Από τις 22 Οκτωβρίου επιτρέπεται η συλλογή ελαιοκάρπου στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής

Δυτική Αττική

19/10/2020, 3:32 μμ

Οδηγίες και συστάσεις για ελαιοσυγκομιδή σε περιοχές αρμοδιότητας Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής

Η συλλογή του ελαιοκάρπου μπορεί φέτος να ξεκινήσει από 22 Οκτωβρίου 2020, αφού έχουν περάσει 7 ημέρες από την τελευταία επέμβαση και ολοκλήρωση του προγράμματος αντιμετώπισης της δακοκτονίας, σε περιοχές Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, υπό το συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Λευτέρη Κοσμόπουλου.

Ο τρίτος και τελευταίος ψεκασμός για την καταπολέμηση του δάκου και της ελιάς σε περιοχές Δήμου Μεγαρέων και Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας ολοκληρώθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2020. Ο ψεκασμός αυτός ήταν δολωματικός από εδάφους με το φυτοπροστατευτικό DECIS 25 WG (Δραστική ουσία: Deltamethrin 25% β/β), και έχει τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Τονίζεται ότι η συλλογή ελαιοκάρπου πριν την 22α Οκτωβρίου συνιστά παράβαση της νομοθεσίας (Ν. 4036, αρ. 45, παρ. 3) και επισείει διοικητικές κυρώσεις (300-30.000 ευρώ.)

Σε ελαιοκομικές περιοχές του Δήμου Μεγαρέων όπου υπάρχει εκτεταμένη συγκαλλιέργεια με κηπευτικά και ως εκ τούτου εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες για ανάπτυξη πληθυσμών δάκου, η εφαρμογή των ψεκασμών υπήρξε περιορισμένη λόγω τεχνικών δυσκολιών αλλά και για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Στις περιοχές αυτές, εφόσον κρίνουν απαραίτητο, οι ιδιοκτήτες των ελαιοδένδρων μπορούν να προστατεύσουν την παραγωγή τους με ψεκασμούς καλύψεως για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα, τηρώντας αυστηρά τα αναγραφόμενα επί της συσκευασίας του φυτοπροστατευτικού προϊόντος που θα χρησιμοποιήσουν και πάντα σε συνεργασία και συνεννόηση με τους συγκαλλιεργητές τους.

Είναι γνωστό ότι αρκετοί έμποροι αλλά και ιδιώτες προχωρούν σε συλλογή ελαιοκάρπου πριν την επιτρεπόμενη ημερομηνία, για παρασκευή βρώσιμων ελιών από ελαιόδεντρα πριν το στάδιο της πλήρους ωρίμανσης του ελαιοκάρπου. Το παραγόμενο προϊόν (π.χ. τσακιστές ελιές) είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για κατανάλωση εάν το ελαιόδενδρο ψεκάστηκε και απαγορεύεται η κατανάλωση και η διακίνησή του.

Η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομικής, Κτηνιατρικής και Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής θα προχωρήσει όπως η νομοθεσία ορίζει σε δειγματοληψίες ελαιολάδου από παραγωγούς στα ελαιοτριβεία της περιοχής ή και ελαιοκάρπου από τα σημεία πώλησης (π.χ. λαϊκές αγορές).

Για την παραγωγή αρίστης ποιότητας ελαιολάδου συνιστάται:

  • Έγκαιρη αποκομιδή ελαιοκάρπου μετά τις 22 Οκτωβρίου 2020 και έκθλιψή του χωρίς καθυστερήσεις

Τονίζεται ότι η τήρηση των προβλεπομένων ημερομηνιών προστατεύει τους καλλιεργητές, τους καταναλωτές και βεβαίως την ποιότητα και τη φήμη του παραγόμενου προϊόντος.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους αρμοδίους Γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομικής, Κτηνιατρικής και Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, στα τηλ. 213-1600813, 2131600817).

Διαβάστε επίσης