Χαρά Σολδάτου: Όλα επιζητούν την αλλαΓΗ

Γράφει:

Εκλογές 2023

27/07/2023, 1:43 μμ

Η Χαρά Σολδάτου υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Ασπρόπυργος ΑλλάΖΟΥΜΕ» θέτει τους στόχους και το όραμά της για τον τόπο μας.  

Νέα πρόσωπα, φρέσκιες ιδέες, όνειρα, ελπίδες, αγάπη για τον τόπο και μεγάλη διάθεση για προσφορά. Αυτά είναι τα απαραίτητα συστατικά για να γίνει το μεγάλο βήμα της οικοδόμησης ενός καλύτερου αύριο. Τυχερός όποιος αυτοδιοικητικός συνδυασμός και όποιος επικεφαλής παράταξης, καταφέρνει να προσελκύσει τέτοιους νέους ανθρώπους με ιδέες, όνειρα, αγάπη για τον τόπο και διάθεση για προσφορά και να τους ‘μπολιάσει’ αρμονικά με την εμπειρία των μεγαλύτερων, που πάντα είναι απαραίτητη.

Και ο τόπος που έχει αυτό το ιδανικό κράμα έχει πολύ μέλλον. Ένα από τα νέα πρόσωπα που κατέρχεται για πρώτη φορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου με την δημοτική παράταξη «Ασπρόπυργος ΑλλάΖΟΥΜΕ’ είναι η Χαρά Σολδάτου. Μια νηπιαγωγός που ξέρει να βάζει στόχους, αλλά και το πως να τους πετύχει.

Η Χαρά Σολδάτου μίλησε στο aspropyrgosnews για την ενασχόλησή της με τα κοινά και τους στόχους της εφόσον εκλειγεί.

Ας δούμε τι μας είπε:

Κ. Σολδάτου,

Αρχικά θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για εσάς, ώστε να σας γνωρίσει καλύτερα ο κόσμος.

Ονομάζομαι Σολδάτου Χαρά. Κατάγομαι από τη Λευκάδα, αλλά μεγάλωσα και ζω στον Ασπρόπυργο, στο Λόφο Κυρίλλου. Το όνομά μου, Χαρά, προσδιορίζει τη στάση ζωής μου!. Μου αρέσει να στέκομαι στη θετική πλευρά των πραγμάτων και να ονειροπολώ!. Επέλεξα το επάγγελμα της νηπιαγωγού γιατί ήθελα να διατηρήσω την παιδικότητα μου ζωντανή!. Τα παιδιά κάνουν ερωτήσεις, δεν παίρνουν τίποτα ως δεδομένο, ζωγραφίζουν με τα πια φωτεινά χρώματα, δεν φοβούνται να εκτεθούν, είναι περίεργα και δεν τα ξέρουν όλα!. Μαθαίνουν, εξερευνούν, και παραμένουν αυθεντικά χωρίς να τα επηρεάζει το τι θα πει η κοινωνία. Όπως τα παιδιά, έτσι και εγώ ονειρεύομαι έναν καλύτερο κόσμο!. Εκτός από «παιδί», είμαι γυναίκα, μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη, ταξιδιώτισσα, λάτρης της φύσης και κυνηγός της γνώσης!

Κα Σολδάτου, αποφασίσατε για πρώτη φορά να ασχοληθείτε με τα κοινά, τι σας ώθησε σε αυτήν την απόφαση;

Ήμουν πάντοτε ευαισθητοποιημένη,  αυτό που με ώθησε ωστόσο να περάσω από τη θεωρία στην… πράξη είναι η μητρότητα. Οι κόρες μου είναι το κίνητρο και η δύναμή μου!. Θέλω ν’ αγωνιστώ για να τους παραδώσω τον τόπο και το μέλλον που τους αξίζει. Μόνο έτσι θα μπορώ να απαντήσω χωρίς τύψεις και ενοχές στο ερώτημα: «Και εσύ τι έκανες γι’ αυτό;». Παράλληλα, ως εκπαιδευτικός, αισθάνομαι ένα μερίδιο ευθύνης για όσα βιώνουν οι μικροί μαθητές και οι μικρές μαθήτριες του νηπιαγωγείου. Δεν μπορώ να κλείνω τα μάτια στις ελλείψεις, στις αδυναμίες, στις ανάγκες. Έχω την πεποίθηση ότι οι συλλογικότητες έχουν μεγάλη δύναμη δημιουργικότητας και προσφοράς, επομένως μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα όλοι μαζί εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, με ένα εξωστρεφές άνοιγμα και με το βλέμμα στο αύριο, μπορούμε να διαμορφώσουμε πραγματικά ενδιαφέρουσες συνθήκες μάθησης.

Γιατί με τον κ. Γιάννη Ηλία;

Γιατί είναι ένας άνθρωπος ακέραιος και ζει στο σήμερα. Έχει καθαρό βλέμμα και είναι διατεθειμένος να σηκώσει τα μανίκια και να εργαστεί ουσιαστικά για τον τόπο μας. Χωρίς δικαιολογίες, δίχως αγκυλώσεις του παρελθόντος. Αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο και όχι για καρέκλες και αξιώματα. Είναι αυθεντικός και έχει μια γνήσια διάθεση προσφοράς που με κέρδισε αμέσως. Η πρότασή του να συμμετέχω στην ομάδα του ήταν για μένα τιμητική, καθώς είναι εκείνος ο υποψήφιος Δήμαρχος  με τη μεγαλύτερη εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση, ένα προτέρημα που το έχει ανάγκη η πόλη μας! Είναι εκείνος που ως αυριανός Δήμαρχος της πόλης μας, έχει όλα τα εχέγγυα και τη γνώση να φέρει την αλλαγή που επιζητά ο τόπος μας! Είναι ο άνθρωπος που μπορεί και είμαι βέβαιη ότι θα καταφέρει, να γυρίσει σελίδα και να χαράξει μια νέα περισσότερο δημιουργική και ελπιδοφόρα πορεία για τον Ασπρόπυργο!

«Για φαντάσου…»

Είστε ένας άνθρωπος με πλούσια δράση. Τι είναι αυτό που θα βάζατε πρώτη προτεραιότητα εάν και εφόσον εκλεγεί ο συνδυασμός και εσείς;

Φυσικά την εκπαίδευση!. Όλα ξεκινούν και τελειώνουν εκεί!. Φανταστείτε έναν κόσμο με ανήσυχους και φιλομαθείς ανθρώπους που θ’ αντιλαμβάνονταν την πραγματικότητα ολιστικά και πολύπλευρα. Πόσα θα μας χώριζαν τότε; Πόσα θα μας ένωναν; Απλά φανταστείτε…

Είναι η εκλογή αυτοσκοπός για εσάς;

Σε καμία περίπτωση, αν και όταν αποφασίζεις να θέσεις την υποψηφιότητά σου δεν κατεβαίνεις έχοντας στη σκέψη σου ην αποτυχία!. Γνωρίζω καλά ότι η  κοινωνική προσφορά έχει πολλές προεκτάσεις. Δεν περιορίζεται και επουδενί δεν ‘εγκλωβίζεται’ σε τίτλους. Όλοι μπορούμε –και πρέπει- να συμμετέχουμε στα δρώμενα του τόπου μας, ανεξαρτήτως ιδιότητας. Έχω πάρει πρωτοβουλίες και ως ιδιώτης και ως εκπαιδευτικός στα Σχολεία της πόλης, οπότε δεν βλέπω κανένα λόγο να σταματήσω. Δεν μ’ ενδιαφέρει η εξουσία, μ’ ενδιαφέρει η ουσία!

Τι αφουγκράζεστε από τους πολίτες;

Πολύ πριν αποφασίσω να κατέβω ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος, είχα καθημερινή επαφή και επικοινωνία με πολύ κόσμο. Οι αγωνίες είναι κοινές, το ίδιο όμως και οι προσδοκίες και οι ελπίδες. Υπάρχει δυσπιστία και απογοήτευση στους πολίτες. Τα προβλήματα επιζητούν αποτελεσματικές λύσεις και ερωτήματα απαιτούν απαντήσεις επιτακτικότερα από ποτέ.

«Πως μπορώ να ζω με ασφάλεια;», «Γίνεται να συνδυάσω την εργασία με την οικογένεια;», «Τι χρειάζεται να γίνει για ν΄ αναπνέω καθαρό αέρα και όχι μολυσμένο από τα τοξικά απόβλητα;» «Είναι δυνατόν να ζούμε στο 2023 και να επικρατούν ακόμη μεσαιωνικές αντιλήψεις;».

Όλοι και όλα επιζητούν την αλλαΓΗ!.

Γιατί οι δημότες πρέπει να επιλέξουν τον συνδυασμό ‘Ασπρόπυργος ΑλλάΖΟΥΜΕ’ και την Χαρά Σολδάτου;

Οι ομάδες ‘γράφουν’ ιστορία και όταν ενώνονται πολλοί άνθρωποι με το ίδιο όνειρο αλλάζουν τον κόσμο. Ο συνδυασμός, ‘Ασπρόπυργος ΑλλάΖΟΥΜΕ’ είναι ακριβώς αυτό. Περιλαμβάνει ανθρώπους με όραμα και σχέδιο, με λογική και ευαισθησία, με γνώση, αλλά και δίψα για δουλειά. Δεν προερχόμαστε από κομματικές ελίτ. Είμαστε Ασπροπύργιοι δημότες που θέλουμε να διαμορφώσουμε το μέλλον μας. Εγώ, ως σύζυγος, μητέρα, εκπαιδευτικός, κάτοικος αυτής της πόλης έρχομαι καθημερινά αντιμέτωπη με δυσκολίες, αδυναμίες, δυσλειτουργικούς μηχανισμούς που δημιουργούν ανασφάλειες και αβεβαιότητα σε πολλά επίπεδα. Είμαι Εδώ για να μπορέσω να συμβάλω με τη δική μου γνώση και εμπειρία σε ένα συλλογικό όραμα και με όλη μου την αλήθεια, την ειλικρίνεια και τη δύναμη που διαθέτω ν’ αγωνίζομαι και να κοιτώ τους συμπολίτες μου κατάματα, να τους ακούω, να τους εμπιστεύομαι, να τους υπολογίζω και να κινητοποιώ διαδικασίες που θα διαμορφώσουν το περιεχόμενο της νέας σελίδας του Ασπροπύργου!

Πως πιστεύετε ότι μπορεί ο καθένας από εσάς να βοηθήσει; Ποια είναι τα δικά σας καλά στοιχεία, τα οποία θα ήταν χρήσιμα για τον Δήμο;

Κάθε ένα από τα μέλη του συνδυασμού μας, είναι μια μονάδα που συγκεντρώνει διαφορετικά θετικά χαρακτηριστικά και εμπειρίες. Έχουμε όμως κοινές αξίες. Προσωπικά είμαι έτοιμη να δουλέψω και να συνεργαστώ, με όποιον προτάσσει το συλλογικό συμφέρον. Είμαι τολμηρή, χωρίς να γίνομαι παρορμητική. Είμαι καλοπροαίρετη, όχι όμως αφελής. Εκτιμώ ότι η ειλικρίνεια και η αυθεντικότητα μου είναι τα μεγαλύτερα προτερήματά μου. Δεν σκοπεύω να προσποιηθώ, να συμβιβαστώ και να υπακούσω!. Δεν είναι στον χαρακτήρα μου και δεν θα το κάνω ποτέ.

Σε περίπτωση που εκλεγείτε, σε ποιους τομείς θα επικεντρώσετε το ενδιαφέρον σας;

Σκοπός μου είναι ν’ αγωνιστώ για την εκπαίδευση, το περιβάλλον και τον Πολιτισμό. Αυτοί είναι οι τομείς τους οποίους γνωρίζω. Θεωρώ ότι για τους τομείς αυτούς διαθέτω και διαθέτουμε ως συνδυασμός, πρακτικά εφαρμόσιμες και βιώσιμες λύσεις!. Με εργατικότητα, ρεαλισμό και επιμονή θα κάνουμε επανεκκίνηση του τόπου μας.

Μετράω ήδη 20 χρόνια στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση και πλέον γνωρίζω πολύ καλά τις παθογένειες, τις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες του Σχολείου. Η εκπαίδευση πρέπει να έρθει στο προσκήνιο. Η υποβάθμιση της είναι καταστροφική και υπονομεύει το παρόν και το μέλλον μας.

Επιπλέον, θα αξιοποιήσω τις μεταπτυχιακές σπουδές μου και θα δώσω προτεραιότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο πλανήτης εκπέμπει σήμα κινδύνου και είναι ανεπίτρεπτο να κωφεύουμε!. Πρέπει να υιοθετήσουμε νέες πολιτικές και πρακτικές φιλικές προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον μας.

Τρίτος άξονας της πολιτικής μου ατζέντας είναι ο Πολιτισμός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Περιλαμβάνει δράσεις κατά του ρατσισμού, της ομοφοβίας & της έμφυλης βίας. Πρωτοβουλίες για πολιτιστικά δρώμενα που θ’ αναβαθμίσουν την ποιότητα  ζωής μας και θα οδηγήσουν στην πνευματική ανασύνταξη του τόπου μας.

Με ποιο διακύβευμα πάτε στις εκλογές ως συνδυασμός;

Για εμένα προσωπικά είναι η επόμενη μέρα. Η ανάμειξη στα κοινά είναι ευθύνη κι όχι προνόμιο. Δεν ψηφίζουμε για να βολέψουμε ανθρώπους σε καρέκλες. Ψηφίζουμε για να επιλέξουμε ανθρώπους ικανούς να τρέξουν και να εργαστούν. Και θέλω να διαβεβαιώσω τους συνδημότες μας ότι την εμπιστοσύνη που θα μας δείξουν στις εκλογές του Οκτωβρίου εμείς θα την δικαιώσουμε και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Πως βλέπετε τη συμμετοχή ενός νέου ανθρώπου, όπως εσείς, στις δημοτικές εκλογές;

Κάθε γενιά έχει τους δικούς της εκπροσώπους. Η προηγούμενη έκανε το καθήκον της και τα πεπραγμένα της θα τα κρίνει η ιστορία. Ώρα να πάρουμε τη σκυτάλη!. Νέα μυαλά, φρέσκιες ιδέες, νέα όνειρα!. Αξιοποιώντας τις εμπειρίες των παλαιότερων ας χαράξουμε καινούργιους δρόμους. Με σεβασμό στο παρελθόν και ελπίδα για το μέλλον.

Σας έχει πει κάποιος «τι θέλεις εσύ τώρα και ανακατεύεσαι, που πας και μπλέκεις»;

(Γέλια) Προφανώς! Όλες αυτές οι ατάκες αντηχούν ακόμη στ’ αυτιά μου!. Δεν με πτοούν. Θα έλεγα ότι με εξιτάρουν κιόλας. Όταν τις ακούω από μέσα μου λέω ότι «θα βάλω τα δυνατά μου για να διαψεύσω αυτές τις φωνές!». Μπαίνω στην πολιτική για να «ξεμπλέξω»!. Από τα προβλήματα, από τα στερεότυπα, από τις αγωνίες. Νομίζω ότι έμεινα αρκετό καιρό στη θέση του παρατηρητή! Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα ν’ αναλάβω δράση!.

Ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα προβλήματα που υπάρχουν στον Δήμο Ασπροπύργου;

Επιγραμματικά θα εστίαζα στα εξής: Υποβάθμιση του περιβάλλοντος, έλλειψη υψηλού αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες, το κυκλοφοριακό, το μεταναστευτικό, οι θέσεις εργασίας, η γκετοποίηση περιοχών, αλλά και η ύπαρξη πολιτών/δημοτών 2ης κατηγορίας. Αυτά πρέπει να αλλάξουν.

Ο Ασπρόπυργος μπορεί και πρέπει να γίνει μια περιοχή με αυξημένη δυναμική στα δυτικά προάστια κι όχι ένας Δήμος δορυφόρος. Εάν επενδυθούν σωστά και με διαφάνεια οι πόροι, ο Ασπρόπυργος μπορεί να μεταμορφωθεί σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, την οποία οι νέοι δε θα εγκαταλείπουν, αλλά θα επιδιώκουν να χτίσουν το μέλλον τους εδώ!.

Τι θα λέγατε στους δημότες εάν αύριο ήταν οι δημοτικές εκλογές;

Καταρχάς να πάνε να ψηφίσουν! Η ώρα της κάλπης είναι η κορυφαία στιγμή της Δημοκρατίας, η οποία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη συμμετοχή μας!.

Έπειτα να κάνουν ένα ταξίδι στο χρόνο και να σκεφθούν: Πέντε χρόνια μετά ποιος υποψήφιος θα μπορέσει να τους κοιτάξει στα μάτια και να τους πει: «Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα»;