Τι προκάλεσε την έκρηξη στην Συγγρού-Τα σενάρια που εξετάζουν οι πραγματογνώμονες

Γράφει:

Ελλάδα

28/01/2022, 10:49 πμ

Ερωτηματικό αποτελεί πως ξεκίνησε η διαρροή υγραερίου καθώς το συγκεκριμένο διαμέρισμα του κτιρίου 3 της λεωφόρου Συγγρού δεν διαθέτει σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου

Δύο ημέρες μετά την ισχυρότατη έκρηξη που «ταρακούνησε» τη λεωφόρο Συγγρού οι πραγματογνώμονες της εταιρείας αερίου και το ανακριτικό της Πυροσβεστικής εξετάζουν όλα τα σενάρια για το πως ξεκίνησαν όλα.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται πως η έκρηξη δεν αποδίδεται σε τρομοκρατική ενέργεια και όλα δείχνουν πως αιτία για την εκκωφαντική έκρηξη είναι η διαρροή υγραερίου.  Ωστόσο, ερωτηματικό αποτελεί πως ξεκίνησε η διαρροή καθώς το συγκεκριμένο διαμέρισμα του κτιρίου 3 της λεωφόρου Συγγρού δεν διαθέτει σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου.

Παροχή φυσικού αερίου διαθέτει το κτίριο στον αριθμό 7. Όπως φαίνεται, το ωστικό κύμα από την έκρηξη στο διαμέρισμα του κτιρίου 3 προκάλεσε διαρροή στην παροχή φυσικού αερίου μεταξύ των αριθμών 5 και 7.

Για αυτό το λόγο, οι πραγματογνώμονες εξετάζουν το ενδεχόμενο ο 78χρονος ένοικος του ημιορόφου να είχε στο σπίτι του φιάλη υγραερίου από την οποία μπορεί να ξεκίνησε η διαρροή.

Το σενάριο αυτό ενισχύεται και από όσα κατέθεσε ο 78χρονος ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά από την έκρηξη και είπε στους πυροσβέστες ότι απο το προηγούμενο βράδυ το διαμέρισμα μύριζε γκάζι.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτό που δεν θυμάται είναι αν η έκρηξη σημειώθηκε από τον σπινθήρα που προκλήθηκε ανοίγοντας το διακόπτη της λάμπας ή αργότερα όταν άναψε τσιγάρο.

Ένα ακόμη στοιχείο που εξηγεί τη σφοδρότητα της έκρηξης, η οποία μετέτρεψε τη λεωφόρο Συγγρού σε «βομβαρδισμένο» τοπίο σε ακτίνα 200 μέτρων, είναι και το “οπλοστάσιο” που εντοπίστηκε μέσα στο διαμέρισμα του 78χρονου.

Οι αστυνομικοί που έκαναν την έρευνα βρήκαν μια καραμπίνα, ένα σκουριασμένο περίστροφο, ένα αεροβόλο όπλο, έναν γεμιστήρα, περισσότερα από 1000 φυσίγγια διάφορων διαμετρημάτων, καθώς και διαρρηγμένους κάλυκες.

Αξιωματικοί του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής εκτιμούν πως η μεγάλη ποσότητα πυρίτιδας πού ήταν αποθηκευμένη στο σπίτι έκανε πιο ισχυρό το ωστικό κύμα το οποίο προκλήθηκε από τη διαρροή υγραερίου στο κτίριο.

Διαβάστε επίσης