Στην εκκλησία ο Μπάιντεν -Αντίστροφη μέτρηση για την ορκωμοσία του

Κόσμος

20/01/2021, 5:07 μμ

Αντίστροφη μέτρηση για την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ο κ. Μπάιντεν, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, αποχώρησε από το «Blair House» προκειμένου να μεταβεί στο Ναό του Αγίου Ματθαίου.

Ο Τζο Μπάιντεν, που θα γίνει ο δεύτερος καθολικός πρόεδρος των ΗΠΑ, ετοιμάζεται να παραστεί σε τελετή στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ματθαίου του Αποστόλου στην Ουάσιγκτον, πριν από την ορκωμοσία του αργότερα σήμερα.

Οι νεοεκλεγέντες πρόεδροι συνήθως παρευρίσκονται στις Λειτουργίες το πρωί της ορκωμοσίας τους, συχνά στην Επισκοπική Εκκλησία του Αγίου Ιωάννου, μια μικρή εκκλησία απέναντι από την Πλατεία Λαφαγέτ από τον Λευκό Οίκο, γνωστή ως «Η Εκκλησία των Προέδρων».

Σχετικά με τον καθεδρικό ναό του Αγίου Ματθαίου του Αποστόλου: Ο καθεδρικός ναός, η Μητρική Εκκλησία της Αρχιεπισκοπής της Ουάσιγκτον, πήρε το όνομά της από τον Άγιο Ματθαίο, προστάτη των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ναού. Είναι τόπος πολλών ιστορικών γεγονότων, συμπεριλαμβανομένης της κηδείας του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι στις 25 Νοεμβρίου 1963.

Αναχώρησε από την Ουάσινγκτον ο Τραμπ

Ο Τραμπ δεν θα παραβρεθεί στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος. Την ώρα που ο Μπάιντεν μετέβαινε στην εκκλησία, ο Τραμπ αναχωρούσε με το Air Force One για τη Φλόριντα.

Το πρόγραμμα της ορκωμοσίας

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα πλέον για την ορκομωσία του νέου Αμερικανού Προέδρου. Στις 12 το μεσημέρι ακριβώς, τοπική ώρα, 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, ο Τζο Μπάιντεν με το χέρι του στη βίβλο που θα κρατά η σύζυγός του Τζιλ θα ορκιστεί 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στις 7 η ορκωμοσία Μπάιντεν

Η σημερινή ορκωμοσία δεν θα μοιάζει πολύ με τις ορκωμοσίες άλλων προέδρων των ΗΠΑ.

Καταρχάς δεν θα γίνει παράδοση παράλαβη. Οι Τραμπ δεν θα υποδεχθούν πριν την ορκωμοσία τους Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο για τσάι. Ο Τραμπ επέλεξε να μην παραστεί στην ορκωμοσία του διαδόχου του και να φύγει από την Ουάσινγκτον ως πρόεδρος. Για αυτό και στις 8 το πρωί τοπική ώρα, πέταξε με το Air Force One για τη Φλόριντα, το Μαρ α Λάγκο στο οποίο προς το παρόν μετακομίζει. Είναι το Air Force One που αρνήθηκε να παραχωρήσει χθες στον Τζο Μπάιντεν για να έρθει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα. Αντ’ αυτού ο νέος πρόεδρος αφίχθη με ιδιωτικό τζετ.

Πώς θα γίνει η ορκωμοσία

Καταρχάς θα απουσιάζει ο προκάτοχος του Μπάιντεν από την ορκωμοσία

Στις 12 το μεσημέρι ακριβώς ο Τζο Μπάιντεν θα ορκιστεί Πρόεδρος των ΗΠΑ και αμέσως θα απευθυνθεί στον αμερικανικό λαό για να εκθέσει το όραμά του για τη χώρα.

Ολα αυτά μπροστά σε ένα πλήθος 200.000 σημαιών…

Σε όλες τις προηγούμενες ορκωμοσίες το National Mall, αυτό το τεράστιο πάρκο που εκτείνεται μπροστά από το Καπιτώλιο γέμιζε με κόσμο που ήθελε να δει και να ακούσει τον νέο του πρόεδρο. Φέτος αυτό δεν θα γίνει λόγω της πανδημίας, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να αποτραπεί το ενδεχόμενο η ορκωμοσία του νέου προέδρου να γίνει ένα νέο περιστατικό υπερμετάδοσης.

Στις θέσεις που κανονικά θα λάμβαναν οι πολίτες έχουν τοποθετηθεί εδώ και ημέρες σημαίες.

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι, επίσης, θα είναι ελάχιστοι.

Επίσης, δεν θα γίνει το παραδοσιακό inagural parade στη λεφόρο Πενσυλβάνια, λόγω της πανδημίας. Αντ’ αυτού, ο νέος πρόεδρος μαζί με την σύζυγό του, την Καμάλα Χάρις και τον Δεύτερο Κύριο των ΗΠΑ, αλλά και τους πρώην προέδρους με τις συζύγους τους Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Μπους και Μπιλ Κλίντον, θα καταθέσουν στεφάνι στο Εθνικό Νεκροταφείο του Αρλινγκτον. Λίγα μέτρα πριν το Λευκό Οίκο αναμένεται να περπατήσουν προς τη νέα τους κατοικία…

Επίσης, το βράδυ δεν θα γίνει οι παραδοσιακοί χοροί της ορκωμοσίας, επίσης λόγω της πανδημίας. Θα γίνουν μόνο πάρτι μέσω… Zoom, ένα μεγάλο τηλεοπτικό σόου που έχουν ετοιμάσει οι συνεργάτες του Μπάιντν και της Χάρις.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης