AstraZeneca: Δύο Ελληνες επιστήμονες παίρνουν θέση -Γιατί πρέπει να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί

Γράφει:

Ελλάδα, Πολιτική

16/03/2021, 12:28 μμ

Δύο Ελληνες επιστήμονες, ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Αθανάσιος Σκουτέλης και ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, υποστηρίζουν πως οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca θα πρέπει να συνεχιστούν.

Την ίδια στιγμή και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ήταν ξεκάθαρος, τονίζοντας πως μέχρι να πει ο EMA κάτι άλλο, εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια που έχει εγκρίνει η Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται πως το θέμα με το εμβόλιο της AstraZeneca προέκυψε μετά την αναφορά «πιθανών» παρενεργειών, αν και σε αυτό το στάδιο δεν έχει αποδειχθεί σύνδεση μεταξύ τους, με αποτέλεσμα 17 χώρες να αναστείλουν για προληπτικούς λόγους τη χρήση του εμβολίου της κατά της Covid-19.

Σκουτέλης: Συνεχίζουμε κανονικά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca

Κανονικά θα συνεχιστούν στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της ΑstraZeneca, τόνισε ο Αθανάσιος Σκουτέλης, καθώς, όπως σημείωσε, δεν υπάρχει αιτιακή συσχέτιση των εμβολιασμών με τα επεισόδια που καταγράφηκαν.

«Πριν από λίγες μέρες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βάση τα περιστατικά στην Ελλάδα και αλλά διεθνώς, με τη θρομβοεμβολική νόσο που είναι συχνή, αποφάσισε ότι οι επιπτώσεις μετά το εμβόλιο από την AstraZeneca δεν είναι διαφορετική από την επίπτωση της θρομβοεμβολικής νόσου που είναι στον γενικό πληθυσμό. Έτσι αποφάσισε να συνεχιστεί η χορήγηση των εμβολίων αυτών. Το θέμα προέκυψε γιατί μερικές χώρες για λόγους καθαρά προληπτικούς ανέστειλαν την χορήγηση του εμβολίου. Εμείς συνεχίζουμε αυτό που είχαμε αποφασίσει», υπογράμμισε ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα Μega».

«Υπάρχουν νοσήματα που είναι συχνά στην κοινότητα και τα οποία δεν θα παύουν να υπάρχουν. Δεν υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ των εμβολιασμών και των επεισοδίων. Παρά μόνο χρονική. Συνεχίζουμε τον προγραμματισμό όπως είχε αποφασιστεί», συμπλήρωσε.

Γιατί η Ελλάδα δεν ακολούθησε τις άλλες χώρες;

Στο ερώτημα γιατί η Ελλάδα δεν ακολούθησε τις χώρες που ανέστειλαν τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο, ο κ. Σκουτέλης απάντησε ότι «κάθε χώρα έχει τις δικές της προτεραιότητες, τα δικά της περιστατικά, τις δικές της αποφάσεις και το δικό της πρόγραμμα εμβολιασμών». Μάλιστα, είπε ότι ο ΕΜΑ αποφάνθηκε πριν από μία εβδομάδα ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου AstraZeneca και των περιστατικών.

«H θρομβοεμβολική νόσος είναι πολύ συχνή στον γενικό πληθυσμό. Η νόσος σε αυτόν που έκανε το εμβόλιο είναι το ίδιο συχνή, ίσως και λιγότερο», εξήγησε, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Πρόγραμμα εμβολιασμού

Αναφορικά με το πρόγραμμα του εμβολιασμού, υποστήριξε ότι σύντομα ανοίγει η πλατφόρμα για τα άτομα υψηλού κινδύνου και θα ακολουθήσουν τα άτομα αυξημένου κινδύνου. «Θα έχουμε αρκετά υψηλά ποσοστά εμβολιασμού μέχρι τον Μάιο. Το σύστημα εμβολιασμού λειτουργεί άψογα όχι μόνο για τα δεδομένα της Ελλάδας αλλά και παγκόσμια», δήλωσε.

Δερμιτζάκης: H Ελλάδα ορθώς συνεχίζει να εμβολιάζει με το AstraZeneca

Για εντελώς αντιπαραγωγικό πολιτικό παιχνίδι γύρω από την AstraZeneca έκανε λόγο ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Συνεχώς προκύπτουν στοιχεία τα οποία απορρίπτονται μετά», εξήγησε και κάλεσε τον κόσμο να ηρεμήσει αφού οι αριθμοί περιστατικών με παρενέργειες είναι, όπως χαρακτηριστικά είπε, «πολύ μακριά για να δικαιολογούν ακόμη και την ανησυχία, πόσω μάλλον και την αναστολή των εμβολιασμών».

Ο ΕΜΑ και ο ΠΟΥ είχαν δώσει μια πρώτη εικόνα και άποψη που καθησύχαζε πλήρως, πρόσθεσε, εκτιμώντας πως η δεύτερη εκτίμηση επί του εμβολίου, την οποία καλούνται να κάνουν, δεν μπορεί να δείξει κάτι διαφορετικό.

Επομένως, σύμφωνα με τον καθηγητή, η Ελλάδα ορθώς συνεχίζει να εμβολιάζει με το AstraZeneca, αφού ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει έστω μια λίγο μεγαλύτερη πιθανότητα παρενεργειών, οι αριθμοί είναι τόσο μικροί που κυμαίνονται στα επίπεδα των αλλεργικών αντιδράσεων.

Κικίλιας: Εμπιστευόμαστε τον ΕΜΑ, συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca

«Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών εμπιστευόμαστε έναν θεσμό, τον EMA, που έχει δώσει αδειοδοτήσεις, ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, και πρόσθεσε πως «εδώ στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα. Θα πρέπει να προσμετράμε τα επιστημονικά δεδομένα, σεβόμαστε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ). Μέχρι να πει ο EMA κάτι άλλο, εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια που έχει εγκρίνει η Ευρώπη».

Υπενθυμίζεται ότι ο EMA έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής ασφαλείας του την προσεχή Πέμπτη.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης