Φωτιά στα Δερβενοχώρια: Ανεξέλεγκτο το μέτωπο κινείται προς τη Μαγούλα

Γράφει:

Δυτική Αττική

18/07/2023, 8:23 πμ

Η φωτιά καίει παρθένο δάσος σε πολύ δύσβατο σημείο – Έχουμε ένα «πολύ ενεργό μέτωπο νοτίως του εργοστασίου του Τιτάνα που κανει αναζωπυρώσεις» λένε από την πυροσβεστική.

Μαίνεται η φωτιά στα Δερβενοχώρια, κοντά στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας με το μέτωπο να είναι μεγάλο σε έκταση, ξεπερνώντας τα 10 χλμ. σε έκταση, και εξελίσσεται σε δύσβατη περιοχή με χαράδρες και δύσκολη πρόσβαση για τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής.Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός έκανε λόγο για «το πιο δύσκολο μέτωπο» εξηγώντας ότι υπάρχει ένα «πολύ ενεργό μέτωπο νοτίως του εργοστασίου του Τιτάνα που κανει αναζωπυρώσεις».

Οι φόβοι και η μάχη για να μην επεκταθεί η πυρκαγιά είναι μεγάλοι, καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται να αυξηθεί η ένταση των φαινομένων με τα μέγιστα να εντοπίζονται νωρίς το απόγευμα.

Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη έπεσαν από αέρος έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού σε μια προσπάθεια να περιοριστει η ένταση της φωτιάς ενώ στο έδαφος επιχειρούν 140 πυροσβέστες, πέντε πεζοπορα τμήματα, 48 οχήματα.Η πυρκαγιά εκτείνεται σε μια κορυφογραμμή πάνω από τη Μάνδρα και παράλληλα προς τον οδικό άξονα Οινόης-Μαγούλας. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατόρθωσαν να προστατεύσουν τη βιομηχανική μονάδα παραγωγής τσιμέντου «Τιτάν», ενώ η αλλαγή στην κατεύθυνση των τοπικών ανέμων οδήγησε τις φλόγες μακριά από την Πάρνηθα. Παρά την δικαιολογημένη ανησυχία αρχών και κατοίκων, ό,τι έχει απομείνει από την πάλαι ποτέ καταπράσινη Πάρνηθα, δεν φαίνεται να κινδυνεύει άμεσα από το τρέχον πύρινο κύμα.

Παρόλ’ αυτά, ένα από τα προβλήματα των Δερβενοχωρίων είναι η γεωμορφολογία, καθώς η φωτιά εντοπίζεται σε δασωμένο διάσελο, όπου ακόμη και οι φλόγες αποκρύπτονται από τον πυκνό καπνό. Το πύρινο μέτωπο ξεκίνησε από σημείο μεταξύ των χωριών Πάνακτος και Πράσινο, καίγοντας το δάσος Παλαδώνη. Το δύσβατο του σημείου καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την προσέγγιση από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, πολλαπλασιάζοντας την επικινδυνότητα για τα πληρώματα των μέσων που ρίχνονται στη μάχη της κατάσβεσης.Σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Διακοπές κυκλοφορίας

Λόγω της φωτιάς στην περιοχή η τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Ελευσίνας-Θήβας από το ύψος του πρατηρίου Cyclon στην περιοχή των Δερβενοχωρίων. Διακοπή κυκλοφορίας υπάρχει και στην οδό Φυλής από την μονή Κλειστών αλλά και από την επαρχιακή οδό Οινόης Μαγούλας από το εργοστάσιο Τιτάν

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και υδροφόρες βρίσκονται συγκεντρωμένες κοντά στο εργοστάσιο τσιμέντων «Τιτάν» προκειμένου αν κατέβει η φωτιά και χρειαστεί να την αποκόψουν και μην προχωρήσει το καταστρεπτικό της έργο.

H φωτιά απειλούσε τη Μάνδρα
Νωρίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάτοικοι που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή ανέβασαν βίντεο και έδιεχναν πώς φαίνοταν η φωτιά από τη Μάνδρα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική η φωτιά δείχνει να έχει αλλάξει πορεία και να κινείται προς τη Μαγούλα.

 

Διαβάστε επίσης