Γ. Κώτσηρας: Η προστασία των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία στο επίκεντρο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης

Γράφει:

Πολιτική

23/12/2021, 8:54 πμ

Γ. Κώτσηρας: Η προστασία των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία στο επίκεντρο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης

  • Ομιλία του Υφυπουργού Δικαιοσύνης στην εκδήλωση με θέμα: «Ευρωπαϊκή Ένωση Συμπερίληψης και Ίσης Μεταχείρισης για Όλους: Εφαρμόζοντας τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες»

 

Στην υβριδική εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), με θέμα: «Ευρωπαϊκή Ένωση Συμπερίληψης και Ίσης Μεταχείρισης για Όλους: Εφαρμόζοντας τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες», στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, συμμετείχε την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Δυτικής Αττικής της Ν.Δ., κ. Γιώργος Κώτσηρας.

Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας κ. Κωνσταντίνος Στεφανίδης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής κ. Γιώργος Καπελλάκης, η Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης κα Παρασκευή Δραμαλιώτη και η Εκτελεστική Διευθύντρια του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή & Δημήτρη Τσάτσου, Δρ. Μαρία Μουσμούτη.

Ο κ. Κώτσηρας, ως αρμόδιος Υφυπουργός για θέματα Διεθνούς Συνεργασίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εκπροσωπεί, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, την Κυβέρνηση στη Διάσκεψη συμμετέχοντας τόσο στην συνεδριάσεις της Ομάδας Εργασίας  «Αξίες και δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια» όσο και στις Ολομέλειες της Διάσκεψης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στις σημαντικές δράσεις που υλοποιεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να συμβάλει στην προσβασιμότητα.

«Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι ευκαιρία να αναδειχθούν οι αγωνίες των Ευρωπαίων πολιτών στα ανθρώπινα δικαιώματα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε πως η Ελλάδα διατύπωσε την ανάγκη ενίσχυσης των πολιτικών της Ε.Ε. πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα, επισημαίνοντας πως αν αυτό αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα θα είναι μια σημαντική επιτυχία για το συμφέρον της Ένωσης και του αναπηρικού κινήματος.

Σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια που γίνεται σε εθνικό επίπεδο, ο κ. Κώτσηρας αναφέρθηκε στην καταγραφή σχετικά με τους χώρους και τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στα κτήρια αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και στην τακτική υποχρεωτική επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρία.

«Η Ε.Ε. και η Ελλάδα έχουν τα εργαλεία να αναδείξουν τις ανάγκες του αναπηρικού κινήματος», σημείωσε ο κ. Κώτσηρας και πρόσθεσε πως είναι «ευκαιρία, παρά την πανδημία, να θέσουμε ως Ελλάδα ζητήματα που αφορούν τους ευάλωτους συμπολίτες μας». Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι «ευεπίφορο έδαφος για τέτοιες πρωτοβουλίες».

Καταλήγοντας, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε χαρακτηριστικά:

«Οικοδομούμε μία σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη που είναι άτομο με αναπηρία, η οποία αντανακλά το ενδιαφέρον και τη μέριμνα για κάθε πτυχή της καθημερινότητάς του. Άλλωστε, η λήψη πρωτοβουλιών και η προώθηση πολιτικών για την περαιτέρω ενίσχυση και θωράκιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, αποτελούν αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες για τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, από την πρώτη στιγμή ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας».

Διαβάστε επίσης