Τζανάκης: Γιατί ενδέχεται να υπάρξει μείωση των κρουσμάτων από τα μέσα Σεπτεμβρίου

Γράφει:

Ελλάδα

30/08/2021, 7:27 πμ

Για μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού από τα μέσα Σεπτεμβρίου κάνει λόγο ο Καθηγητής Πνευμολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, ο κ. Τζανάκης εκτίμησε ότι λόγω της πιο δομημένης κινητικότητας του Σεπτεμβρίου αλλά και των αυξημένων τεστ, τα κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται από τα μέσα του μήνα, ενώ στη συνέχεια θα αρχίσουν να μειώνονται οι νοσηλείες και έπειτα, οι θάνατοι.

Επιπλέον, ο Καθηγητής Πνευμολογίας, λόγω τόσο των εμβολιασμών όσο και του ότι η μετάλλαξη Δέλτα χτυπά κυρίως νεότερες ηλικίες, είπε πως στην κορύφωση του προηγούμενου κύματος της πανδημίας, οι διασωληνωμένοι ασθενείς ξεπέρασαν τους 800, ενώ τώρα ανέρχονται σε 333.

Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του κορωνοϊού

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις μακροπρόθεσμες συνέπειες του κορωνοϊού όπως η ίνωση των πνευμόνων, τονίζοντας πως ειδικά στους αθλητές είναι πολύ επικίνδυνη και μπορεί να τερματίσει την καριέρα τους, προειδοποιώντας πως αθλητές που δεν εμβολιάζονται, διακυβεύουν το μέλλον τους. Για τους πλήρως εμβολισμένους νοσηλευόμενους, τόνισε ότι αποτελούν το 10-15% του συνολικού αριθμού και από αυτούς το 99% είναι ηλικίας άνω των 80 ετών ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες που λαμβάνουν ανοσοτροποποιητικά φάρμακα, λόγω άλλων παθήσεων.

Ποιοι πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση εμβολίου;

Ερωτηθείς για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ο κ. Τζανάκης εξέφρασε πως πρέπει να ακολουθήσουν οι ηλικιωμένοι και οι υγειονομικοί που βρίσκονται συνεχώς μέσα στον κίνδυνο, μετά τις ευπαθείς ομάδες. Και όπως τόνισε ο καθηγητής, ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης κατά 5 φορές ενώ προστατεύει σε πολύ μεγάλο ποσοστό, το όποιο από την ηλικία των 50 και κάτω φτάνει ακόμα και το 99%, από τη βαριά νόσηση που θα χρειαστεί νοσηλεία.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης