Σχέδιο 11 Μέτρων Έκτακτης Ανάγκης του ΣΥΡΙΖΑ-παρουσίαση από την Νομαρχιακή Επιτροπή Δυτικής Αττικής

Γράφει:

Δυτική Αττική

22/09/2020, 12:20 μμ

Σχέδιο 11 Άμεσων Μέτρων Έκτακτης Ανάγκης για άμεση υλοποίηση

Τα μέτρα αυτά είναι τα ακόλουθα:

 1. Ενίσχυση του ΕΣΥ άμεσα με 15.000 μόνιμες προσλήψεις.Για να οχυρώσουμε την πρώτη γραμμή άμυνας της χώρας απέναντι στην πανδημία.
 2. Ενίσχυση των δημόσιων σχολείων, άμεσα, με 15.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών.Για να διευκολυνθεί το εκπαιδευτικό έργο και να μην κάνουν τα παιδιά μας μάθημα μέσα στην πανδημία στοιβαγμένα σε τάξεις των 26 και 27 ατόμων.
 3. Επιδότηση της εργασίας από το κράτος, για όσο διαρκεί η κρίση: Κάλυψη από το κράτος του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών και του 40% του μισθού των εργαζομένων, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση. Αυτό που χρειάζεται είναι να επιδοτηθεί η εργασία όσο διαρκεί η κρίση και όχι η αναστολή της εργασίας.
 4. Εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, για όσο διαρκεί η κρίση. 400€ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200€ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100€ για κάθε παιδί. Το εισόδημα αυτό θα καλύπτει όσους πολίτες είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται ραγδαία λόγω της πανδημίας, στηρίζοντας έμπρακτα όχι μόνο τους άνεργους, τους εποχικά εργαζόμενους και τους εργαζόμενους στον πολιτισμό, αλλά και τους πληττόμενους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Διότι κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει μόνος του σε αυτή την κρίση.
 5. Μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις. Όλοι οι έμμεσα ή άμεσα πληττόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις θα έχουν άμεσα πρόσβαση σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, με μέγιστη ενίσχυση ανά επιχείρηση τις 100.000 ευρώ,με μοναδικό κριτήριο τη διατήρηση των θέσεων και των σχέσεων εργασίας.
 6. Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, στον χαμηλότερο συντελεστή, για όσο διαρκεί η κρίση.
 7. Επιδότηση του 40% του ενοικίου των πληττόμενων επιχειρήσεων, για όσο διαρκεί η κρίση. Διότι για την πλειοψηφία των μικρών πληττόμενων επιχειρήσεων αυτό αποτελεί ζήτημα επιβίωσης. Με την συγκεκριμένη πρόταση  ωφελούνται οι επιχειρήσεις αυτές, αλλά ταυτόχρονα δεν βλέπουν μείωση του εισοδήματος οι ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως έγινε τους μήνες που ίσχυε αυτό.
 8. Επιστροφή στους αγρότες του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Ένα μέτρο που θα μειώσει το κόστος παραγωγής και θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες παραγωγούς στον πρωτογενή τομέα, που και αυτοί σήμερα βρίσκονται μπροστά σε μεγάλα τραγικά αδιέξοδα.
 9. Μόνιμη κατάργηση, όχι παροδική, της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα έως 40.000€ και μείωση των συντελεστών για εισοδήματα από 40.000€ έως 65.000€. Η μείωση αυτή αφορά και τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους, χωρίς αδιανόητους αποκλεισμούς που κινητοποιούν κοινωνικούς αυτοματισμούς άλλων εποχών.
 10. Μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.Ένα μέτρο το οποίο θα ελαφρύνει σημαντικά επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιαίτερα εργαζόμενους με μπλοκάκι.
 11. Μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%. Ένα μόνιμο μέτρο που θα προσφέρει σημαντική ελάφρυνση στο σύνολο των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

 

Όπως εξήγησε ο Αλ. Τσίπρας κατά τη συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη, τα 11 μέτρα έκτακτης ανάγκης που προτείνονται είναι απολύτως κοστολογημένα:

τα προσωρινά μέτρα είναι ύψους 8,5 δισ. και τα μόνιμα ύψους 3 δισ.

 

Στα προσωρινά μέτρα, μέχρι την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, προβλέπεται «η άμεση μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις, η επιδότηση της εργασίας με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και ενός μέρους του μισθού, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η επιδότηση του ενοικίου, το εισόδημα έκτακτης ανάγκης για να βοηθηθούν τα νοικοκυριά που έχουν καταρρεύσει τα εισοδήματά τους, ώστε να έχουμε μία τόνωση στην αγορά, να στηρίξουμε το εισόδημα των νοικοκυριών για να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις βιοποριστικές τους ανάγκες και να υπάρχει μία σχετική κίνηση της κατανάλωσης.

 

Tα μόνιμα μέτρα, περιλαμβάνουν φοροελαφρύνσεις στο τέλος επιτηδεύματος, την εισφορά αλληλεγγύης και την προκαταβολή φόρου, καθώς και μόνιμες προσλήψεις στην υγεία και την παιδεία για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

 

Τα μέτρα αυτά χρειάζεται να ληφθούν άμεσα διότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ασφυκτική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι 8 στις 10 δεν ξέρουν αν θα επιβιώσουν, ενώ  έχουν χαθεί περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας και αυξήθηκε η ανεργία κατά 4 μονάδες σε λίγους μήνες. Το ότι είχαμε ύφεση 15,2% στο δεύτερο τρίμηνο αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν έδρασε ως όφειλε, καθώς αυτά τα οποία έχουν δοθεί στην πραγματική οικονομία από την αρχή της πανδημίας μέχρι το τέλος Αυγούστου, οι άμεσες ενισχύσεις του κράτους, είναι μόνο 4,6 δισ.

 

Τονίζεται ότι τα εργαλεία και οι δυνατότητες που έχει η κυβέρνηση σήμερα για να στηρίξει την κοινωνία και την οικονομία, είναι οι μεγαλύτερες που είχαν ποτέ ελληνικές κυβερνήσεις, τουλάχιστον τα τελευταία είκοσι χρόνια. Διότι σήμερα η κυβέρνηση έχει:

 

 • Τα ταμεία γεμάτα από τα 37 δισ. που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ
 • Ένα χρέος ρυθμισμένο από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το  2018
 • Ανοιχτή πρόσβαση στις αγορές και πολύ φθηνό δανεισμό
 • Κανέναν δημοσιονομικό περιορισμό, αφού είναι πλέον σε αναστολή το Σύμφωνο Σταθερότητας
 • Περίπου 70 δισ. σε ευρωπαϊκούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Διαβάστε επίσης