τότε της επέκτασης.
  • Ο κ. Κοτζιάς λέει στο βιβλίο του ότι ο κ. Τσίπρας έκανε πίσω για την επέκταση στο Ιόνιο, λέγοντας ότι πιθανώς ακούσατε συνεργάτες σας και φοβηθήκατε ότι θα θυμώσουν οι Τούρκοι. Είναι αλήθεια όσα λέει ο Κοτζιάς; Γιατί δεν το κάνατε κ. Τσίπρα τότε; Ακολουθήσατε την πολιτική της δημιουργικής αδράνειας.
  • Θα ήθελα να κάνω μία επισκόπηση όσων πετύχαμε στην εξωτερική πολιτική. Δύο συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο. Για πρώτη φορά. Εμείς το κάναμε. Μία επί της αρχής συμφωνία με την Αλβανία, αφού η Ελλάδα έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, για να πάμε σε συνυποσχετικό.
  • Αποδεικνύουμε ότι σε περίπτωση που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για να λύσουμε τις διαφορές μας, μπορούμε να προσφύγουμε σε διεθνές δικαστήριο.
  • Ενισχύσαμε τις τριμερείς συμμαχίες με σημαντικούς στρατηγικούς παίκτες, όπως η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ.
  • Αναφορικά με τις ΗΠΑ, είπατε ότι δεν είδατε κανένα αποτέλεσμα που να δείχνει ότι στηρίζουν τα ελληνικά συμφέροντα. Δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε ότι δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ ήταν όσο ποτέ άλλοτε υποστηρικτικές στην Ελλάδα.
  • Μιλήσατε, κ. Τσίπρα για τη συμφωνία με τη Γαλλία, την ώρα που εσείς ούτε ανταλλακτικά για τα Μιράζ δεν μπορέσατε να εξασφαλίσετε. Κι αν είχατε τόσες επιφυλάξεις για τα Ραφάλ, γιατί ψηφίσατε τη σύμβαση;
  • Εχει κριθεί από τον ελληνικό λαό όσα κάνατε όταν ήσασταν εσείς στην κυβέρνηση. Ειδικά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής έχει κριθεί ποιος είναι πιο αξιόπιστος.
  • Κάνατε ένα παραλληλισμό των γεγονότων στο Καπιτώλιο και των διαδηλώσεων για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είπατε ότι είχαν ομοιότητα. Πράγματι οι διαδηλώσεις για τις Πρέσπες είχαν και γραφικά στοιχεία. Όμως όλοι όταν είδαν το Καπιτώλιο θυμήθηκαν την πάνω και την κάτω πλατεία το 2011 και τις κρεμάλες στη Βουλή. Στα οποία ήσασταν παρόντες και καβαλήσατε το κύμα της πάνω και της κάτω πλατείας που ενώθηκαν πολιτικά το 2015 και σας έφεραν στην εξουσία. Γι αυτό ενωθήκατε με τον κ. Καμμένο και κυβερνήσατε χωρίς προβλήματα.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης