Σε νέα τροχιά μπαίνουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Δυτική Αττική

01/07/2020, 6:31 μμ

O Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός, κ. Νίκος Παπαθανάσης συνοδευόμενοι από τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Geoffrey Pyatt και τον πρόεδρο της ΟΝΕΧ, κ. Πάνο Ξενοκώστα, επισκέφθηκαν την Τετάρτη 1η Ιουλίου, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και μίλησαν με τους εργαζόμενους.

Παρόντες ήταν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δυτικής Αττικής, κ. Θανάσης Μπούρας, οι Βουλευτές Δυτικής Αττικής, κ. Ευάγγελος Λιάκος και Γιώργος Κώτσηρας και ο Δήμαρχος Ελευσίνας, κ. Αργύρης Οικονόμου.

“Το project αυτό είναι εθνικής σημασίας. Από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε με τον κύριο Νίκο Παπαθανάση, τον αρμόδιο Υφυπουργό Βιομηχανίας, την ευθύνη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων από τον κύριο Πρωθυπουργό, ένα από τα θέματα τα οποία θέσαμε ως βασική μας προτεραιότητα ήταν η επαναλειτουργία της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα με τη δύναμη και τη δόξα του παρελθόντος.

Γιατί η Ελλάδα είναι απαράδεκτο να μην έχει ισχυρή ναυπηγική βιομηχανία. Δεν μπορεί να είμαστε η πρώτη χώρα σε ναυτιλία στον πλανήτη και να έχουμε καταφέρει σε τόσες δεκαετίες να υπολειτουργούν τα ναυπηγεία μας”, τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε:

“Χάρις στην παρουσία της ONEX – χαιρετίζω ιδιαίτερα τον κύριο Ξενοκώστα και τον ευχαριστώ – και μαζί με τον κύριο Ξενοκώστα ολοκληρώσαμε, δεν ήταν τόσο εύκολο όσο κάποιος νομίζει, ήταν πολύ πιο σύνθετο, την εξυγίανση των ναυπηγείων του Νεωρίου Σύρου”.

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους είπε:

“Στο Νεώριο της Σύρου -είμαι βέβαιος ότι μιλάτε με τους εργαζόμενους εκεί και ξέρετε πόσο καλές είναι πια εκεί οι εργασιακές συνθήκες με ομαλότητα και  διασφάλιση των θέσεων εργασίας- έχει συντελεστεί ένα μικρό θαύμα. Ένα ναυπηγείο το οποίο πριν από μερικά χρόνια θύμιζε νεκροταφείο, τώρα έχει δουλειά, έχουν αυξηθεί οι θέσεις εργασίας, όλοι πληρώνονται στην ώρα τους. Το νησί διανύει περίοδο πολύ μεγάλης ακμής.

Αυτό το επιτυχημένο μοντέλο της ΟΝΕΧ στο ναυπηγείο του Νεωρίου, Σύρου – είχα τονίσει στην ομιλία μου το Νοέμβριο στη Σύρο – θέλουμε να το επαναλάβουμε εδώ στην Ελευσίνα. Και εργαζόμασταν με τον κύριο Πρέσβη και τον κύριο Παπαθανάση από την αρχή για αυτό”.

“Στο επόμενο θεωρητικά τρίμηνο όλα αυτά θα έχουν τελειώσει και θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τη συναλλαγ”, συμπλήρωσε.

Διαβεβαίωσε πως το project θα προχωρήσει σημειώνοντας: “Ξέρουμε ακριβώς τι θέλουμε να κάνουμε. Έχουμε έτοιμο το χρονοδιάγραμμα. Υπάρχει πια σοβαρός επενδυτής με χρήματα στο τραπέζι. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό.

Οι τράπεζες είναι σύμφωνες. Το ναυτικό είναι σύμφωνο. Η κυβέρνηση είναι σύμφωνη. Πάμε να το κάνουμε να γίνει”.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο υφυπουργός,  Νίκος Παπαθανάσης σημείωσε πως “γιορτάζουμε ότι η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία με το ξεκίνημα της Ελευσίνας με νέα διοίκηση, δίνει ένα μήνυμα στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι ότι η Ελλάδα εν μέσω της κρίσης έχει ενδιαφέρον από επενδυτές. Είναι δηλαδή αυτό που λέγαμε, ο φιλοεπενδυτικός προορισμός.

Το δεύτερο μήνυμα που δίνει, είναι ότι πλέον μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι νέες και νέοι μας που έχουν φύγει στο εξωτερικό,  δεν θα συνεχίσουν να φεύγουν, καθότι το επενδυτικό ενδιαφέρον όχι μόνο σε αυτή τη βιομηχανία, και σε άλλα πολλά έργα, είναι πολύ ισχυρό.

Τα παιδιά μας λοιπόν θα μείνουν στην Ελλάδα και ακόμα καλύτερα θα καταφέρουμε να γυρίσουμε πίσω στην πατρίδα μας παιδιά που έφυγαν στο εξωτερικό.

Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος. Αυτό είναι το όραμά μας και αυτό θέλουμε να πετύχουμε».

Πηγή: Reporter.gr

Διαβάστε επίσης