ΣΥΡΙΖΑ: Μέτρα στήριξης για 25.000 εργαζομένους στον επισιτισμό και τον τουρισμό

Γράφει:

Πολιτική

04/04/2020, 2:57 μμ

Τη λήψη μέτρων στήριξης πλέον των 25.000 εργαζόμενων στον επισιτισμό και τον τουρισμό, «που συνεχίζουν να μένουν εκτός ευνοϊκών ρυθμίσεων», ζητούν με ερώτησή τους, προς τους υπουργούς Τουρισμού, Εργασίας και Οικονομικών, 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτη υπογράφουσα την Αικ. Νοτοπούλου.

Σύμφωνα με τους βουλευτές «καλούνται να ζήσουν με μηδενικά εισοδήματα» οι εξής κλάδοι:

* Όσων εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έληξαν οι συμβάσεις μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους 2019, πλην του τακτικού επιδόματος ανεργίας για το διάστημα του 3μηνου, δεν εμπίπτουν στα ευνοϊκά μέτρα της κυβέρνησης, πόσο μάλλον στη δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας.

* Όσων εργαζομένων, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έληξαν οι συμβάσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους 2020, δικαιούνται το τακτικό επίδομα ανεργίας μέχρι τον Απρίλιο του 2020, δεν εμπίπτουν στα ευνοϊκά μέτρα της Κυβέρνησης, πόσο μάλλον στην δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας.

* Όσων εργαζομένων δεν είχαν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων, όπως π.χ. εργαζομένων με συμβάσεις μιας ημέρας, οι οποίοι έλαβαν μόνο το ειδικό εποχικό επίδομα.

* Όσων εργαζομένων συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης του κλάδου.

Ερώτηση 49 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: Χωρίς επίδομα ανεργίας εργαζόμενοι σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

Στην «αδυναμία 30.333 εργαζομένων σε προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης να λάβουν το επίδομα ανεργίας και να υπαχθούν στα μέτρα στήριξης των κλάδων που πλήττονται από την πανδημία» αναφέρονται με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτον υπογράφοντα τον Χρ. Γιαννούλη.

Σύμφωνα με τους βουλευτές, τα 18μηνα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα έχουν λήξει, ωστόσο όσοι συμμετείχαν: (1) αδυνατούν να λάβουν το επίδομα ανεργίας διότι δεν εμπίπτουν στις προϋποθέσεις, (2) «έχουν αποκλειστεί με βάση τη σχετική ΚΥΑ από τον Β κύκλο του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας εντελώς αυθαίρετα και αναίτια”, ενώ (3) δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη μοριοδότησής τους, ούτως ώστε να μπορέσουν να συμμετέχουν στα επόμενα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, που θα προκηρυχθούν. Επίσης (4) δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε στα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για διάφορους κλάδους εργαζομένων που πλήττονται από τη σημερινή συγκυρία της πανδημίας του ιού covid 19, με αποτέλεσμα να στερούνται και του βοηθήματος των 800 ευρώ.

Όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «οι 30.333 πρώην εργαζόμενοι στο παραπάνω πρόγραμμα αν και έχουν εξαιρετική εμπειρία από την απασχόλησή τους σε κρίσιμους τομείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνικής πρόνοιας, σήμερα και υπό τις συνθήκες υγειονομικής και οικονομικής κρίσης βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας». Υποστηρίζουν, επίσης, ότι «η εξαίρεσή τους από τα μέτρα στήριξης, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, αποτελεί τιμωρία για μια κατηγορία εργαζομένων, που πραγματικά εργάσθηκε με ζήλο σε απαιτητικές υπηρεσίες στους Δήμους και στις Περιφέρειες όλης της χώρας και ιδίως στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας».

Τέλος, ζητούν «να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, να επιτραπεί να μετέχουν στον β’ κύκλο των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας με τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ, να μοριοδοτηθούν για τα επόμενα προγράμματα που θα προκηρυχθούν και να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης, που πλήττονται από την πανδημία του ιού covid 19».

Ερώτηση 47 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπ. Ανάπτυξης για την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων

Ερώτηση προς τον υπουργός Ανάπτυξης για το πώς σκοπεύει να αξιοποιήσει τις νέες δυνατότητες που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων, απευθύνουν 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτηση, που πρώτος υπογράφει ο Γιώργος Τσίπρας, επισημαίνεται ότι «από τις 19/3/20 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε προσωρινό πλαίσιο υποστήριξης (Τemporary Framework) που μετέβαλε άρδην το πλαίσιο για την κρατική ενίσχυση βάσει του ‘Αρθρου 107 της Συνθήκης της ΕΕ. Το πλαίσιο παρέχει τις παρακάτω νέες πέντε δυνατότητες:

Απευθείας κρατικής εγγύησης και φορολογικών ελαφρύνσεων

Απευθείας χορήγησης κρατικών δανείων με προνομιακούς όρους

Δυνατότητα βραχυπρόθεσμης ασφαλείας εξαγωγών

Εγγύησης για τραπεζικό δανεισμό

Δικλείδες ασφαλείας στο τραπεζικό σύστημα ως οχήματος μεταφοράς ενισχύσεων σε δανειολήπτες».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν στην ερώτησή τους: «Μέσω του ήδη υπάρχοντος πλαισίου υπάρχει η δυνατότητα ταχείας αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων με κρατικό δανεισμό. Ωστόσο μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει εξαγγείλει κανένα μέτρο για την κάλυψη προβληματικών επιχειρήσεων. Επιπλέον, πολλές ισχυρές χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία κ.ο.κ.) έχουν ευθέως διακοινώσει, αφενός ότι θα προστατεύσουν κρατικές ή ιδιωτικές επιχειρήσεις σε στρατηγικούς τομείς παραγωγής και αφετέρου ότι, αν χρειαστεί θα κρατικοποιήσουν επιχειρήσεις που θα κινδυνεύσουν.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε πρόσφατα με ειδικό σχήμα ποσοτικής χαλάρωσης (PEPP) τη δυνατότητα στήριξης εταιρικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά υπό προϋποθέσεις που θα καλύπτονταν αν οι επιχειρήσεις είχαν εγγυημένα ομόλογα ή υποστηρίζονταν από ικανά σχήματα κρατικής ενίσχυσης».

Στην ερώτηση υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση:

-δεν έχει κάνει νύξη για την εκμετάλλευση όλων των παραπάνω εργαλείων κατά μόνας ή συνδυαστικά, ενώ οι άλλες χώρες τα αξιοποιούν στο όλο αποκτώντας συγκριτικό πλεονέκτημα εναντίον των εγχώριων εταιρειών,

-δεν έχει κάνει γνωστό -πέραν των εξαγγελιών- αν έχει κατατεθεί φάκελος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και την εκμετάλλευση και των 5 νέων εργαλείων,

και δεν έχει γίνει γνωστός τυχόν σχεδιασμός για την αξιοποίηση της δυνατότητας της υποστήριξης των εταιρικών ομολόγων από την ΕΚΤ,

-ενώ απουσιάζει παντελώς η οποιαδήποτε εξαγγελία για άμεση ενίσχυση ασθενών επιχειρήσεων που χρειάζονται αναδιάρθρωση και για ασφάλιση εξαγωγών στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Κατόπιν τούτων ρωτούν τον υπουργό:

«Ποιες από τις παραπάνω δυνατότητες έχει αξιοποιήσει το Υπουργείο και με ποιες ακριβώς προτάσεις έχει καταθέσει στις ευρωπαϊκές αρχές;

Ποια είναι η μέριμνα, βάσει των παραπάνω εργαλείων, για νομικά πρόσωπα που ανήκουν στο μετοχολόγιο του Δημοσίου ή του ΤΑΙΠΕΔ όπως: η ΛΑΡΚΟ, η ΔΕΗ, η ΕΑΣ, η ΕΑΒ, η ΕΛΒΟ, οι Οργανισμοί Λιμένων, άλλων στρατηγικών εταιριών όπως: τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά κ.ο.κ.;

Σκοπεύει η κυβέρνηση να προστατεύσει επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα από επιθετικές ιδιωτικοποιήσεις όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο κ.ά.; Θα προχωρήσει απρόσκοπτα το πλάνο ιδιωτικοποιήσεων;

Σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε εξαγορά ιδιωτικών εταιριών με βαρύνουσα σημασία σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας για το Εθνικό Προϊόν; Έχει πρόθεση να προχωρήσει σε μετοχοποίηση χρέους σε όλο το εύρος των επιχειρήσεων που θα ενισχυθούν;

Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει αναφερθεί σε προγράμματα διάσωσης ήδη προβληματικών επιχειρήσεων παραγνωρίζοντας τις παραπάνω Κατευθυντήριες Οδηγίες της ΕΕ;»

Διαβάστε επίσης