Χάλκη: Σοβαρή τουρκική πρόκληση και διπλό επεισόδιο -Ντοκουμέντα από τις προσπάθειες διάσωσης

Γράφει:

Ελλάδα

26/08/2020, 12:22 μμ

Φωτογραφίες-ντοκουμέντα από το ναυάγιο ταχύπλοου που μετέφερε μετανάστες και ναυάγησε έξω από τη Χάλκη καθώς και τις προσπάθειες διάσωσης των αλλοδαπών, βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Την ίδια ώρα, η Τουρκία προκάλεσε διπλό επεισόδιο, επιχειρώντας να αμφισβητήσει έμπρακτα την ελληνική δικαιοδοσία στην περιοχή.

Χάρη στην τεράστια προσπάθεια διάσωσης π κατάφεραν να διασωθούν μέχρι στιγμής 96 άτομα.

Στην περιοχή, προς εντοπισμό των αλλοδαπών, έσπευσαν τέσσερα περιπολικά σκάφη Λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό σκάφος, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού η πυραυλάκατος «Γρηγορόπουλος», σκάφη του λιμενικού καθώς και επιβατικά πλοία από τη Χάλκη, και πέντε παραπλέοντα εμπορικά πλοία, ενώ παράλληλα απογειώθηκαν ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Αυτή την υπερπροσπάθεια επιχείρησε να αμαυρώσει η Τουρκία, καθώς τουρκική ακταιωρός προκάλεσε διπλό επεισόδιο: Αφενός τύφλωνε με λέιζερ το ελικόπτερο Super Puma ενώ επιχείρησε να εμβολίσει και το σκάφος του Λιμενικού.

Φυσικά δεν επρόκειτο για τυχαία κίνηση. Σύμφωνα με τα διεθνώς ισχύοντα, η Ελλάδα έχει την αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης σε ολόκληρη την περιοχή εντός του FIR Αθηνών, κάτι που η Τουρκία επιχειρεί να αμφισβητήσει, γεγονός που άλλωσε είχε πυροδοτήσει και την κρίση των Ιμίων το 1996.

Σύμφωνα με πληροφορίες επίσης, περιπολικό σκάφος τουρκικής ακτοφυλακής (SG101) επιβίβασε 19 διασωθέντες από τουρκικών συμφερόντων φορτηγό πλοίο «ALEXANDRA A» σημαίας Μάλτας (εντός ελληνικού SRR) και κατευθύνθηκε προς τις νοτιοδυτικές ακτές της Τουρκίας παραβιάζοντας τους κανόνες της Επιχείρησης Έρευνας και Διάσωσης καθώς και της ασφάλειας της ζωής στη θάλασσα. Μάλιστα, ο πλοίαρχος του φορτηγού πλοίου, το οποίο ανήκει σε τουρκική ναυτιλιακή εταιρία, αν και συμμετείχε στην επιχείρηση υπό Ελληνικές οδηγίες σε διεθνή μεν ύδατα, αλλά εντός της Ζώνης Ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Ελλάδος, παρέδωσε τους 19 σε τουρκική ακταιωρό η οποία εμφανίστηκε στην περιοχή του συμβάντος.

Το Λιμενικό Σώμα αναμένεται να δώσει εντός της ημέρας ντοκουμέντα για τη νέα τουρκική προβοκάτσια.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το συμβάν, βρέθηκε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης όπου και έδωσε εντολή να διατεθεί κάθε πρόσφορο μέσο στην περιοχή για την επιχείρηση. Στην θαλάσσια περιοχή επικρατούσαν σχετικά ήπιες καιρικές συνθήκες με ανέμους εντάσεων μεταξύ 4 με 5 μποφόρ.

Στις φωτογραφίες που εξασφάλισε το iefimerida.gr διακρίνεται το μισοβυθισμένο 20μετρο σκάφος το οποίο μετέφερε περίπου 100 αλλοδαπούς.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης