Το ντιμπέιτ, ο σπόρος της διχόνοιας στο ΚΙΝΑΛ κι ο φόβος ότι θα εξανεμιστεί η παρακαταθήκη της Φώφης

Γράφει:

Ελλάδα, Πολιτική

13/11/2021, 12:23 μμ

Ανησυχία εκφράζουν στελέχη του κόμματος για την τροπή που παίρνει η μάχη για την ηγεσία και την ενότητα του χώρου την επομένη της 5ης και της 12ης Δεκεμβρίου

Έντονες ανησυχίες αρχίζουν να εκφράζονται στις γραμμές του Κινήματος Αλλαγής από έμπειρα στελέχη και όχι μόνο, για την τροπή που παίρνει η μάχη για την ηγεσία του κόμματος. Η αδυναμία συνεννόησης για τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ είναι το πιο πρόσφατο από τα αρκετά επεισόδια που έχουν προκύψει μετά το θάνατο της Φώφης Γεννηματά, που ενισχύουν μία αίσθηση ότι η κόντρα ενόψει της 5ης Δεκεμβρίου μπορεί να ξεφύγει.

Στελέχη, που παρακολουθούν με αγωνία την κατάσταση και δεν έχουν τη διάθεση να συνταχθούν με κάποια πλευρά, επισημαίνουν τον κίνδυνο να χαθεί όλο το θετικό και συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα, που ενέπνευσε πολύ κόσμο της παράταξης να ενδιαφερθεί και πάλι για την πορεία του χώρου. Σημειώνουν μάλιστα ότι μπορεί να χαθεί όλη η παρακαταθήκη που άφησε η Φώφη Γεννηματά για την ενότητα, αλλά και τα κεκτημένα από την περίοδο της θητείας της. Σημειώνουν για παράδειγμα την ιδιαίτερη επιτυχημένη προεκλογική αντιπαράθεση του 2017, όταν το Κίνημα Αλλαγής, παρότι προέκυψε από τη συμμαχία πολλών διαφορετικών κομμάτων και κινήσεων, κατάφερε να οργανώσει σχεδόν μία άψογη διαδικασία. Μία διαδικασία που τώρα πάει να γίνει στάχτη, ακόμα και σε απλά θέματα, όπως το ντιμπέιτ.

«Την πρώτη εβδομάδα ασχολούμασταν με το ποιος θα γίνει πρόεδρος στην κοινοβουλευτική ομάδα και δεν κάναμε τα αυτονόητα. Μετά προέκυψε το ντιμπέιτ, με την άρνηση του Γιώργου Παπανδρέου να μπειο στη διαδικασία και ενώ οι άλλοι πέντε έχουν συμφωνήσει. Και στην κοινοβουλευτική ομάδα εμφανίζονται συχνά φαινόμενα ασυνεννοησίας σε πράγματα που κανονικά είναι ξεκάθαρα», σημειώνει άλλος έμπειρος παράγοντας.

Το πιο κρίσιμο σε αυτή την ιστορία, καθώς φαίνεται, είναι η ανησυχία που αναδύεται για τα όσα μπορεί να ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες. Έτσι κι αλλιώς η μάχη αναμένεται αμφίρροπη και οριακή. Με μάλλον δεδομένο ότι «όποιος χάσει χάνεται», κάτι που ισχύει τουλάχιστον για τους τρεις πιο ισχυρούς της κούρσας, είναι εξαιρετικά πιθανό να αγριέψει η αντιπαράθεση και να εξελιχθεί χωρίς όρια. Με ό,τι σημαίνει όμως αυτό για την ενότητα του χώρου την επομένη της 5ης και της 12ης Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης