Ι. Σμυρλής, Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ: η πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι απαραίτητο κριτήριο για την περαιτέρω πρόοδο των διμερών σχέσεων 

Γράφει:

Πολιτική

24/06/2021, 12:09 μμ

Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος της Enterprise Greece, κ. Ιωάννης Σμυρλής, πραγματοποίησε σήμερα ομιλία στo Skopje Economic Forum, με θέμα “A new dawn: Laying the foundations for prosperity and stability”, στα Σκόπια.

Στην ομιλία που απηύθυνε ο κ. Σμυρλής, με τίτλο “Greece-North Macedonia, Economic and Business Cooperation», τόνισε το γεγονός ότι η διοργάνωση του Skopje Economic Forum αποτελεί ισχυρή απόδειξη της θέλησης της κυβέρνησης να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των γειτόνων και να θέσει τα θεμέλια για περαιτέρω συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, της συνδεσιμότητας, της ενέργειας, της αναπτυξιακής βοήθειας, του τουρισμού, καθώς επίσης και σε άλλους τομείς.

Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων υπογράμμισε την υποστήριξη της Ελλάδας όσον αφορά την πλήρη ένταξη των Βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό τον όρο της εκπλήρωσης των προϋποθέσεων που η ΕΕ έχει θέσει, δηλώνοντας παράλληλα ότι η διαδικασία αυτή συνιστά και τον μόνο τρόπο πορείας προς τα εμπρός.

Αποτελώντας το παλαιότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, ο κ. Σμυρλής δήλωσε ότι στόχος της Ελλάδας είναι η επίτευξη της σταθερότητας στην περιοχή και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μέσω μιας εταιρικής σχέσης που υπερασπίζεται και προστατεύει τις βασικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δημοκρατική διακυβέρνηση.

Ο κ. Σμυρλής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη διοργάνωση του Βαλκανικού Φόρουμ για την Περιφερειακή Συνεργασία που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, χαρακτηρίζοντας το ως την πύλη της Ελλάδας σε ολόκληρη την περιοχή και επισημαίνοντας ότι κύριος στόχος του θα είναι η προώθηση της αειφόρου και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης στις χώρες των Βαλκανίων.

Κλείνοντας, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας  σημείωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο τόνισε ότι η πλήρης, σταθερή και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι απαραίτητο κριτήριο τόσο για την περαιτέρω πρόοδο των διμερών σχέσεων όσο και για την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας.

Διαβάστε επίσης