Lockdown: Ανακοινώσεις Πέτσα για τον οδικό χάρτη των εορτών -Τι θα παραμείνει κλειστό

Γράφει:

Ελλάδα, Πολιτική

07/12/2020, 1:37 μμ

Σε ανακοινώσεις σχετικά με το lockdown και τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού πρόκειται να προβεί στη 1:30 μ.μ. ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πέτσας αναμένεται να πει ποιοι τομείς θα παραμείνουν κλειστοί.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εστίαση και σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως το νέο έτος, ενώ τα μπαρ και η νυχτερινή διασκέδαση αναμένεται να ανοίξουν με το εμβόλιο. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναμένεται να ανακοινώσει και την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Με ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο (συνεδριάζει στις 11:00), καθώς θα έχει προηγηθεί νωρίτερα το πρωί η τακτική σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Κλειστά σχολεία και εστίαση έως το νέο έτος

Τα μέτρα για τον κορωνοϊό φαίνεται πως δεν θα χαλαρώσουν για την εστίαση, αφού, όπως έχουν έως αυτή την ώρα τα δεδομένα, τα εστιατόρια δεν αναμένεται να πάρουν το «πράσινο φως» και να ανοίξουν πριν από το νέο έτος. Αν και είχαν ακουστεί κάποιες προτάσεις για ακόμη πιο αυστηρά μέτρα λειτουργίας προκειμένου να ανοίξουν ξανά τα εστιατόρια, φαίνεται πως η λύση αυτή δεν προκρίνεται.

Αυτό που είναι βέβαιο και έγινε γνωστό από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πως δεν θα ανοίξουν τα μπαρ και η νυχτερινή διασκέδαση, καθώς είναι από τις πιο επικίνδυνες εστίες διασποράς του κορωνοϊού. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, μιλώντας διαδικτυακά με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Columbia, Λι Μπόλινγκερ (Lee C. Bolinger), στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Φόρουμ «World Leaders», η επαναλειτουργία των μπαρ και της νυχτερινής διασκέδασης θα καταστεί εφικτή μόνον όταν έχουμε τα εμβόλια.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία όλων των βαθμίδων, ο πρωθυπουργός είχε πει πως αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών προκειμένου να αποφασίσει αν θα ανοίξουν ή όχι, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν φαίνεται να επιτρέπουν την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις πριν από το νέο έτος.

Άνοιξαν τα εποχικά καταστήματα για αγορά χριστουγεννιάτικων ειδών

Εν τω μεταξύ, σήμερα άνοιξαν 110 εποχικά καταστήματα και είναι ουσιαστικά το πρώτο στοίχημα για τη σταδιακή άρση του lockdown. Τα εν λόγω καταστήματα θα πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη και θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 8 Ιανουαρίου, ενώ το ωράριο λειτουργίας τους θα είναι από τις 07:00 έως τις 20:30, καθημερινά. Υπενθυμίζεται βέβαια πως θα λειτουργούν με αυστηρούς κανόνες και μέτρα που ορίζονται από τα πρωτόκολλα για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα:

  • Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100
  • Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό.
  • Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.
  • Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξουν κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία

Ο κ. Πέτσας στις ανακοινώσεις που θα κάνει σήμερα κατά την ενημέρωση των πολιτικών ενδέχεται να πει και για τις επιχειρήσεις που θα πάρουν τη σκυτάλη από τα εποχικά καταστήματα και θα ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και ακόμη δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις για ημερομηνίες ανοίγματος άλλων κλάδων, ωστόσο αυτά που αναμένεται να ακολουθήσουν είναι τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία.

Εξάλλου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωνε πως, ενόψει των γιορτών, στη λίστα για να ανοίξουν είναι και τα καταστήματα παιχνιδιών, τα οποία μαζί με τα κομμωτήρια και τα ανθοπωλεία αποτελούν τη «δεύτερη γραμμή» για το άνοιγμα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Δεν έδωσε ωστόσο συγκεκριμένες ημερομηνίες, ενώ σημείωσε πως αν δεν τηρηθούν τα μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού από τους καταστηματάρχες, τότε θα χρειαστεί να ξανακλείσουν.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης