09/02/2021, 9:58 πμ
Στο πλαίσιο των πέντε μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας περιλαμβάνεται και το συγκεκριμένο μέτρο που έρχεται για να δώσει μια ανάσα στις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή. Παράλληλα ωστόσο, οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν με το 80% του ποσού του ενοικίου ως αφορολόγητη αποζημίωση.
Το κόστος από το «κούρεμα» αυτό των ενοικίων θα φτάσει τα 70 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό.
Οπως ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας, το μέτρο με την απαλλαγή από την πληρωμή του ενοικίου για τον Φεβρουάριο και τον Μάιο αφορά τους εξής:
«Όλες οι επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία βρίσκεται σήμερα σε αναστολή με εντολή δημόσιας αρχής, όπως είναι η εστίαση, τα γυμναστήρια, οι επιχειρήσεις του πολιτισμού, του αθλητισμού και άλλοι κλάδοι, καθώς και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και στις μεταφορές – κλάδοι οι οποίοι πλήττονται ιδιαίτερα από την υγειονομική κρίση – δικαιούνται υποχρεωτική πλήρη απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου στα επαγγελματικά τους ακίνητα και για τον μήνα Μάρτιο.
Στις επιχειρήσεις που θα λάβουν πλήρη απαλλαγή ενοικίων για τον μήνα Μάρτιο συμπεριλαμβάνεται και το λιανεμπόριο ακόμη και εάν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον ή εκτός.
Οι ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, ενώ οι ιδιοκτήτες – νομικά πρόσωπα θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος.
Ισχύει η πρόβλεψη για μείωση ενοικίου κατά 40% στους υπόλοιπους πληττόμενους κλάδους, για όλο το 1ο τρίμηνο του 2021, καθώς και στην πρώτη κατοικία των εργαζομένων που βρίσκεται σε αναστολή η σύμβαση εργασίας τους και στη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους. Το κόστος, για το μήνα Μάρτιο, διαμορφώνεται στα 70 εκατ. ευρώ»
Για τους μήνες Μάρτιο – Οκτώβριο 2020 η αποζημίωση γίνεται με συμψηφισμό του 30% της εισοδηματικής με τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις. Όσοι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες είχαν ήδη εξοφλήσει πλήρως το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ έτους 2020, αλλά δικαιούνταν συμψηφισμό με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, θα τον δουν να γίνει με τις φορολογικές υποχρεώσεις του 2021.
Επίσης:
Η αποζημίωση για τις μειώσεις ενοικίων των μηνών Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2020, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2021 ισούται με το 50% της απώλειας λόγω μείωσης του ενοικίου.
Οι ιδιοκτήτες, με ακίνητα νοικιασμένα σε επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές το πρώτο τρίμηνο του 2021 με απόφαση του κράτους, θα λάβουν αποζημίωση 80% της απώλειας του εισοδήματός τους.
Οσον αφορά τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις που μένουν κλειστές για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021 θα αποζημιωθούν με το 60% του ποσού.
Τέλος, όσον αφορά τις εκταμιεύσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, συμψηφίστηκαν σε 227.887 περιπτώσεις, φορολογικές οφειλές ύψους 42,8 εκατ. ευρώ και καταβλήθηκε, σε 176.404 ΑΦΜ, αποζημίωση ύψους 19,3 εκατ. ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο.
Μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία για εκκρεμότητες συμψηφισμών παρελθόντων μηνών, είτε λόγω διόρθωσης δηλώσεων δικαιούχων, είτε λόγω απόρριψης άλλων αιτήσεων. Εντός των επόμενων ημερών θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την αποζημίωση του Νοεμβρίου, ενώ η καταβολή αποζημίωσης για το μήνα Δεκέμβριο θα γίνει μετά τα μέσα Φεβρουαρίου.
Έναρξη της διαδικασίας δήλωσης από ιδιοκτήτες –μέχρι την επόμενη εβδομάδα – για τον μήνα Ιανουάριο, ώστε αρχές Μαρτίου να πληρωθεί και αυτός ο μήνας. Τα ποσά αποζημίωσης που καταβάλλονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/oikonomia/pos-diamorfonetai-o-hartis-enoikion-poioi-den-plironoyn