Στο Ισραήλ ο Κυρ. Μητσοτάκης για θέματα τουρισμού και εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο

Γράφει:

Πολιτική

03/06/2020, 2:12 μμ

Το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό μετά την πανδημία σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα είναι στο Ισραήλ. Η ημερομηνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά το πιθανότερο είναι να συμπέσει, για συμβολικούς λόγους, με τα μέσα Ιουνίου, όταν και θα επιτραπεί η αεροπορική σύνδεση με 29 χώρες που παρουσιάζουν θετική επιδημιολογική πορεία, ανάμεσά τους και το Ισραήλ. Η επίσκεψη φαίνεται πως «κλείδωσε» κατά την τελευταία τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν οι δύο ηγέτες, Κυρ. Μητσοτάκης και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στις 21 Μαΐου, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Τότε στην ατζέντα βρέθηκε η επέκταση της πολύπλευρης σχέσης σε τομείς όπως η ασφάλεια και η άμυνα, η καινοτομία, η ενέργεια, το εμπόριο και ο πολιτισμός, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα του τουρισμού, καθώς πρόκειται για δύο χώρες που συμμετέχουν στο Smart Covid Management Group. Ο πρωθυπουργός, σε μια δύσκολη τουριστική σεζόν όπως αναμένεται η φετινή, θέλει να στείλει μήνυμα προς τους Ισραηλινούς με την –υπό σχεδιασμό– επίσκεψή του πως η Ελλάδα, όπως και η δική τους χώρα, είναι ασφαλής και μπορούν φέτος το καλοκαίρι να την προτιμήσουν. Τούτο, άλλωστε, το είχε θίξει ο πρωθυπουργός και στην τελευταία τηλεδιάσκεψη, λέγοντας στον κ. Νετανιάχου πως προσβλέπει σε αύξηση του αριθμού επισκεπτών από το Ισραήλ ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα στις 15 Ιουνίου.

Η επίσκεψη, ωστόσο, θα έχει μία ακόμα ιδιαιτέρως σοβαρή διάσταση: τη διπλωματική. Ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να εμπεδώσει τη στενή σχέση των δύο χωρών, που είναι άκρως κομβική στην Ανατολική Μεσόγειο, σε ένα χρονικό σημείο κατά το οποίο υπάρχουν προσπάθειες επαναπροσέγγισης της Τουρκίας με το Ισραήλ.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης