Το μήνυμα του Άγη Τσίγκου για την 9η Μαϊου, την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

Γράφει:

Ασπρόπυργος

08/05/2021, 8:41 μμ

9 Μαΐου 1945 Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

 

Είναι το τέλος του πιο αιματηρού πολέμου που γνώρισε η ανθρωπότητα, καθώς οι νεκροί στη διάρκειά του έφτασαν τα 50 εκατομμύρια. Είναι η μέρα που πέθανε ο ναζισμός.

Στις 9 Μαΐου 1945, ώρα 0.43 π.μ. υπογράφεται η άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας. Οι συζητήσεις είχαν εκκινήσει από το βράδυ της 8ης Μαϊου.

Η συνθηκολόγηση αποτέλεσε και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με την Ευρώπη να θέτει τους πρώτους στόχους για να μην έχουμε ποτέ ξανά παρόμοιο αιματοκύλισμα.

Σήμερα την 9η Μαΐου 2021 εορτάζουμε την 76η επέτειο από τη Νίκη εναντίον του φασισμού, που κόστισε τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους και άφησε ερείπια σε όλη την Ευρώπη και τον Κόσμο.

Θυμόμαστε και τιμούμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες των μεγάλων αντιφασιστικών κινημάτων που πολέμησαν κι έδωσαν τις ζωές τους προκειμένου να απελευθερωθεί ο κόσμος από τις δυνάμεις του σκότους.

Τιμούμε τους αγώνες του ελληνικού λαού, ο οποίος ανέπτυξε ένα από τα μαζικότερα κινήματα αντίστασης στις δυνάμεις κατοχής στην Ευρώπη, με πρωτοπόρους το ΕΑΜ, την ΕΠΟΝ και τον ΕΛΑΣ.

Η πατρίδα μας πλήρωσε βαρύ τίμημα με 600.000 νεκρούς από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, την πείνα, τις κακουχίες, τον Αγώνα της Εθνικής Αντίστασης και τα δεκάδες ολοκαυτώματα σε πόλεις και χωριά από τις δυνάμεις κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες.

Η 9η Μαΐου είναι ημέρα Μνήμης αλλά και στοχασμού για να μην ξεχάσουμε και το τέρας του φασισμού επιστρέψει πάλι.

Η 9η Μαΐου μας θυμίζει πως ο αγώνας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, για τη συντριβή του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας είναι επίκαιρος. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης κυριαρχούν δυνάμεις που ακολουθούν τις συνταγές του ολοκληρωτισμού και τις πολιτικές του μίσους.

Βλέπουμε στις μέρες μας κράτη να καταστρέφονται, από επεμβάσεις τρίτων χωρών, με όξυνση φυλετικών ή θρησκευτικών διαφορών, δημιουργούν εμφύλιους με μισθοφόρους, δήθεν στο όνομα της «Δημοκρατίας» και της προάσπισης δικαιωμάτων, στην ουσία όμως, για να έχουν πρόσβαση στις πλουτοπαραγωγικές πηγές των χωρών που με τις επεμβάσεις τους αποσταθεροποιούν.

Πρόσφυγες από τις εμπόλεμες χώρες και οικονομικοί μετανάστες διασχίζουν τη Μεσόγειο με κίνδυνο της ζωής τους, για να φύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες και από τις χώρες που έχουν απομυζήσει οικονομικά οι ισχυροί.

Ο Αγώνας ενάντια στο φασισμό παραμένει επίκαιρος.

Είναι Αγώνας για την Ειρήνη και την Ισότιμη Οικονομική Ανάπτυξη των Χωρών.

Αγώνας ενάντια στη λήθη και την παραχάραξη της Ιστορίας. Αγώνας για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων και οφειλών.

Ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Δημοτικός Σύμβουλος

Τσίγκος Αγησίλαος

Διαβάστε επίσης