Σοκάρουν οι καταγγελίες και οι μαρτυρίες για την Κιβωτό -Τα ταξίδια στο εξωτερικό, τα νυχτερινά μπάνια και το μπάσκετ

Γράφει:

Ελλάδα

21/11/2022, 11:10 πμ

Είναι αδιανόητο να χωρέσει ένας ανθρώπινος νους τις καταγγελίες που βλέπουν το φως για ασέλγεια και κακοποιητικές συμπεριφορές στην Κιβωτό του Κόσμου.

Το κουβάρι των αποκαλύψεων και η ομερτά φαίνεται ότι έσπασαν όταν ένας 19χρονος, πρώην τρόφιμος της Κιβωτού, αποφάσισε να μιλήσει. Την περασμένη εβδομάδα έδωσε κατάθεση στις Αρχές, περιγράφοντας περιστατικά ασέλγειας εις βάρος του με δράστη τον πατέρα Αντώνιο.

Πέρα από ασέλγεια, καταγγέλλονται περιστατικά κακοποιητικής συμπεριφοράς, παιδικής εργασίας και εκμετάλλευσης, με την έρευνα να έχει αναληφθεί πλέον από τις εισαγγελικές αρχές.

Οι 7 καταθέσεις και οι κλήσεις νέων μαρτύρων

Η δικογραφία που σχηματίστηκε και βρίσκεται στα χέρια των εισαγγελικών αρχών περιέχει 7 καταθέσεις, μεταξύ των οποίων του 19χρονου που κατήγγειλε ασελγείς πράξεις εις βάρος του από τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο, ενός ακόμα παιδιού και αυτόπτη μάρτυρα, καθώς και εργαζομένων.

Αναμένεται η κλήση συγκεκριμένων ατόμων έτσι ώστε να προχωρήσει το συντομότερο η διερεύνηση αυτών των καταγγελιών, να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες. Τα επόμενα 24ωρο εκτιμάται ότι θα υπάρξουν εξελίξεις.

Κιβωτός του Κόσμου: Τέσσερα άτομα στο κάδρο των ερευνών

Ήδη στο κάδρο των ερευνών για τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό έχουν μπει τέσσερα βασικά πρόσωπα και συγκεκριμένα το διευθυντικό στέλεχος του Οργανισμού και ακόμα τρία πρόσωπα που χαρακτηρίζονται άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του.

«Ο πατέρας Αντώνιος έβαζε το χέρι του μέσα από το μαγιό μου»

Την κατάθεση του 19χρονου που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου έφερε στο φως το «Πρώτο Θέμα». «Ο πατέρας Αντώνιος έβαζε το χέρι του μέσα από το μαγιό μου», φέρεται να κατήγγειλε ο19χρονος, σοκάροντας.

Ο 19χρονος σήμερα νεαρός, που κατήγγειλε πρώτος κακοποίηση μέσα στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου, κατηγορεί ανοιχτά τον πατέρα Αντώνιο, περιγράφοντας μάλιστα τη γνωριμία του με τον φερόμενο ως θύτη και το γεγονός ότι προσπαθούσε να κερδίσει αρχικά την εμπιστοσύνη του.

«Με τραβούσε κοντά του και εγώ τραβιόμουν -Μου είπε “σήκω φύγε”»

Σε άλλο κομμάτι της κατάθεσής του, που μετέδωσε η ΕΡΤ, ο νεαρός φέρεται να αναφέρει: «Μετά τα Χριστούγεννα του 2020 έκανε ένα χειρουργείο. Ήμουν μαζί του 24 ώρες το 24ωρο για να τον φροντίζω. Με τραβούσε κοντά του συνέχεια και εγώ τραβιόμουν χωρίς να του πω κάτι και μου είπε “σήκω φύγε”. Την επόμενη μέρα, που πήγα στο δωμάτιό του, με έβριζε και μου συμπεριφερόταν υποτιμητικά. Ποτέ δεν έβγαζε και έβαζε τα παπούτσια και τις κάλτσες του. Ήθελε να τον υπηρετούν».

Παράλληλα, περιγράφει και εκδικητικούς ξυλοδαρμούς, αδιανόητα περιστατικά εις βάρος άλλων παιδιών.

Σημειώνεται ότι ο πατέρας Αντώνιος τοποθετήθηκε δημοσίως την Παρασκευή (18/11), δηλώνοντας θυμωμένος και αγανακτισμένος, ενώ ισχυρίστηκε ότι όσα καταγγέλλονται είναι «ανυπόστατα ψεύδη». Όταν κυκλοφόρησε το «Πρώτο Θέμα» το απόγευμα του Σαββάτου, αποκαλύπτοντας ότι η καταγγελία του 19χρονου για ασέλγεια αφορά τον πατέρα Αντώνιο, η Κιβωτός έβγαλε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι όσα κατήγγειλε ο 19χρονος είναι ψευδή.

Τα ταξίδια του… τρόμου

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές ενημέρωσης, σε ταξίδια που φέρεται να έκανε ανώτερο στέλεχος της Κιβωτού σε δομές της περιφέρειας όπως σε αυτήν της Καλαμάτας αλλά και της Χίου, παίρνοντας μαζί του συγκεκριμένα παιδιά.

Ο 19χρονος καταγγέλλων, που περιγράφεται από εργαζομένους ως ένα ευαίσθητο παιδί, πανέξυπνο, συνεργαζόμενο χωρίς παραβατικές συμπεριφορές, φέρεται να γύρισε σχεδόν όλες τις δομές της Κιβωτού, όπως αυτή της Χίου, του Βόλου, αλλά και των Ιωαννίνων, μέσα σε διάστημα περίπου δύο ετών.

Βασικός στόχος είναι να αποσαφηνιστεί εάν πίσω από αυτή την επιλογή των συγκεκριμένων παιδιών στα ταξίδια εξυπηρετούνταν προσωπικά συμφέροντα του βασικού αυτού στελέχους της Κιβωτού του Κόσμου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του iefimerida.gr, ταξίδια φέρονται να πραγματοποιούνταν και στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα στην Κωνσταντινούπολη, τα οποία θα ερευνηθούν.

Το ταξίδι στο Βέλγιο: «Ήταν παιδιά πολύ αρρενωπά, γυμνασμένα, όμορφα»

Όπως αποκαλύπτει το Star, εκτός Κιβωτού -όπως και ο γυμναστής που αποκάλυψε τη φρίκη- βρέθηκε και άλλος ένας εργαζόμενος, ο οποίος ισχυρίζεται ότι «στέλεχος κοιτούσε περίεργα τους εφήβους».

Ο άνδρας, που εργάστηκε στη δομή για έναν μήνα πριν από τέσσερα χρόνια, άρχισε να προβληματίζεται σε μια εκδρομή που έκανε με τα παιδιά στη δομή της Χίου, ενώ αποκάλυψε ότι έγινε ακόμη πιο καχύποπτος όταν «ένα από τα παιδιά του αποκάλυψε ένα ταξίδι στο εξωτερικό».

«Μου είπε ένας έφηβος ότι μία φορά τον χρόνο στέλεχος της Κιβωτού παίρνει τα καλύτερα παιδιά και τα πηγαίνει στο Βέλγιο. Είναι ένα ταξίδι-δώρο. Με ποια κριτήρια; Λέει, αν έχεις καλή συμπεριφορά. Και ποιος κρίνει την καλή συμπεριφορά; Ανώτατο στέλεχος, όχι παιδαγωγοί που ήταν με τα παιδιά», υποστήριξε.

«Αυτό που με τσίγκλισε περισσότερο ήταν ότι τα παιδιά που είχαν πάει ήταν τα πιο πολύ αρρενωπά, γυμνασμένα, όμορφα και μου προξένησε μεγάλη εντύπωση αυτό. Πάλι το μυαλό μου πήγε σε κάτι περίεργο. Άρχισα να υποψιάζομαι από τα λόγια των παιδιών και να είμαι παρατηρητικός, και γι’ αυτό στη Χίο εντόπισα εκείνη τη ματιά ανώτερου στελέχους που θεωρώ δεν είναι πατρική ματιά απέναντι σε έναν έφηβο», πρόσθεσε.

«Ως ένας ενήλικας άνδρας μπορώ να αναγνωρίσω στο μάτι του άλλου όταν κοιτάζει ένα παιδί, έναν έφηβο με πατρική στοργή ή όταν το κοιτάζει έχοντας στο μυαλό του κάτι άλλο, σεξουαλικό. Και αυτή τη ματιά εγώ την έχω δει πάρα πολλές φορές από ανώτατο στέλεχος της Κιβωτού όταν κοίταζε τους εφήβους», ανέφερε.

Οι καταγγελίες του ανθρώπου, που θέλησε, μιλώντας στο Star, να διατηρήσει την ανωνυμία του, έχουν φτάσει στην Εισαγγελία και στον Συνήγορο του Παιδιού.

Τα βραδινά μπάνια στη θάλασσα και το μπάσκετ μέχρι τα ξημερώματα

Ερωτήματα προκαλούν αναφορές για… τα βραδινά μπάνια, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι κεντρικό στέλεχος της ΜΚΟ φέρεται να έφευγε με συγκεκριμένα παιδιά αργά τη νύχτα από μια από αυτές τις δομές και επέστρεφαν τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Τα βράδια έπαιρναν όχι όλους, συγκεκριμένους έφηβους, και πήγαιναν και έπαιζαν μπάσκετ μέχρι τις 3 τα ξημερώματα. Έπιασα έναν υπεύθυνο που μου είπε ότι ήταν παιδαγωγός, αλλά στην πραγματικότητα δεν είχε σπουδάσει κάτι. Ήταν ένα παιδί που είχε μεγαλώσει στην Κιβωτό και του είπα πως θεωρώ ότι τα παιδιά πρέπει όλα να κοιμούνται οκτώ ώρες και ότι δεν είναι δυνατόν να έρχεται το παιδί 3 η ώρα και μετά εγώ 9 η ώρα να πρέπει να το ξυπνήσω. Γιατί αν δεν είμαστε 9 η ώρα στο τραπέζι να περιμένουμε τον… να φάμε πρωινό, έχανες το πρωινό. Η τιμωρία ήταν ότι δεν έτρωγες πρωινό», είπε.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως εάν κάποιος από τους εργαζομένους που δεν ανήκαν στον κλειστό πυρήνα του βασικού στελέχους της ΜΚΟ έλεγε την άποψή του ή έκανε κάποιο παράπονο, έπειτα από λίγο καιρό απολυόταν.

«Η Κιβωτός του Κόσμου κρατά επίτηδες τα παιδιά στις δομές»

Σύμφωνα με μαρτυρία, η κυρία Χριστίνα Μανδράκη μίλησε στο Star και υποστήριξε πως η Κιβωτός του Κόσμου απορρίπτει συνεχώς τις αιτήσεις που υποβάλλει προκειμένου να γίνει ανάδοχη μητέρα, προβάλλοντας η δομή, όπως η ίδια τις χαρακτηρίζει, διάφορες δικαιολογίες.

Όπως ισχυρίστηκε η ίδια, εδώ και 6 χρόνια προσπαθεί να προσφέρει αγάπη και ζεστασιά σε ένα παιδί ως ανάδοχη μητέρα, τονίζοντας ότι από το 2016 έκανε τρεις αιτήσεις στην Κιβωτό του Κόσμου προκειμένου να πραγματοποιήσει το όνειρό της και, παρότι πέρασε όλες τις διαδικασίες, «η απάντηση της Κιβωτού ήταν ότι δεν έχει παιδιά να δώσει για αναδοχή».

Πηγή:iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης