11/11/2023, 10:36 πμ
Το παρασκήνιο
Το βίντεο, με το οπτικοποιημένο μήνυμα του κ. Κασσελάκη, δόθηκε χθες στη δημοσιότητα ξαφνιάζοντας ακόμη και συνεργάτες του, καθώς ένας κλειστός κύκλος συνομιλητών του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε γνώση των προθέσεών του, δηλαδή να παρακάμψει τις προβλεπόμενες διαδικασίες, για να φτάσει στη διαγραφή των Πάνου Σκουρλέτη, Νίκου Φίλη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανου Τζουμάκα, όπως είχε προαναγγείλει, κατά την απουσία του στην Αμερική. Άλλωστε, τις ημέρες που προηγήθηκαν και έχοντας επίγνωση των δυσμενών συσχετισμών για την ηγετική ομάδα, στελέχη της ζύμωναν σενάρια «πολιτικής καταδίκης» των τεσσάρων ιστορικών στελεχών, αλλά και μετάθεσης των όποιων αποφάσεων σε επόμενη συνεδρίαση λόγω των καθυστερήσεων της Επιτροπής Δεοντολογίας, μεθοδεύοντας την αποκλιμάκωση της εσωκομματικής κρίσης.
Τι μεσολάβησε και άλλαξε ρότα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ; Πάντως, το κλίμα στις τάξεις των φανατικών οπαδών του κ. Κασσελάκη, τόσο σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας, όταν η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη έχει αιτηθεί διαγραφές «χωρίς δισταγμό», αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου γνωστοί καλλιτέχνες, όπως ο Λάκης Λαζόπουλος ζητούν «διαγραφή με χίλια» για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, προειδοποιώντας σε διαφορετική περίπτωση τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη ότι θα καταλήξει «θήκη για την Ομπρέλα», όπως ο γνωστός στιχουργός, Νίκος Μωραϊτης.
Κάπως έτσι, ο κ. Κασσελάκης έβγαλε από τη θήκη του το όπλο του εσωκομματικού δημοψηφίσματος, ενεργοποιώντας το Άρθρο 24 του Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ, που του δίνει το δικαίωμα αν έχει εξασφαλίσει τη συγκατάθεση του 15% των μελών, οικονομικά τακτοποιημένων. Μόνο που δημοψήφισμα με αντικείμενο τη διαγραφή τεσσάρων στελεχών, όπως προανήγγειλε χθες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν έχει ξανασυμβεί, ιδίως όταν για τη διαδικασία αποπομπής προβλέπεται σαφής και πάντως άλλη εσωκομματική διαδικασία.
Η ημερήσια διάταξη
Για το λόγο αυτό, στελέχη όλων των τάσεων αναμένεται να θέσουν με το… «καλημέρα» της σημερινής συνεδρίασης «θέμα δημοψηφίσματος», αφού προηγηθεί η ομιλία του κ. Κασσελάκη στο σώμα στις 12 το μεσημέρι, αλλά και η εκλογή Προεδρείου, όπου εκεί η ηγετική ομάδα αναμένεται να λάβει τα πρώτα… μηνύματα. Ήδη, η διατασική απόρριψη του δημοψηφίσματος δημιουργεί νέο εσωκομματικό συσχετισμό, καθώς αν ο κ. Κασσελάκης δεν πάρει πίσω τη χθεσινή εξαγγελία του, τότε η πρότασή του για το εσωκομματικό δημοψήφισμα αναμένεται να καταψηφιστεί από την «Ομπρέλα», την τάση «6 συν 6» και φυσικά τους «Προεδρικούς».
Οι 7 «Προεδρικοί»
Οι τελευταίοι εξερράγησαν χθες, ακούγοντας αποσβολωμένοι το διάγγελμα, για να ανάψουν στη συνέχεια τα τηλέφωνα και να ακολουθήσει μυστική σύσκεψη, όπως μετέδωσε το protothema.gr, στη Βουλή. Παρόντες ήταν μερικά από τα πλέον κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή οι: Αλέκος Φλαμπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Κώστας Ζαχαριάδης και Νίκος Παππάς, ο οποίος είχε στηρίξει δημόσια τον Στέφανο Κασσελάκη στο δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, κλείνοντας την πλάστιγγα υπέρ της εκλογής του. Εκεί, τα επτά στελέχη, αποτυπώνοντας μια καθόλου τυχαία εσωκομματική γεωγραφία τηλεφώνησαν στον Στέφανο Κασσελάκη, διαμηνύοντάς του στην επικοινωνία τους μαζί του πως διάκεινται αρνητικά στο δημοψήφισμα, ιδίως όταν αυτό αφορά σε ανθρώπους που έχουν αποχωρήσει, αλλά και με τη λογική της υλοποίησης διαγραφών μέσω εσωκομματικού δημοψηφίσματος, όταν υπάρχουν καταστατικές διαδικασίες και πάντως η Επιτροπή Δεοντολογίας, όπως υπέδειξε στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Κώστας Ζαχαριάδης.
Το «Όχι» της Έφης
Η σφοδρή αντίδραση των «προεδρικών» συμπαρέσυρε τα πάντα τις επόμενες ώρες, καθώς σε νέα σύσκεψή της η ομάδα των «6 συν 6» υπό την Έφη Αχτσιόγλου συντάχθηκε με την καταψήφιση του δημοψηφίσματος σήμερα, αν αυτό δεν αναιρεθεί, ενώ, κατά πληροφορίες, τα μέλη της τάσης θα καταθέσουν δικό τους κείμενο και θα ζητήσουν από την Κεντρική Επιτροπή να τοποθετηθεί με ψηφοφορία για το ζήτημα του διαγγέλματος.
Σταθερή η «Ομπρέλα»
Για «πολιτική μάχη» προετοιμάζεται σήμερα και η «Ομπρέλα» παραμένοντας σε τροχιά εξόδου, με τους Δημήτρη Βίτσα, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Νίκο Φίλη να περίμεναν στην πόρτα, που άνοιξαν χθες οι Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Βούτσης, καθώς αποχαιρέτησαν με σκληρές αιχμές το κόμμα που ίδρυσαν. H «Ομπρέλα» θα καταψηφίσει το εσωκομματικό δημοψήφισμα, με την υπόμνηση, ωστόσο, ότι αυτό συνιστά μια ακόμη ψηφίδα του τρόπου με τον οποίο πολιτεύεται ο κ. Κασσελάκης, μένοντας σταθερή στις αποφάσεις της.
Την ίδια ώρα, στελέχη όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας και η Διάνα Βουτυράκου φέρονται να διαφωνούν επίσης με την απόφαση του δημοψηφίσματος, ενώ το εύθραυστο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί πλέον στο εσωτερικό του κόμματος, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Παρότι δεν αποτελεί προτεραιότητα για καμία τάση -και ιδίως για τους «Προεδρικούς» – κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί, αν κάποιο από τα μέλη καταθέσει σήμερα πρόταση μομφής κατά του Προέδρου, σε περίπτωση που εκείνος δεν ανακαλέσει την απόφασή του, ενώ σε κάθε περίπτωση η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θεωρείται σχεδόν προδιαγεγραμμένη σε όλα τα σενάρια, δηλαδή αυτά της διατασικής απόρριψης του δημοψηφίσματος, ή ακόμη και της ανάκλησής του.
Εμμένει ο Κασσελάκης
Μεγάλη ανησυχία Τσίπρα
Σε μια ημέρα που συμπύκνωσε εσωκομματικές εξελίξεις μηνών, τα όσα συνέβησαν χθες στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρακολουθούσε, κατά πληροφορίες, στενά ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα είναι απών από την συνεδρίαση, καθώς μέχρι πρότινος συμμετείχε υπό την ιδιότητα του Προέδρου.
Εύκολα, ωστόσο, συμπεραίνεται, ότι παρακολουθεί όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες, από το γεγονός ότι τόσο η Όλγα Γεροβασίλη, όσο και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, που πρωταγωνίστησαν χθες στο να μεταφέρουν το “τελεσίγραφο” των “προεδρικών” στον Στέφανο Κασσελάκη είναι δύο πρόσωπα του πολύ στενού περιβάλλοντος του Αλέξη Τσίπρα, με τους οποίους συνομιλεί καθημερινά, οδηγώντας στο συμπέρασμα πως υπάρχει μεγάλη ανησυχία του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου του κόμματος για τις εξελίξεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Υπό αυτό το πρίσμα, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά στη σημερινή συνεδρίαση, η οποία αποκτά ιστορικά χαρακτηριστικά, αλλά και υπαρξιακή διάσταση, καθώς η μόνη βεβαιότητα είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν θα είναι ο ίδιος μετά την ολοκλήρωσή της, όπως και αν αυτή ολοκληρωθεί τις επόμενες ώρες.