Συμβουλές για τον κορωνοϊό από τον Παναγιώτη Φιλιππακόπουλο

Ασπρόπυργος, Ελλάδα

27/02/2020, 9:48 πμ

Ο κ. Φιλιππακόπουλος Παναγιώτης, ο γνωστός παιδίατρος της περιοχής του Ασπροπύργου, ήταν καθησυχαστικός χθες σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον νέο κορωνοϊό.

Μεταξύ άλλων αναφέρει στο Facebook ότι δεν πρέπει να επικρατεί η σύγχυση και ο πανικός, συμβουλεύει τους ηλικιωμένους να προσέχουν περισσότερο, καθώς λόγω αδυναμίας τα περισσότερα θύματα ήταν ηλικιωμένοι και ότι δεν πρέπει να γίνεται χρήση αντιβιοτικών καθώς δεν βοηθούν καθόλου για τον ConV-2019, και για τους ιούς γενικότερα.

Μάλιστα αναφέρει ότι το εύκρατο κλίμα της Ελλάδας θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ιού, καθώς το καλοκαίρι οι κορωνοϊοί δεν υπάρχουν.

Δείτε αναλυτικά την ανάρτηση του:

“Σας παρακαλώ διαβάστε προσεκτικά αυτές τις συμβουλές για τη επιδημία
που έρχεται:

1. Μη φοβάστε τον 2019-ConV περισσότερο από ότι πραγματικά χρειάζεται. Ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος. Ευτυχώς, δε φαίνεται προς το παρόν να είναι επιθετικός με τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στους ηλικιωμένους.
2. Για τις ιώσεις όπως αυτές από κορωναϊούς σαν τον 2019-ConV, δεν έχουμε συγκεκριμένη θεραπεία (τα αντιβιοτικά δεν κάνουν τίποτα στους ιούς). Χρειάζεται συμπτωματική, ανακουφιστική αντιμετώπιση δηλαδή ξεκούραση, καλό φαγητό, πολλά υγρά (ειδικά πορτοκαλάδα και βιταμίνη C), καθαρισμό της μύτης, παυσίπονα-αντιπυρετικά κλπ.
3. Τα αντιβιοτικά δεν κάνουν τίποτα στους ιούς!
4. Να ανησυχείτε εάν η κλινική εικόνα είναι ανησυχητική, δηλαδή το παιδί δείχνει να πάσχει έντονα, να δυσπνοεί, να μην είναι καλά, όχι απλά αν κάνει πυρετό ή βήχει! Το να εξεταστείτε και να σας πούμε ότι έχετε μια ίωση (ακόμα και από τον κοροναϊό) δεν αλλάζει κάτι στη θεραπεία του. Στις βαριές περιπτώσεις, μπορεί να έχουμε επιπλοκές που να χρειάζονται παρέμβαση.
5. Να πλένετε συχνά τα χέρια σας, να βήχετε μέσα στον αγκώνα ή μέσα σε χαρτομάντηλο, να πλένετε συχνά τα χέρια σας, να μαγειρεύετε καλά τα φαγητά, να πλένετε καλά τα χέρια σας, να μη βάζετε τα χέρια σας στο στόμα ή στην μύτη σας ή φτύνετε στο δρόμο και να πλένετε καλά τα χέρια σας.
6. Αν εσείς ή το παιδί σας, πάσχετε από πυρετό και συμπτώματα από το αναπνευστικό, καθίστε στο σπίτι σας και τουλάχιστον αποφύγετε τις μαζικές συνευρέσεις στη δουλειά, στο σχολείο ή στη διασκέδαση, μέχρι τουλάχιστον 24 ώρες αφού περάσει ο πυρετός.
7. Μην πανικοβάλλεστε και αδειάσετε σουπερμάρκετ και βενζινάδικα! Ιός είναι και θα περάσει.
8. Ο ιός είναι εδώ, θα κάνει τον κύκλο του και θα φύγει (ήδη, στην Κίνα υπάρχει ύφεση της επιδημίας). Εδώ είναι και ο καλός καιρός της Ελλάδας που θα βοηθήσει στο να ξεπεραστεί πιο γρήγορα (το καλοκαίρι δεν έχουμε κορωναϊούς).
9. Δείξτε πολιτισμό και αλληλεγγύη βοηθώντας και προστατεύοντας τον συνάνθρωπο. Φορέστε μάσκα, πρώτα για να προστατέψετε τους άλλους. Ο ιος δε μεταδίδεται αερογενώς.
10. Να ενημερώνεστε έγκυρα και να σκέφτεστε τι διαβάζετε και από που το διαβάζετε. Το πρωί 3 νεκροί και μέχρι το μεσημέρι να γίνονται 5, είναι αιτία για ανησυχία. Είναι όμως διαφορετικό όταν μαθαίνεις πως πρόκειται για συνανθρώπους μας άνω των 80 χρονών που ήδη νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο.”

Διαβάστε επίσης