«Σπίτι μου»: Από τη Δευτέρα τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους -Ποιους αφορά, ποια τα κριτήρια

Γράφει:

Πολιτική

31/03/2023, 11:12 πμ

«Πρεμιέρα» θα κάνει τη Δευτέρα το πρόγραμμα χορήγησης χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέους που περιλαμβάνεται στο σχέδιο «Σπίτι μου ».

Το σκέλος των χαμηλότοκων δανείων του προγράμματος «Σπίτι μου» παρουσιάζεται σήμερα από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη να επισημαίνει ότι ήδη από την προσεχή Δευτέρα τα νέα ζευγάρια θα μπορούν να απευθύνονται στις τράπεζες.

«Το επιτόκιο θα είναι στο ¼ του κανονικού, εμπορικού επιτοκίου που ισχύει για τα στεγαστικά δάνεια, κάτι πολύ συμφέρον για όλους όσοι χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης. Επιπλέον, τόνισε ότι το επιτόκιο «θα είναι μηδενικό για τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους».

«Σπίτι μου»: Οι δικαιούχοι των χαμηλότοκων δανείων

Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι στο επίκεντρο αυτής της στεγαστικής πολιτικής είναι οι νέοι και πως στόχος, μεταξύ άλλων, είναι και η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Οι επιλέξιμοι για το πρόγραμμα είναι νέοι και νέα ζευγάρια 25 έως 39 ετών. Το σύνολο των δανείων που θα δοθούν είναι 5.000 και οι δυνητικά ωφελούμενοι 10.000.

«Το πρόγραμμα αφορά αγορά πρώτης κατοικίας μέχρι 200.000 ευρώ και σπίτια μέχρι 150 τ.μ. παλαιότητας από 15 έτη και πάνω. Γιατί δεν δίνουμε μεγαλύτερα δάνεια; Γιατί δεν αφορά μεγαλύτερα σπίτια; Γιατί τα σπίτια δεν είναι πιο καινούρια; Γιατί μιλάμε για κοινωνικό πρόγραμμα» προσέθεσε ο κ. Χατζηδάκης.

Όπως εξήγησε, ο προϋπολογισμός του προγράμματος «είναι σε πρώτη φάση 500 εκατ. ευρώ και υπάρχει πρόβλεψη μέχρι για διπλασιασμό». Αυτό σημαίνει ότι οι δικαιούχοι μπορεί έως και να διπλασιαστούν στο μέλλον.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Ο υπουργός είπε στη συνέχεια ότι για να ενταχθεί ένα ζευγάρι στο πρόγραμμα αρκεί ο ένας από τους δυο να είναι 25 έως 39 ετών.

Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια το κατώτατο όριο είναι τα 10.000 ευρώ και το ανώτατο είναι όμοιο με τις προϋποθέσεις για το επίδομα θέρμανσης. «Γιατί έχουμε κατώτατο όριο; Γιατί είναι δάνειο που πρέπει να αποπληρωθεί. Για να υπάρχουν δηλαδή οι στοιχειώδεις εγγυήσεις για την αποπληρωμή του δανείου» ανέφερε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το πρόγραμμα θα «κόβονται» όσοι δανειολήπτες έχουν άλλο ακίνητο που είναι κατάλληλο για κατοικία στην ίδια περιοχή. Αν όμως για παράδειγμα κάποιος έχει ακίνητο στη Θεσσαλονίκη, όμως εργάζεται στην Αττική και θέλει δάνειο για ακίνητο στην Αττική τότε θα μπορέσει να κάνει αίτηση.

Τα σπίτια

Τα σπίτια που θα μπορεί να αγοράσει ένας νέος ή νέο ζευγάρι με το πρόγραμμα θα είναι αξίας έως 200.000 ευρώ, με εμβαδό έως 150 τ.μ. και παλαιότητα έως 15 έτη. Τα ακίνητα θα πρέπει επίσης να βρίσκονται εντός οικιστικής περιοχής.

Επιπλέον, για να μη γίνονται αθέμιτες συναλλαγές, το πρόγραμμα δεν επιτρέπει την αγορά σπιτιού από συγγενή α ή β βαθμού ή πρόσωπο που συνδέεται με σύμφωνο συμβίωσης με τον αγοραστή.

Παραδείγματα

Ο κ. Χατζηδάκης στη συνέχεια παρέθεσε αναλυτικά παραδείγματα για το όφελος που θα έχει ένα ζευγάρι και οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι από τα χαμηλότοκα δάνεια του προγράμματος «Σπίτι μου». Το παράδειγμα αναφέρεται σε δάνειο 100.000 ευρώ, με δυο σενάρια: α) αποπληρωμή σε 30 χρόνια και β) αποπληρωμή σε 20 χρόνια.

Στην α) περίπτωση της αποπληρωμής σε 30 χρόνια ισχύουν τα εξής:

  • Με ένα κανονικό, εμπορικό δάνειο 100.000 ευρώ, η μηνιαία δόση θα είναι 587 ευρώ.
  • Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» η δόση για ένα νέο ζευγάρι πέφτει στα 342 ευρώ
  • Για τρίτεκνους/πολύτεκνους η δόση είναι 277 ευρώ
  • Το όφελος για τους νέους είναι: 245 ευρώ (μηνιαίο) / 2.935 ευρώ (ετήσιο)
  • Το όφελος για τρίτεκνους/πολύτεκνους: 310 ευρώ (μηνιαίο) / 3.717 (ετήσιο)

Για την περίπτωση β), της αποπληρωμής σε 20 χρόνια:

  • Με κανονικό εμπορικό δάνειο η μηνιαία δόση είναι 705 ευρώ
  • Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» η δόση για ένα νέο ζευγάρι πέφτει στα 480 ευρώ
  • Για τρίτεκνους/πολύτεκνους η δόση είναι 416 ευρώ
  • Το όφελος για τους νέους είναι: 225 ευρώ (μηνιαίο) / 2.700 ευρώ (ετήσιο)
  • Το όφελος για τρίτεκνους/πολύτεκνους: 289 ευρώ (μηνιαίο) / 3.468 ευρώ (ετήσιο)

Η παρουσίαση

Πηγή:iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης