Η Γυναίκα Σήμερα: εκδήλωση του Συλλόγου Εθελοντών Θριασίου Πεδίου

Γράφει:

Δυτική Αττική

30/03/2022, 2:41 μμ

Εκδήλωση με θέμα “Η Γυναίκα Σήμερα” του Συλλόγου Εθελοντών Θριασίου Πεδίου σε συνεργασία με την Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ελευσίνας. Η εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας διαπραγματευόταν την θέση της γυναίκας στην σημερινή εποχή, τις αλλαγές που έχουν γίνει ως προς την ισότητα των φύλων και τον ρόλο που θα διαδραματίσει στο μέλλον.

Κεντρικές ομιλήτριες ήταν:
• η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα δημογραφικού, οικογενειακής πολιτικής και ισότητας των φύλων, Μαρία Συρεγγέλα,
• η Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Ασπροπύργου, Πολιτικός Μηχανικός και εκπρόσωπος στο Δ.Σ του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Μαρία Λιάκου,
• η Ψυχολόγος, Ευγενία Σαρηγιαννίδη, και
• η υποδιευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Ελευσίνας και καθηγήτρια Πληροφορικής, Γολικίδου Λεμονιά.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Ελευσίνας κ.Οικονόμου Αργύρης, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης  κ.Κώτσηρας Γιώργος, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ Μπούρας Αθανάσιος, ο Βουλευτής Δυτικής Αττικής κ.Λιάκος Ευάγγελος και η Πρόεδρος του συλλόγου κ. Βασιλείου Μαρία.

Η Υφυπουργός κ.Συρεγγέλα αναφέρθηκε στις δράσεις που έχουν γίνει από την Κυβέρνηση, είτε σε νομοθετικό είτε σε κυβερνητικό επίπεδο, για την ενίσχυση της θέσης της γυναίκας και την συνοχή του οικογενειακού περιβάλλοντος, ενώ χαρακτηριστικά τόνισε ότι δεν μιλάμε για πάλη των φύλων, ούτε για ανωτερότητα του ενός έναντι του άλλου, αλλά για την μείωση των ανισοτήτων και του χάσματος που υπάρχει.

Η κυρία Λιάκου πριν την ομιλία της κάλεσε σε ενός λεπτού σιγή για τις γυναίκες θύματα, των πολέμων, «των γυναικοκτονιών» και των γυναικών που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας. Έφερε στην επιφάνεια τις ισχυρές ταυτότητες των Γυναικών της περιοχής μας, της Δυτικής Αττικής, που σύμφωνα με την ίδια, σε πείσμα ξένων προτύπων, εξακολουθούν να εμπνέουν για μια δικαιότερη πορεία των δύο φύλων και μια επανατοποθέτηση όλων μας, ώστε ξεπερασμένες τεχνητές διακρίσεις και αδικίες να εκλείψουν. Η Αρβανίτισσα, η Μικρασιάτισσα και η  γυναίκα του Ποντιακού Ελληνισμού δείχνουν με το πείσμα και την θέλησή τους, στις νέες γενιές των γυναικών, το δρόμο της προόδου και της ισότητας των δύο φύλων μέσα από την πορεία τους στον χρόνο.

Η κυρία Σαρηγιαννίδη, ως ειδήμων, αναφέρθηκε στην ψυχολογική διάσταση του θέματος. Σύμφωνα με την ίδια, ο τρόπος διαπαιδαγώγησης των παιδιών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των σχέσεων των δύο φύλων και την μείωση των ανισοτήτων, μέσου του σεβασμού και της εξάλειψης του σεξισμού.

Η κυρία Γολικίδου αναφέρθηκε στα στατιστικά των ευρωπαϊκών φορέων, από τα οποία προκύπτει ότι η ισότητα των φύλων στην Ελλάδα επιτυγχάνεται μόλις στο 52,5%, ενώ μόλις το 27% των θέσεων ευθύνης κατέχουν γυναίκες.

Την εκδήλωση συντόνιζε η δημοσιογράφος Μάγδα Τσέγκου.

Διαβάστε επίσης