Κορωνοϊός:Προς νέο lockdown ο Ασπρόπυργος και Δυτ.Αττική-Θέμα ωρών οι ανακοινώσεις

Ασπρόπυργος, Δυτική Αττική

17/12/2020, 10:46 πμ

Αναπόφευκτο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το ολικό lockdown σε διάφορες περιοχές της χώρας, μιας και τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό στην κυβέρνηση και στους λοιμωξιολόγους, καθώς η πανδημία του κορονοϊού δεν κάμπτεται όσο θα περίμεναν και με τον ρυθμό που ανέμεναν. Ετσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναμένεται να ανακοινώσει την επιβολή αυστηρότερων μέτρων σε 11 «κόκκινες» περιοχές, που παρουσιάζουν ιδιαίτερα αυξημένο ιικό φορτίο.

Αυστηρότερο lockdown σε Ασπρόπυργο εισηγούνται οι ειδικοί

Όσον αφορά τη Δυτική Αττική, η αυξητική τάση των κρουσμάτων έχει ως αποτέλεσμα οι ειδικοί να εισηγούνται αυστηρότερο lockdown στον Ασπρόπυργο, ενώ στο κόκκινο βρίσκεται Μάνδρα και Ελευσίνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τα 281 κρούσματα στην Αττική τα 111 εντοπίστηκαν στις περιοχές της Δυτικής Αττικής και στο κέντρο της Αθήνας, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στα νότια προάστια.

Θέμα ωρών οι ανακοινώσεις

Σε κάθε περίπτωση θεωρείται θέμα ωρών οι ανακοινώσεις για τα αυστηρότερα lockdown, ενώ όλα τα μάτια στρέφονται στην ενημέρωση των συντακτών στις 12.30 το μεσημέρι, όπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας  δεν αποκλείεται να ανακοινώσει τα νέα μέτρα, ενώ υπογραμμίζεται πως οι λοιμωξιολόγοι συνεδρίαζαν μέχρι αργά χτες το βράδυ εξετάζοντας όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Δυτική Αττική και Μακεδονία.

Υπενθυμίζεται πως σε συναγερμό βρίσκονται επίσης οι νομοί Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας.

Στο Θριάσιο ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων

Για την αύξηση των κρουσμάτων στην Δυτική Αττική μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» o αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή του Θριασίου και, όπως τονίστηκε και στην σύσκεψη που έγινε χθες με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδη και τους δημάρχους της δυτικής Αττικής, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα.

«Το πρόβλημα εντοπίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές και οικισμούς όπου κατοικούν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και τα μέτρα θα πρέπει να είναι στοχευμένα προς αυτήν την κατεύθυνση», σημείωσε ο κ. Κοσμόπουλος. Ανάμεσα στις προτάσεις στις οποίες αναφέρθηκε  o αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, είναι «να γίνονται στοχευμένα τεστ και έλεγχοι στις περιοχές με τα αυξημένα κρούσματα, να γίνει ενημέρωση και σωστή ιχνηλάτηση».

Κατά τον κ. Κοσμόπουλο είναι δύσκολο να αποφασιστεί ολικό «lockdown»  στην περιοχή. «Αν γίνει ολικό «lockdown» θα παγώσει η οικονομία της χώρας» είπε χαρακτηριστικά. Κι αυτό διότι η δυτική Αττική είναι μια πολυσύνθετη περιοχή με εκατοντάδες βιοτεχνίες και βιομηχανίες και λιμάνι.

Πάντως χρειάζεται προσοχή γιατί «αν ξεφύγει η κατάσταση στη δυτική Αττική θα επηρεάσει όλο τον νομό» υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής.

Lockdown όπως στη… Βρετανία για Δυτική Αττική και Κοζάνης

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται η επιβολή lockdown, τύπου Μαρτίου, σε ορισμένες περιοχές της Δυτικής Αττικής (Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Μάνδρα) και της Βόρειας Ελλάδας, όπως η Κοζάνη (στην οποία πηγαίνει εκτάκτως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης), μετά την εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων.

«Στον Ασπρόπυργο και στη Δυτική Αττική βρίσκονται μεγάλες βιομηχανίες που είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα. Σε αυτές λοιπόν τις περιοχές υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί καθολικό lockdown, όπως τον Μάρτιο, ώστε να ελαττωθεί η κινητικότητα και να μην εξαπλωθεί ο ιός. Αυτό εφαρμόζεται και στη Βρετανία σε ορισμένες περιοχές», είπε ο καθηγητής.

Επισήμανε δε ότι για την κατάσταση που επικρατεί στη Δυτική Αττική, η Επιτροπή ενημερώθηκε χθες, ωστόσο μετά από σχετικές ερωτήσεις διευκρίνισε ότι εννοούσε ότι χθες συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση από τους επιστήμονες. «Αναγκαστικά τρέχουμε λίγο πίσω από τα γεγονότα, διότι εκ των υστέρων καταλαβαίνεις ότι ίσως έπρεπε να είχες πάρει νωρίτερα μέτρα», πρόσθεσε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Διαβάστε επίσης