Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για τις μεταλλάξεις -Μέχρι τέλη Μαρτίου ο εμβολιασμός των 70 έως 75 ετών

Ελλάδα, Πολιτική

01/02/2021, 6:51 μμ

Καθησυχαστικοί είναι οι ειδικοί ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε σχέση με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Οπως ενημέρωσαν στην ενημέρωση σχετικά με την επιχείρηση εμβολιασμού στην Ελλάδα η Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά.

Η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, υπεύθυνος για την επιχείρηση «Ελευθερία», ενημερώνουν σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, τα διεθνή δεδομένα, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις για τις διεθνείς συμφωνίες για τα εμβόλια.

Μεταλλάξεις και εμβόλια στο επίκεντρο της συζήτησης

Στις 29 Γενάρη ο EMA ενέκρινε το τρίτο κατά σειρά εμβόλιο, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει η διαδικασία για την έγκριση των άλλων δύο. Εντός ολίγων μηνών, υπό τη σκιά εκατομμυρίων θανάτων και κρουσμάτων από τον κορωνοϊό, η επιστήμη έκανε θαύματα, είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή της η κα. Θεοδωρίδου.

«Ο ιός φρόντισε να προσαρμοστεί για να μπορέσει να επιβιώσει. Το νέο εμβόλιο και οι μεταλλάξεις είναι τα δύο θέματα που κυριάρχησαν αυτές τις δύο μέρες. Ο EMA ενέκρινε το εμβόλιο ως ανοσογόνο ασφαλές για την χρήση του σε ηλικίες από 18 ετών και άνω» συνέχισε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού.

Μικρό το δείγμα δεδομένων της AstraZeneca για τους άνω των 65

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στις επιφυλάξεις ορισμένων χωρών αναφορικά με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε μεγάλες ηλικίες. «Ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία διατύπωσαν σοβαρούς προβληματισμούς και επιφυλάξεις για τη χρησιμοποίηση του εμβολίου αυτού από άτομα άνω των 65» είπε και τόνισε πως τα δεδομένα καθίστανται ακόμη αναξιόπισταμ καθώς είναι μικρό το δείγμα.

«Το μικρό δείγμα αυτό, υπάρχει η προοπτική να διευρυνθεί από αποτελέσματα ερευνών της εταιρείας αυτής στην Αμερική και την Αγγλία» συνέχισε.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο της AstraZeneca

Η κα. Θεοδωρίδου εξήγησε πως το εμβόλιο της AstraZeneca λειτουργεί με τη μέθοδο του ιικού φορέα, μια μέθοδος που έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά χρόνια και για τον ιό έμπολα.

«Χρησιμοποιείται ένας μη πολλαπλασιαζόμενος αθώος ιός για να παρασκευαστεί η πρωτεΐνη του κορωνοϊού που θα δώσει το ερέθισμα στην ανοσοαπόκριση από τον οργανισμό» είπε.

«Να πω ότι και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει πιθανότητα να μετέχει το εμβόλιο στο DNA του ατόμου που εμβολιάζεται ούτε ο ιός που χρησιμοποιείται σαν μεταφορέας να μεταδίδεται στο περιβάλλον» συνέχισε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού και σημείωσε πως η αποτελεσματικότητά του είναι περίπου 60%.

«Σύμφωνα όμως με τους ερευνητές η χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου μετά από 12 εβδομάδες αυξάνει την αποτελεσματικότητα στο 82%» πρόσθεσε. Επιπλέον, τόνισε πως το εμβόλιο είναι εύκολο, συντηρείται σε θερμοκρασίες απλού ψυγείου και μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες.

Αποφάσεις για την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους άνω των 65

Η κα. Θεοδωρίδου τόνισε πως αυτή την ώρα πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη των επιτροπών των χωρών της Ευρώπης για το θέμα της αποτελεσματικότητας στους άνω των 65, ώστε να διαμορφωθεί η τελική τοποθέτησή τους για την εφαρμογή του εμβολίου ή μη στις μεγαλύτερες ηλικίες. Δεν είναι αναποτελεσματικό, αλλά δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες.

Η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού σημείωσε πάντως αναφορικά με τις μεταλλάξεις, πως τουλάχιστον τα MRNA εμβόλια (pfizer, Moderna) προσφέρουν και ισχυρή και ευρεία προστασία, τονίζοντας δεν πρέπει να δημιουργείται αυτός ο πανικός σε σχέση με τις μεταλλάξεις.

Θεμιστοκλέους: Πάνω από 290.000 εμβολιασμοί μέχρι σήμερα -Σήμερα παραλάβαμε 90.000 ακόμα δόσεις

Οπως είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, σήμερα έχουν γίνει ήδη 20.000 εμβολιασμοί, ενώ αναμένεται να ξεπεραστούν οι 22.000 τις επόμενες ώρες. Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν γίνει πάνω από 290.000 εμβολιασμοί, με ποσοστό κάλυψης περίπου 2,3% του πληθυσμού. Για τον Φεβρουάριο έχουν ήδη κλειστεί πάνω από 450.000 ραντεβού για εμβολιασμούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως βρισκόμαστε στην έκτη θέση για τον κυλιόμενο μέσο όρο εμβολιασμών την ημέρα ανά 100.000 κατοίκους. Ο κ. Θεμιστοκλέους προανήγγειλε επίσης προσλήψεις ιατρικού προσωπικού που θα ενισχύσει το έργο του εμβολιασμού στη χώρα, ενώ τον Φεβρουάριο θα ανοίξουν ακόμα 300 εμβολιαστικά κέντρα.

Οσον αφορά με τις δόσεις των εμβολίων για τον κορωνοϊό, «Σήμερα παραλάβαμε 90.000 δόσεις από την Pfizer. Από την AstraZeneca αναμένονται 540.000 τεμάχια ως το τέλος Μαρτίου, καθώς σήμερα υπήρξε ενημέρωση από την εταιρεία για ελαφρά αύξηση των δόσεων που είχαν αρχικά ανακοινωθεί», ανέφερε και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού

Σήμερα ανακοινώνουμε 543 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 157.495, εκ των οποίων 52.0% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5.968 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 49.417 (63.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

248 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 68 έτη. 182 (73.4%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.7% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1.121 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 33 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.829 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.427 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης