Στο συνέδριο του ICHRPI ο Θανάσης Μπούρας

Δυτική Αττική, Πολιτική

23/10/2021, 11:46 πμ

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δυτικής Αττικής, Θανάσης Μπούρας, εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων στο 72ο συνέδριο της Διεθνούς Επιτροπής για την Ιστορία των Αντιπροσωπευτικών και Κοινοβουλευτικών Θεσμών που συνδιοργανώνει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας,  κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε, κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, ο κ. Μπούρας είπε: «Από την αρχή της νεότερης εποχής, τα Κοινοβούλια εξέφρασαν την απαίτηση για ελευθερία και για πολιτική αντιπροσώπευση και αναδείχθηκαν ως η ελπίδα των λαών που ζούσαν υπό τον ζυγό του παλαιού καθεστώτος ή των δικτατοριών. Πολύ πρόσφατα, μόλις στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα, οι ευρωπαϊκές χώρες κατάφεραν να υλοποιήσουν τα όνειρα αμέτρητων προηγούμενων γενεών, και να εγκαθιδρύσουν πλήρως λειτουργικές δημοκρατίες, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πλήρη νομιμοποίηση.

Αλλά αυτό δεν ήταν, όπως λέχθηκε κάποτε, το «τέλος της ιστορίας». Η αναζήτηση της ελευθερίας δεν σταματά ποτέ. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι θεσμοί μας θα είναι ικανοί να προσαρμόζονται στις ραγδαία μεταλλασσόμενες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων της παρούσας πανδημίας ή της νέας τεχνολογίας. Και, πιο πρόσφατα, ανακαλύψαμε ότι ακόμη και σήμερα πρέπει να μπορούμε να προστατεύουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς μας από διάφορους κινδύνους, όπως είναι η αίσθηση χαλάρωσης ή η τάση των ίδιων μας των κοινωνιών να εκλαμβάνουν ως δεδομένα τα δημοκρατικά μας κεκτημένα. Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι το προϊόν της διανοητικής εγρήγορσης και της υπεύθυνης γνώσης.

Εκπροσωπώντας το ελληνικό κοινοβούλιο, θα ήθελα να χαιρετήσω το γεγονός ότι το 72ο Συνέδριο της Διεθνούς Επιτροπής πραγματοποιείται, από κοινού με το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η μελέτη και η κατάκτηση της γνώσης σχετικά με τον τρόπο διακυβέρνησης που ακολουθούμε είναι προϋπόθεση για την επιβίωση και τη βελτίωσή του. Το συνέδριό σας συνεισφέρει καθοριστικά σε αυτόν τον κοινό μας στόχο. Η θεματική έμφαση στην Ελληνική Επανάσταση, αυτό το έτος της εθνικής μας επετείου, κάνει την πραγματοποίηση του συνεδρίου σας εδώ, μια ακόμη μεγαλύτερη τιμή για τον ελληνικό λαό. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Διεθνή Επιτροπή για αυτό, και να ευχηθώ σε όλους και όλες σας κάθε επιτυχία στο σημαντικό συνέδριό σας.»

Διαβάστε επίσης