Χρήστος Τσοκάνης: Αίτημα παράτασης φορολογικών δηλώσεων έως 30 Σεπτεμβρίου 2024

Γράφει:

Δυτική Αττική, Πολιτική

11/07/2024, 10:46 πμ

Η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ σχετικά με την παράταση προθεσμίας φορολογικών δηλώσεων έως 30 Σεπτέμβρη 2024 συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή.Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Τσοκάνης κατήγγειλε ότι για μια ακόμα χρονιά η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων εξελίσσεται σε εφιάλτη για τον κλάδο των φοροτεχνών – ελεύθερων επαγγελματιών και μισθωτών.

Οι προθεσμίες που έχουν οριστεί από το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων, αλλά και για μη μισθωτούς, φυσικά και νομικά πρόσωπα έως την 26η Ιουλίου, «είναι πρακτικά αδύνατο να τηρηθούν», αφού μέχρι στιγμής έχει κατατεθεί περίπου το 40% των δηλώσεων, όπως εξήγησε.

Η επιμονή για ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του υπάρχοντος χρονοδιαγράμματος, για την αποφυγή προστίμων, οδηγεί χιλιάδες λογιστές κυριολεκτικά στην εξάντληση.

Ταυτόχρονα, λόγω των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, το ενδεχόμενο λάθους αυξάνεται, ενώ καταγράφονται καθημερινά εκατοντάδες αστοχίες στην αυτόματη συμπλήρωση στοιχείων με ευθύνη κρατικών φορέων ή των τραπεζών. Η έλλειψη χρόνου ακόμα και για τη διασταύρωση πιθανών ατελειών στα προσυμπληρωμένα στοιχεία αυξάνει την πιθανότητα λαθών και κατά συνέπεια αδικαιολόγητων υπέρογκων προστίμων για χιλιάδες επαγγελματίες, αλλά και για μισθωτούς και συνταξιούχους. Το ίδιο ισχύει για τις «προσυμπληρωμένες δηλώσεις» -που τόσο διαφημίστηκαν- οι οποίες θα κατατεθούν αυτόματα με τα όποια ενσωματωμένα λάθη δεν προλάβουν να διορθώσουν οι λογιστές.

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο φέρουν μεγάλες ευθύνες για τη φοροληστρική πολιτική που ακολουθούν σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, ενώ και η πολυδιαφημισμένη ψηφιοποίηση του συστήματος (MyData) έχει κύριο στόχο την ενίσχυση της φοροαφαίμαξης, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Οι μαζικοί φορείς ελεύθερων επαγγελματιών φοροτεχνικών απαιτούν εδώ και τώρα μια σειρά αυτονόητα μέτρα, που θα διευκολύνουν την εργασία τους και θα δώσουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, χωρίς να οδηγηθούν σε συνθήκες πλήρους εξάντλησης. Ορισμένα από αυτά τα επείγοντα μέτρα είναι:

– Να διαμορφωθεί ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, το οποίο θα προβλέπει σχετική περίοδο υποβολής που δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 5 μηνών (όπως προέβλεπε η αρχική διάταξη του ν.4172/2013).

– Να μην υπάρχει καμία δηλωτική υποχρέωση προς την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ μέσα στον Αύγουστο, ώστε να υπάρχει το περιθώριο ολιγοήμερων διακοπών.

– Να ισχύσει ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για το 2024 η 30ή Σεπτεμβρίου.

– Οι προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων να οριστικοποιούνται μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων.

– Να επιλυθούν άμεσα οι τεχνικές δυσλειτουργίες της μηχανογράφησης.

Υποβαθμίζει το πρόβλημα η κυβέρνηση

Να υποβαθμίσει το σοβαρό πρόβλημα για φορολογούμενους και λογιστές επιχείρησε στην απάντησή του ο υφυπουργός Οικονομικών Χρίστος Δήμας και υπεραμυνόμενος της φοροληστρικής πρακτικής της κυβέρνησης, ισχυρίστηκε ότι στόχος είναι η απλοποίηση της διαδικασίας, ώστε να μειωθούν τα λάθη και οι αστοχίες.

Επικαλέστηκε την ισχύ του νόμου που 2013, που προβλέπει την υποχρεωτική κατάθεση φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Ιούνη, ενώ για φέτος έχει δοθεί παράταση μέχρι τις 26 Ιούλη.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να πάει όλος αυτός ο όγκος δουλειάς σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, κατήγγειλε στη δευτερολογία του ο βουλευτής του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι ο λογιστές – φοροτέχνες έχουν δικαίωμα να ζουν ανθρώπινα και να ξεκουράζονται, και αν δεν τον κάνει η κυβέρνηση, θα το επιβάλουν τα σωματεία και οι Ομοσπονδίες με τον αγώνα τους.

Διαβάστε επίσης