Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: «Θρασύτητα» και «δειλία» να λέει «σκοτεινό διάλειμμα» την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το 2015-2019

Γράφει:

Πολιτική

28/05/2021, 12:25 μμ

Να αναδείξει τις διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας που κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι απουσίαζε από τη Βουλή, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση παρουσίαζε το ψηφιακό πιστοποιητικό

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε -και έλαβε- τον λόγο εκτός προγράμματος από τον προεδρεύοντα αντιπρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη.

«Δεν έχετε δικαίωμα να πάρετε τον λόγο γιατί είναι κοινοβουλευτικός έλεγχος. Παρά ταύτα είμαι παλιός βουλευτής και σέβομαι τους θεσμούς και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο 4ος θεσμικός παράγοντας και δεν θα ακολουθήσω τους τύπους. Δεν θα σας απαντήσω επί ουσίας αλλά για τη διαδικασία, έχετε 10 λεπτά» είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης.

«Σας ευχαριστώ που τουλάχιστον εσείς δείχνετε σεβασμό στο θεσμικό αξίωμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη λειτουργία της Βουλής. Το ότι δεν υπάρχει εδώ αντίλογος δεν ευθύνομαι εγώ. Εϊναι η τρίτη φορά που καταθέτω στην ώρα του πρωθυπουργού επίκαιρη ερώτηση. Δεν αφορά τους βουλευτές ή παραταξιακές αντιπαραθέσεις. Αφορά 100.000 ελληνικές οικογένειες και μαθητές λυκείου που φέτος περνούν τον γολγοθά των εξετάσεων μέσα στην πανδημική κρίση. Με το άγχος και το στρες και την αδυναμία να κάνουν δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Και αυτούς τους 100 χιλιάδες μαθητές ο πρωθυπουργός τους γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του. Εϊναι η τρίτη Παρασκευή! Και αν την πρώτη Παρασκευή είχε να παει 3ημερο στην Τήνο, την 2η και 3η Παρασκευή δεν είχε δικαιολογίες. Η μόνη εξήγηση είναι ότι δεν θέλει να κοιτάξει στα μάτια τους μαθητές αυτούς γιατί είναι πρωτοφανές να αλλάζει εντός της χρονιάς το σύστημα εισαγωγής. Και άλλες κυβερνήσεις άλλαξαν το σύστημα αλλά έδωσαν χρόνο στους μαθητές και οικογένειες να προσαρμοστούν σε αυτές τις αλλαγές. Τώρα έρχεται μέσα στην χρονιά την δύσκολη και μειώνει κατά 1/3 τους εισακτέους. Αυτό εγώ το χαρακτηρίζω πολιτική δειλία!» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο ξεκίνημα της παρέμβασής του.

«Και αν δεν έρχεται αυτός εμείς θα είμαστε εδώ να αναδεικνύουμε τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία».

«Εγώ αυτό το χαρακτηρίζω πολιτική δειλία! Είναι πολιτική δειλία να το βάζει στα πόδια ο πρωθυπουργός» υποστήριξε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας: Είναι σκοτεινό διάλειμμα η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015-2019;

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην εκδήλωση της Πέμπτης για τα 40 έτη από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Επέκρινε εκ νέου τον πρωθυπουργό ότι επέδειξε κι άλλα χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, «όπως το θράσος. Ήταν θράσος να μιλήσει ως κομματάρχης σε επαρχιακό καφενείο. Ως κομματάρχης δεξιός με λόγο εμπρηστικό. Με λόγο που εξίσωνε την αριστερά με τον φασισμό. Πού τα έχει δει αυτά γραμμένα. Να εξισώσει τους αγώνες μιας παράταξης με μίσος και διχασμό. Είχε το θράσος να μιλήσει για σκοτεινό διάλλειμα την περίιοδο 2015 και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που διέσωσε την χώρα από την χρεοκοπία που η παράταξή σας μας οδήγησε. Είναι σκοτεινό διάλλειμα η έξοδος από τα μνημόνια, η μείωση της ανεργίας, τα τρίμηνα ανάπτυξης, τα 37 δις ευρώ που βρηκε στα δημόσια ταμεία; Το μαξιλάρι πάνω στο οποίο κοιμάται ήσυχος; Εϊναι σκοτεινό διάλλειμα όλα αυτά; Εϊναι θράσος και δειλία. Θράσος η χθεσινή ομιλία και δειλία η απουσία του σήμερα» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δίπλα στον λαϊκισμό θα υπάρχει η λέξη Μακεδονομάχοι και η φωτογραφία Μητσοτάκη»

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, ο πρόεδρος του  ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Την ημέρα που ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο κ. Σασόλι στην ίδια ομιλία ήρθε με απολογητικό λόγο και είπε ότι ήταν λάθος η στάση της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα. Ηταν λάθος τα μνημόνια. Ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύει ότι είναι θρασύδειλος και αμετανόητος! Με όλους αυτούς που έβγαιναν και έλεγαν βάστα Σόιμπλε. Δεν θα την γράψετε ξανά εσείς την ιστορία. Εϊναι καταγεγραμμένη και έχει δείξει ότι η προοδευτική παράταξη σε αυτό τον τόπο έδωσε μάχες για την ευημερία στηρίζοντας τους αδύναμους. Μίλησε με θράσος και για τις προοδευτικές δυνάμεις. Δήθεν μιλώντας εξ ονόματός τους. Οι βάστα Σόιμπλε έγιναν προοδευτικοί και εμείς φασίστες. Αλλά ποιος μιλά για προοδευτισμό; Οι μακεδονομάχοι όταν υπογράφαμε την Συμφωνία Πρεσπών! Δεν πίστεψε όσα κατήγειλε γιατί ήταν προφανές ότι αυτά ήταν προς όφελος χώρας γι αυτό και τιμά την Συμφωνία. Αλλά την τιμά στα κρυφά. Όταν έρχεται ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας δεν τολμά να τον αποκαλέσει με το όνομα της χώρας του. Άλλη φορά όταν θα μιλά για λαϊκισμό ο κ. Μητσοτάκης ας κοιτά τον καθρέφτη. Δίπλα στον λαϊκισμό θα υπάρχει η λέξη Μακεδονομάχοι και η φωτογραφία Μητσοτάκη!».

«Ο Μωυσής μας προέκυψε Ηρώδης»

«Ο κ. Μητσοτάκης απουσιάζει από τη Βουλή και απουσιάζει βγάζοντας μια διαρροή από τους κύκλους του Μαξίμου λέγοντας ότι δεν έρχεται για να μην ταράξει την ηρεμία μαθητρών που δείνουν εξετάσεις. Μα την ηρεμία την ταράσσει εισάγωντας την ρύθμιση που κόβει από την ένταξη στα ΑΕΙ το 1/3 των υποψηφίων! Τους έδειξε ως υπεύθυνους για την πανδημία, τους καταδικάζει να ζουν σε εργασιακό μεσαίωνα. Τελικά ο Μωυσής μας προέκυψε Ηρώδης. Δεν είναι τυχαία όλα αυτά. Γίνονται για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα. Στον βωμό αυτό δεν ορρωδεί να βάλει στον τοίχο τα συμφέροντα των παιδιών» κατά την άποψη του Αλέξη Τσίπρα.

«Ο στόχος είναι λιγότεροι εισακτέοι, ο στόχος είναι περισσότερα παιδιά στα κολέγια. Γι αυτό και δεν έρχεται σήμερα ο πρωθυπουργός και είναι άδεια η καρέκλα του γιατί δεν έχει να απαντήσει τίποτα σε αυτά τα επιχειρήματα. Η επιθετικότητά του στην νέα γενιά και ταξικό μίσος. Τα ακούγαμε όταν μιλούσε για ψυκτικούς στο Περιστέρι» έκλεισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Νιώθω άβολα διότι είναι σαν να προεδρεύω στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ» σχολίασε μετά το τέλος της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Κακλαμάνης και Οικονόμου διέψευσαν τις καταγγελίες Τσίπρα

Ο προεδρεύων της Ολομέλειας Νικήτας Κακλαμάνης απάντησε στον κ. Τσίπρα επι των διαδικαστικών ζητημάτων που έθεσε και αφορούν τη λειτουργία της Βουλής.

Στις καταγγελίες του κ. Τσίπρα περί απουσίας του πρωθυπουργού από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και την διαδικασία της «Ωρας του Πρωθυπουργού», ο κ. Κακλαμάνης παρουσίασε τα πραγματικά στοιχεία που διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα είπε ότι «ο πρωθυπουργός με βάσει τα επίσημα στοιχεία, στην παρούσα περίοδο, δηλαδή σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών απάντησε συνολικά σε 7 επίκαιρες ερωτήσεις στο πλαίσιο της «Ωρας του Πρωθυπουργού». Οι τρεις ερωτήσεις ήταν δικές σας κ. Τσίπρα. Την προηγούμενη περίοδο (σ.σ. διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) και στους 49 μήνες εσείς απαντήσατε σε συνολικά 10 ερωτήσεις. Παράλληλα, στην τρέχουσα περίοδο με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού έχουν διεξαχθεί 5 ενημερώσεις πολιτικών αρχηγών για επίκαιρα ζητήματα. Για τα υπόλοιπα ζητήματα που θέσατε είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα σας απαντήσει».

Εκτός αυτού ο παριστάμενος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου διέψευσε τις αναφορές του κ. Τσίπρα περι αναστολής του νόμου για την πανεπιστημιακή αστυνομία.

«Οι διαδικασίες τρέχουν κανονικά και την Δευτέρα θα ανακοινωθεί κανονικά η σχετική προκήρυξη. Δεν υπάρχει αναστολή. Όπως προβλέπει ο νόμος οι διαδικασίες τρέχουν κανονικά» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή:protothema.gr

Διαβάστε επίσης