40+ εκατομμύρια ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για έργα στην Ελευσίνα

Γράφει:

Δυτική Αττική

29/05/2023, 12:19 μμ

Γ. Πατούλης: «Επενδύσαμε στην ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της πόλης με έργα που αλλάζουν και αναδεικνύουν  τη δυναμική της Ελευσίνας»

Από την Ελευσίνα, την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023, ξεκίνησαν οι περιοδείες του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Λευτέρη Κοσμόπουλου, στα έργα που υλοποιούνται στην Δυτική Αττική από την Περιφέρεια Αττικής.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής στην Ελευσίνα, μαζί με την χρηματοδοτική στήριξη στη διοργάνωση της «Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023», ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Λ. Κοσμόπουλος: «Μιλάμε με έργα στους πολίτες. Υλοποιούμε έργα υποδομής και πολιτισμού και σχεδιάζουμε μαζί ένα καλύτερο αύριο»

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος συζήτησαν με πολίτες και με την διοίκηση του Δήμου Ελευσίνας, τον Δήμαρχο Αργύρη Οικονόμου, τους δημοτικούς συμβούλους και υπηρεσιακούς παράγοντες για την εξέλιξη των έργων υποδομής στην Ελευσίνα, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται:

 

 • η ανάπλαση της πλατείας Ηρώων, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας συνολικού προϋπολογισμού περίπου 5 εκ. ευρώ. Το έργο έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80% και αναμένεται να παραδοθεί το φθινόπωρο. Ειδικότερα προβλέπεται  νέα διευθέτηση του χώρου, με αναβαθμισμένα δάπεδα, εξοπλισμό και σύγχρονα φωτιστικά, ενώ θα γίνει ανάπλαση και του περιβάλλοντα χώρου με  έργα πρασίνου. Ο Περιφερειάρχης με αφορμή και το εκκλησάκι του Αγ. Ζαχαρία που βρίσκεται εντός της πλατείας ζήτησε επίσπευση των έργων, προκειμένου το Σεπτέμβριο, την ημερομηνία της ομώνυμης εορτής, να διοργανωθεί από την Περιφέρεια μία εκδήλωση που θα συνδυάζει και τα εγκαίνια της νέας αναβαθμισμένης πλατείας.
 • τα έργα αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας.                 Η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 την     Α΄ φάση του έργου στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, προϋπολογισμού 1,65 εκ. ευρώ. Επιπρόσθετα, μετά από πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη δόθηκε και περαιτέρω χρηματοδότηση 650.000 ευρώ για έργα  στερέωσης των βραχωδών πρανών του Πλουτώνιου μνημείου, την μεταφορά και διευθέτηση διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών της ευρύτερης περιοχής του Τελεστηρίου και λοιπές υποστηρικτικές εργασίες για την επιτυχή ολοκλήρωση της                    Α΄ φάσης.

– αντιπλημμυρικά και αποχετευτικά έργα που εκτελούνται ή είναι υπό δημοπράτηση με  συνολικό προϋπολογισμό άνω των 7 εκ. ευρώ,

– χρηματοδότηση της Περιφέρειας στη διοργάνωση της πολιτιστικής πρωτεύουσας με χρηματοδότηση ύψους 9 εκ. ευρώ,

– έργο καθαρισμού στο ρέμα του Σαρανταποτάμου, το οποίο είναι σε φάση ολοκλήρωσης των διαγωνιστικών διαδικασιών.

– αξιοποίηση του χώρου της Ελαιουργικής, ένα έργο που ήδη έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα εκτελεστέων της Περιφέρειας με προϋπολογισμό άνω των 12 εκ. ευρώ,

– έργα ασφαλτόστρωσης σε  κρίσιμα σημεία του οδικού δικτύου της περιοχής,

– παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης στο Δημαρχείο με το ποσό των περίπου 300 χιλιάδων ευρώ.

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Λευτέρης Κοσμόπουλος ανακοίνωσε ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η τοποθέτηση θολωτού γηπέδου τύπου «μπαλόνι» στην Μαγούλα για ανάγκες αθλητικών και πολιτιστικών δράσεων.

«Η Περιφέρεια αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά της εργαλεία έχει επενδύσει στην ανάπτυξη της Ελευσίνας και τα αποτελέσματα είναι ορατά», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε: « Σεβόμενοι τη σημαντική πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά του τόπου αλλά και με αφορμή τη σπουδαία διοργάνωση της πολιτιστικής πρωτεύουσας, εκτελούμε έργα που αναβαθμίζουν την Ελευσίνα, βελτιώνουν τις ζωές των πολιτών, αναδεικνύουν τα ιστορικά και πολιτιστικά τοπόσημα της πόλης, αλλά και ενισχύουν την οδική ασφάλεια. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το Δήμο και τους πολίτες».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος ανέφερε σχετικά: ««Μιλάμε με έργα στους πολίτες. Υλοποιούμε έργα υποδομής και πολιτισμού και σχεδιάζουμε μαζί ένα καλύτερο αύριο. Έχουμε προχωρήσει σε πολύ σημαντικά έργα και μελέτες για την αντιπλημμυρική θωράκιση, παράλληλα με τους καθαρισμούς στο Ρέμα Σαρανταπόταμου. Πέρα όμως από αυτά, χρηματοδοτούμε το μεγάλο εγχείρημα της Ελευσίνας-Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης αλλά και εκτελούμε έργα στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, έργα που μένουν παρακαταθήκη για τον πολιτισμό και την κοινωνία της ευρύτερης περιοχής μας».

Αναλυτικότερα:

Έργα Περιφέρειας Αττικής

στον Δήμο Ελευσίνας

 

Έργα που εκτελέσθηκαν και εκτελούνται την περίοδο 2019-2023

 

 1. Στήριξη του έργου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «ΕΛΕΥΣΙΝΑ 2023» με 9.000.000 ευρώ.

 

 1. Έργο στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας και χρηματοδότηση υποστηρικτικών εργασιών στο Πλουτώνιο Μνημείο και το τελεστήριο με προϋπολογισμό 1.650.000 ευρώ και 650.000 ευρώ αντίστοιχα.

 

 1. Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση χώρου Ελαιουργικής προϋπολογισμού 12.896.000 ευρώ (τροποποίηση προγραμματικής και επαναδημοπράτηση).

 

 1. Πληρωμή και ολοκλήρωση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για ανέγερση νέου κτιρίου υπηρεσιών Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.

 

 1. Ανάπλαση Πλατείας Ηρώων με προϋπολογισμό 2.496.000 ευρώ.

 

 1. Εκτέλεση αποχέτευσης όμβριων υδάτων Άνω Ελευσίνας με προϋπολογισμό 6.464.231,60 ευρώ.

 

 1. Δημοπράτηση έργου αποχέτευσης όμβριων υδάτων Μαγούλας με προϋπολογισμό 1.173.000 ευρώ.

 

 1. Μελέτη βιοκλιματικού βρεφονηπιακού σταθμού θέση Αεροδρόμιο με προϋπολογισμό 309.811 ευρώ.

 

 1. Καθαρισμός ρεμάτων στην περιοχή Ελευσίνας με προϋπολογισμό 8.000.000 ευρώ.

 

 1. Ασφαλτοστρώσεις στην ΠΕΟΑΚ.

 

 1. Βελτίωση οδοστρωμάτων στην ΝΕΟΑΚ.

 

 1. Ενεργειακή αναβάθμιση οδικού δικτύου ΝΕΟΑΚ.

 

 1. Ενεργειακή αναβάθμιση Δημαρχείου Ελευσίνας προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης