Bridging “Γεφυρώνοντας τις γενιές”, η εικονική επιχείρηση του 1ου ΕΠΑΛ Ασπροπύργου

Γράφει:

Ασπρόπυργος

05/04/2021, 9:57 πμ

Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ασπροπύργου έχουν δημιουργήσει στο σχολείο τους μια κυψέλη επιχειρηματικότητας∙ εδώ και τέσσερα συνεχόμενα χρόνια δίνουν το παρόν με αξιόλογες και πολυβραβευμένες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα «Μαθητική Εικονική Επιχείρηση» του Junior Achievement Greece. Οι επιτυχίες αυτές τους έχουν κάνει περήφανους και αποτελούν κίνητρο στη νέα τους επιχειρηματική προσπάθεια.

Εν μέσω πανδημίας και παρά τις αντιξοότητες δημιούργησαν μια νέα μαθητική εικονική επιχείρηση με στοιχεία καινοτομίας και έντονο κοινωνικό αντίκτυπο. Μετά από καταιγισμό ιδεών αποφάσισαν ότι αυτό που τους έλειψε κυρίως στη διάρκεια της πανδημίας ήταν η επικοινωνία με τους δικούς τους ανθρώπους και κυρίως με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα να μετατρέψουν την κρίση της πανδημίας σε γόνιμο πεδίο μάθησης και επικοινωνίας.

Η τηλεφωνική επικοινωνία με τον κύριο Νίκο από την Ελευσίνα, που είναι 93χρόνων και μίλησε για τη μοναξιά του, έδωσε στην ιδέα σάρκα και οστά. Οι επόμενες τηλεφωνικές επικοινωνίες, με την κυρία Πωλίνα, πρώην διευθύντρια του Ιπποκράτειου Λυκείου Κω, την κυρία Κατερίνα, χήρα καπετάνιου από την Άνδρο, τον κύριο Χαρίλαο από την Καρδίτσα, γκαλερίστα που θέλει να μοιραστεί την αγάπη του για την τέχνη με νέους, την κυρία Βούλα από τη Νέα Πέραμο, τον κύριο Γιάννη από τον Ασπρόπυργο, τον παππού Νίκο, αμπελουργό από τη Σάμο, τους φιλοξενούμενους στο γηροκομείο Πειραιά επιβεβαίωσαν και διαμόρφωσαν το πλαίσιο της επιχείρησής τους.

To brandname προέκυψε χωρίς πολλή σκέψη… Το ζητούμενο ήταν μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της ευαίσθητης τρίτης ηλικίας που απομονώθηκε ξαφνικά, με τη νέα γενιά που εν μέσω εγκλεισμού έχασε την επαφή με γιαγιάδες και παππούδες. Έτσι, γεννήθηκε η εικονική επιχείρηση Bridging “Γεφυρώνοντας τις γενιές”.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας με την τεχνολογία ενεργοποίησαν το αίσθημα της ευθύνης να αποδείξουν στους ηλικιωμένους  ότι μπορούν να τα καταφέρουν και να απολαύσουν τη χαρά της επικοινωνίας. Η εικονική επιχείρηση προσφέρει μια υπηρεσία χαμηλού κόστους (low budget) και υψηλής ωφέλειας. Αξιοποιεί όλες τις διαθέσιμες συσκευές smartphones, tablets, υπολογιστές αλλά και εφαρμογές (applications) που είναι διαδεδομένες και δεν έχουν κόστος χρήσης, όπως το viber, skype, messenger κλπ. Ωστόσο, το πιο σημαντικό όπλο της είναι οι εθελοντές της∙ είναι αυτοί που γεφυρώνουν τις γενιές. Επικοινωνώντας  με θετική διάθεση «ανταλλάσσουν» τη χαρά της προσφοράς με την προσωπική τους εξέλιξη, που έρχεται πάντα όταν το παρελθόν συνδιαλέγεται με το σήμερα.

Η καινοτομία της επιχείρησης έγκειται στο γεγονός ότι συγκεντρώνει, αξιολογεί και συνδυάζει τις ανάγκες των μελών-πελατών για επικοινωνία με την αντίστοιχη διαθεσιμότητα των εθελοντών της, με έξυπνο και απλό τρόπο, μέσω της ιστοσελίδας της. Εάν έχει δυσκολία ο ίδιος ο πελάτης να έρθει σε επαφή με τα μέλη της επιχείρησης, μπορεί να το κάνει ο φροντιστής του. Δημιουργείται έτσι μια σταθερή σχέση αξίας μεταξύ των εθελοντών και των πελατών και όχι μια περιστασιακή βοήθεια όπως συμβαίνει στις γραμμές ψυχολογικής στήριξης.

Λόγω της ιδιαιτερότητας της επιχείρησής τους να προσελκύει άτομα που δεν έχουν ευχέρεια στη χρήση των νέων μέσων, αλλά και λόγω των αυξημένων περιοριστικών μέτρων στη Δυτική Αττική όπου βρίσκεται το σχολείο, έχει δοθεί έμφαση έμφαση στην προώθηση της επιχείρησής μέσω τηλεφωνικών συνομιλιών και διαδικτυακών συναντήσεων, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούνται και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η επιχείρησή τους, στο σύντομο χρόνο λειτουργίας της, έχει ήδη συγκεντρώσει έναν μεγάλο αριθμό μεμονωμένων μελών από διαφορετικά σημεία της Ελλάδας, αλλά και ομαδικές εγγραφές από το Γηροκομείο Πειραιά και από τη δομή «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Κω. Η καλύτερη διαφήμιση είναι οι δηλώσεις των μελών, των συνεργατών  και η λειτουργία του word of mouth. Η μεγαλύτερη επιβράβευση έρχεται κάθε φορά που ανεβαίνει ένα νέο βίντεο από μέλος ή συνεργάτη σχετικά με τη θετική του εμπειρία από την εμπλοκή του με την Bridging “Γεφυρώνοντας τις γενιές”

Στόχος των μελών είναι η επιχείρηση να γίνει ευρέως γνωστή. Μέσα από την ανάπτυξη της στο πλαίσιο του «ευ αγωνίζεσθαι» υπάρχει η φιλοδοξία να αποτελέσει εφαλτήριο αξιοποίησης μελλοντικών επαγγελματικών ευκαιριών, ανάπτυξης δεξιοτήτων επικοινωνίας και επαγγελματισμού τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Γι’ αυτό η Bridging “Γεφυρώνοντας τις γενιές” αξιοποιεί όχι μόνο ένα ισχυρό δίκτυο πρεσβευτών ανά τον κόσμο, αλλά και τις επαφές της με θεσμικούς φορείς, ώστε να αντλήσει χρηματοδότηση από προγράμματα υποστήριξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Η επιχείρηση αποτελείται από 15 μαθητές /στελέχη. Να σημειωθεί ότι με τους μαθητές συνεργάζεται και μια μαθήτρια από 2ο ΓΕ.Λ ΚΩ η οποία μαθαίνοντας για αυτό το επιχειρηματικό εγχείρημα ενθουσιάστηκε και έκφρασε την επιθυμία να γίνει μέλος της ομάδας.

Οι υπεύθυνοι καθηγητές κα Γιωτοπούλου Γεωργία, Οικονομολόγος και κος Βολοβότσης Γεώργιος, Μηχανολόγος, ενθαρρύνουν, καθοδηγούν, εμψυχώνουν και διαμεσολαβούν στα στάδια αυτής της επιχειρηματικής πορείας.

Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η βοήθεια της κας Δημητροπούλου Γεωργίας, που με την πολυετή εμπειρία της στον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, μεταφέρει τον τεχνοκρατικό τρόπο σκέψης και τον μεθοδικό τρόπο δράσης με ενθουσιασμό και αισιοδοξία.

Κύριοι συνεργάτες και υποστηρικτές είναι η κυρία Μπεζαντάκου από την Navigator Consultance, ο κύριος Τσίγκος Δημήτριος από το S, το ΠΑΔΑ, το Σ.Κ.Ε.Π. Αποτυπώματα, η κυρία Μαρία Κικέ από τη “Βοήθεια στο Σπίτι” του Δήμου Κω, οι Δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μεγαρέων, η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής, ο κύριος Τσίγκος Βασίλειος από την TS Consulting, το ΠΑΚΠΑ Δήμου Ελευσίνας, η εταιρία Orphee Beinoglou, ο κύριος Κατσούρης Κωνσταντίνος (ΚΑΤΣΟΥΡΗΣ TOURS), η Afisso.gr (ΚΑΜΕΝΙΔΗΣ GRAPHICS), το βιβλιοπωλείο ΜΥΡΑΤ, το βιβλιοπωλείο ΓΡΑΦΗΜΑ.

Χορηγοί επικοινωνίας είναι το Attica TV, οι εφημερίδες Θριάσιο, Επικαιρότητα, το Aspropyrgos News.

 

 

 

 

 

Η ομάδα

Γενικός Διευθυντής

Μπορμπόκης Κωνσταντίνος

 

Τμήμα Παραγωγής

Μοχάμμαντ Αχάντ

Μαργαρίτης Λεωνίδας

Μαράτος Σταύρος

 

Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού

Νικολάου Γεράσιμος

Λαζαρίδης Γεώργιος

Ζερζελίδης Κωνσταντίνος

 

Τμήμα Οικονομικών

Τσομκαλίδου Φωτεινή

Τσάτσα Ελευθερία

Τριανταφυλλίδου Ελένη

Κωσταρά Βασιλική

Σιρινίδου Κλεαρέτη

 

Τμήμα Marketing/Πωλήσεων

Γιάρτσεβα Γεωργία

Μαυρίδου Όλγα

Κατσούρης Ευάγγελος

Λυσαίος Παντελεήμων

 

Συνεργάτης της ομάδας 

στο τμήμα Marketing/Πωλήσεων

 η μαθήτρια

Χατζημάρκου Άννα-Γεωργία (2ο ΓΕΛ Κω)

 

Υπεύθυνοι καθηγητές

Γιωτοπούλου Γεωργία

Βολοβότσης Γεώργιος

 

Εθελόντρια σύμβουλος

Δημητροπούλου Γεωργία

 

Διαβάστε επίσης