Σάλος με το σχέδιο Βαρουφάκη για κλείσιμο τραπεζών και κουπόνια ΔΗΜΗΤΡΑ -«Βόμβα» στην «προοδευτική κυβέρνηση»

Γράφει:

Εκλογές 2023, Πολιτική

24/04/2023, 1:51 μμ

Εναλλακτικό σχέδιο πληρωμών με το σχέδιο «Δήμητρα» σε περίπτωση που κλείσουν οι τράπεζες έφερε στο τραπέζι ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Το εν λόγω σχέδιο «Δήμητρα» του Γιάνη Βαρουφάκη και του ΜέΡΑ25 έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, ξυπνώντας μνήμες από τα δραματικά γεγονότα του καλοκαιριού του 2015 με το κλείσιμο των τραπεζών.

Την ώρα λοιπόν που κυριαρχεί στη δημόσια συζήτηση η πιθανότητα σχηματισμού «κυβέρνησης ηττημένων» από ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜέΡΑ25, ο άλλοτε υπουργός Οικονομικών επί ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ένα πρόγραμμα που, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα γίνει εθνικοποίηση τραπεζών, συντεταγμένη χρεοκοπία της Τράπεζας της Ελλάδος εντός δύο ωρών και ίδρυση ελληνικής νομισματικής αρχής.

Παράλληλα, προβλέπει την «εκτύπωση μονάδων “Δήμητρα” σε χάρτινη μορφή με δήμευση των πιεστηρίων των Εθνικών Λαχείων».

«Οι τράπεζες κλείνουν για ένα τριήμερο και μετατρέπουν τα τραπεζικά τους συστήματα σε μονάδες “Δήμητρα”. Τα χάρτινα ευρώ γίνονται το ξένο συνάλλαγμα της χώρας. Με έναν νόμο στη Βουλή όλα τα ιδιωτικά και δημόσια χρέη μετατρέπονται σε μονάδες “Δήμητρα” και τότε αρχίζει η μεγάλη διαπραγμάτευση γιατί, όπως ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, όλοι “θα ξέρουν ουκ αν λάβεις ευρώ από κάποιον που δεν έχει ευρώ. Αυτό είναι το σχέδιο εάν χρειαστεί να βγούμε έξω από το ευρώ. Στόχος μας δεν είναι να βγούμε, αλλά να έχουμε την έξοδο“», είχε επισημάνει ο κ. Βαρουφάκης.

Μητσοτάκης: Αυτοδύναμη Ελλάδα ή πολιτική τερατογένεση;

Στο ενδεχόμενο να γίνει προσπάθεια από τον ΣΥΡΙΖΑ να σχηματιστεί «κυβέρνηση ηττημένων» και με τη συμμετοχή του Γιάνη Βαρουφάκη αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας την Παρασκευή από το Ναύπλιο.

«Σήμερα υπάρχει μόνο μία αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης: η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για αυτοδύναμη Ελλάδα, με αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Όλες οι υπόλοιπες προτάσεις που ακούω χάνονται στους διαδρόμους υπόγειων συναλλαγών, φαντασιώσεων περί προοδευτικών διακυβερνήσεων, “κυβέρνησης ηττημένων”. Προσέξτε το αυτό πολύ καλά: δύο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασαν χθες να πουν ότι “βεβαίως και δεύτεροι να είμαστε, ηττημένοι δηλαδή, θα προσπαθήσουμε, αν βγαίνουν τα κουκιά, να κάνουμε κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και με το ΜέΡΑ25”. Και όταν ο ίδιος ο αρχηγός της αντιπολίτευσης λέει ότι αυτό αποκλείεται να γίνει, σας το λέω, δεν πιστεύω ούτε μία λέξη από αυτά τα οποία λέει ο κ. Τσίπρας.

Εάν τα κουκιά βγαίνουν, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα επιχειρήσει μια τέτοιου είδους “πολιτική τερατογένεση”, παρακάμπτοντας το πρώτο κόμμα και προσπαθώντας να σχηματίσει μια κυβέρνηση, προσέξτε τώρα, με πρωθυπουργό τον Τσίπρα, υπουργό Οικονομικών πάλι τον Βαρουφάκη, ενδεχομένως κυβερνητικό εκπρόσωπο τον Αντώναρο. Δεν ξέρω τι άλλο μπορούμε να δούμε…

Όμως, αυτό το ενδεχόμενο μαθηματικά πρέπει να το αποτρέψουμε, και ο μόνος τρόπος να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο είναι με το να είναι ισχυρή η Νέα Δημοκρατία στην πρώτη κάλπη της 21ης Μαΐου, κι αυτό θα πετύχουμε. Για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτό το οποίο άκουσα, να νοικοκυρέψουμε κι άλλο τη χώρα».

Σιωπή από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον Βαρουφάκη

Η αποκάλυψη του σχεδίου «Δήμητρα» φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μιλάει για τη συγκρότηση «προοδευτικής κυβέρνησης» με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και του ΜέΡΑ25, αλλά δεν διευκρινίζει ούτε το πώς αλλά κυρίως το μετά μιας ενδεχόμενης συμφωνίας μεταξύ των τριών κομμάτων.

Και είναι ενδεικτικό του κλίματος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η μεγάλη αμηχανία που επιδεικνύουν ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της πραγματικής συζήτησης που γεννά το σενάριο μιας συμμαχικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη.

Η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου, όταν ρωτήθηκε από τον «Real FM», έκανε λόγο για δήθεν πανικό της κυβέρνησης. «Μια συμμαχική κυβέρνηση συγκροτείται στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών συγκλίσεων. Επειδή δεν μπορεί να απαντήσει στις θέσεις και στο πρόγραμμά μας, επιστρατεύει το επιχείρημα Βαρουφάκη», είπε η κ. Σβίγκου, η οποία σημειώνεται ότι δεν διέψευσε την εφαρμογή του σχεδίου «Δήμητρα» εφόσον στην επόμενη κυβέρνηση συμμετέχει το ΜέΡΑ25.

Τι είναι το σύστημα «Δήμητρα»

Μέσα από τον τηλεοπτικό αέρα του Open ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε το σχέδιό του για έναν εναλλακτικό τρόπο πληρωμών σε περίπτωση που κλείσουν οι τράπεζες.

Τι θα γίνει αν κλείσουν οι τράπεζες -Μονάδες πίστωσης «Δήμητρα»

Ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ότι στόχος του είναι η παραμονή στο ευρώ, αλλά είπε ότι, σε περίπτωση που το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έχει πρόβλημα, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει εναλλακτικές λύσεις, όπως έχουν και άλλες χώρες.
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στο σχέδιο «Δήμητρα» που έχει αναπτύξει το ΜέΡΑ25, το οποίο βασίζεται σε μονάδες πίστωσης που θα διακινούνται μέσα από το TAXIS και τις οποίες οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν για πληρωμές φόρων αλλά και άλλες πληρωμές χωρίς προμήθειες.
Το «Δήμητρα», σύμφωνα με το ΜέΡΑ25, είναι ένα σύστημα δημοσιονομικών συναλλαγών ιδιωτών – Δημοσίου «Δήμητρα», μέσα από το οποίο, υπό κανονικές συνθήκες, θα παρέχονται μεταβιβάσιμες ψηφιακές δημοσιονομικές μονάδες (που αποσβένουν μελλοντικούς φόρους ύψους 10% των ετήσιων εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης) σε ευάλωτους πολίτες για αγορές βασικών αγαθών (τρόφιμα, ενέργεια, μεταφορικά κόστη, εξοπλισμός κ.λπ.) και ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Το σύστημα θα χρησιμοποιείται επίσης για δωρεάν πληρωμές, χωρίς μεσολάβηση των τραπεζών.

Σε περίπτωση όμως που υπάρξει νομισματικό ή άλλο πρόβλημα, η «Δήμητρα» θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως σύστημα πληρωμών και νομισματικό σύστημα. Αν για παράδειγμα η Ελλάδα αποβληθεί από το ευρώ, θα πληρωνόμαστε με μονάδες πίστωσης «Δήμητρα».

Η υλοποίηση αυτής της πολιτικής περιλαμβάνει:

-Πρώτον, υποχρέωση αποδοχής μονάδων «Δήμητρας».

-Δεύτερον, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εθνικοποίηση τραπεζών, συντεταγμένη χρεοκοπία της Τράπεζας της Ελλάδος εντός δύο ωρών και ίδρυση ελληνικής νομισματικής αρχής.

-Τρίτον, εκτύπωση μονάδων «Δήμητρα» σε χάρτινη μορφή με δήμευση των πιεστηρίων των Εθνικών Λαχείων.

Οι τράπεζες κλείνουν για ένα τριήμερο και μετατρέπουν τα τραπεζικά τους συστήματα σε μονάδες «Δήμητρα». Τα χάρτινα ευρώ γίνονται το ξένο συνάλλαγμα της χώρας. Με έναν νόμο στη Βουλή όλα τα ιδιωτικά και δημόσια χρέη μετατρέπονται σε μονάδες «Δήμητρα» και τότε αρχίζει η μεγάλη διαπραγμάτευση, γιατί, όπως ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, όλοι «θα ξέρουν ουκ αν λάβοις ευρώ από κάποιον που δεν έχει ευρώ». «Αυτό είναι το σχέδιο εάν χρειαστεί να βγούμε έξω από το ευρώ. Στόχος μας δεν είναι να βγούμε, αλλά να έχουμε την έξοδο», είχε επισημάνει ο κ. Βαρουφάκης.

 

Πηγή:iefimerida.gr