Πότε και πώς θα τελειώσει η καραντίνα

Γράφει:

Ελλάδα, Πολιτική

13/04/2020, 9:26 πμ

Δείτε ποιά είναι τα σενάρια της Κυβέρνησης και των ειδικών σχετικά με την σταδιακή άρση των περιορισμών.

Ενόψει των εύκρατων καιρικών συνθηκών και την σταθερή μείωση των ασθενών που εισάγονται με λοίμωξη COVID-19 ή των νέων κρουσμάτων, που παρατηρείται, οι πολίτες αισιοδοξούν για το μέλλον και την άρση των περιορισμών. Πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα; Πότε θα γίνει η άρση των μέτρων περιορισμού στην κίνηση του γενικού πληθυσμού; Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και τα μαγαζιά;

Υπό την καθοδήγηση του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες διάφορα μοντέλα που έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται σε χώρες της Ασίας, όπως η Κίνα, η Σιγκαπούρη, και η Νότια Κορέα, στις οποίες η επέλαση του ιού έγινε σε προγενέστερο χρόνο.

Εξετάζεται ακόμη το ενδεχόμενο ότι η άρση των περιορισμών δεν θα γίνει κατά οριζόντιο τρόπο, όπως όταν ελήφθησαν οι αποφάσεις και αφορούσαν όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά να γίνει ανά περιφέρεια, αναλόγως τον αριθμό των κρουσμάτων ή την άμεση απομόνωση των νοσούντων.

Την 1η Απριλίου ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών σε όλες τις κλινικές και μονάδες του Ε.Σ.Υ. ήταν 433 και την Παρασκευή 300, παρατηρείται, λοιπόν, σταθερή μείωση των ασθενών που εισάγονται με λοίμωξη του κορωνιού στα νοσοκομεία και αυτό δίνει το πράσινο φως στην επιστημονική ομάδα και την αρμόδια επιτροπή να αισιοδοξεί για το μέλλον και να συνεδριάζει βάζοντας στο τραπέζι το χρονοδιάγραμμα αλλά και την προετοιμασία για την χαλάρωση των μέτρων περιορισμού.

Πότε θα γίνει η άρση των μέτρων περιορισμού στην κίνηση του γενικού πληθυσμού;

Είναι γνωστό πως οποιαδήποτε άρση των περιορισμών απαιτεί και την ενδελεχή μελέτη των επιδημιολογικών επιπτώσεων που μπορεί να επιφέρει, γι΄ αυτό δεν μπορεί να υπάρξει ένα σαφές προσδιορισμένο χρονοδιάγραμμα. Όπως είναι γνωστό ο γενικός κανόνας αναφέρει ότι η χαλάρωση των μέτρων θα γίνει κατ΄αντίστροφη πορεία από εκείνης που οδήγησε στο lockdown, δηλαδή οι περιορισμοί που θεσπίστηκαν τελευταίοι θα αρθούν νωρίτερα από εκείνους που καθιερώθηκαν πρώτοι. Έτσι λοιπόν εάν οι δείκτες της καμπύλης της διασποράς παραμείνουν μικροί και τον μήνα Απρίλιο προβλέπεται να μην υπάρξει παράταση των περιορισμών στην κίνηση του γενικού πληθυσμού.

Πότε θα ανοίξουν τα μαγαζιά;

Τα πολυκαταστήματα, οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας ως γνωστόν αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας και ο περιορισμός της λειτουργίας τους έχει επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Με δεδομένο ότι τον Μάιο τα σοβαρά περιστατικά κορωνιού και τα νέα κρούσματα θα έχουν περιοριστεί, οι ειδικοί εξετάζουν ότι σε πρώτη φάση θα γίνει άρση των μέτρων που αφορούν τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και στη συνέχεια των χώρων εστίασης. Όπου είναι δυνατόν για εξ αποστάσεως εργασία είναι βέβαιο πως η συγκεκριμένη μορφή εργασίας θα συνεχίσει να προκρίνεται, καθώς αποτελεί ασφαλή επιλογή. Ωστόσο, ο τρόπος λειτουργίας των καταστημάτων, όπως ήταν γνωστός έως σήμερα θα διαφέρει κατά πολύ. Είναι σίγουρο ότι θα υπάρχουν υγειονομικοί κανόνες που θα αφορούν τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες.

Πέραν της καθημερινής υγιεινής, θα τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των ατόμων, οπότε σε αυτό το πλαίσιο θα γίνουν αλλαγές όπως στον αριθμό των εισερχομένων ατόμων στα εμπορικά καταστήματα και στον αριθμό των πελατών σε εστιατόρια ή καφέ, τόσο για την προστασία των εργαζομένων, όσο και των ίδιων των πελατών, ενώ η ελεγχόμενη πρόσβαση εικάζεται ότι θα διαρκέσει και τον Ιούνιο. Δεδομένης της τήρησης της απόστασης των δύο μέτρων, οι ιδιοκτήτες οφείλουν να μειώσουν τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων, η εμφάνιση των οποίων θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα τέλη Μαΐου, ώστε να τηρείται η απόσταση. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει για τα ξενοδοχεία και τον Τουρισμό. Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τα ξενοδοχεία θα παραμείνου κλειστά μέχρι το τέλος Απριλίου, ενώ αβέβαιο είναι το μέλλον για παράταση της αναστολής λειτουργίας. Ο τουρισμός, ωστόσο, πρέπει να εξεταστεί για επιστροφή στην κανονικότητα στο ευρύτερο πλαίσιο όλων των χωρών, καθώς είναι εύλογο ότι όλες οι χώρες πρέπει να συμβαδίζουν με τον ίδιο ρυθμό.

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία;

Οι απόψεις ως προς τη λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων διίστανται.

Η αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ήταν ένα μέτρο που οι ειδικοί το θεωρούσαν ως το βασικότερο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεδομένου ότι η χώρα μας έχει περίπου 1,4 εκατομμύρια μαθητές, η αρμόδια ομάδα της επιστημονικής κοινότητας πήρε άμεσα την πρωτοβουλία για αναστολή της λειτουργίας τους, η οποία σύμφωνα με τελευταίες ανακοινώσεις ισχύει μέχρι 10 Μαΐου. Όπως είναι γνωστό τα παιδιά μεταδίδουν αλλά δεν νοσούν και ο συγχρωτισμός των παιδιών με των παππούδων υπήρξε μοιραίος για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οπότε το άνοιγμα των σχολείων χρειάζεται ενδελεχή έρευνα για μελλοντικές επιδημιολογικές επιπτώσεις.

Απ΄την μια λοιπόν υποστηρίζεται ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα πιθανόν να ανοίξουν τον Ιούνιο. Έως τα τέλη Μαΐου θα συνεχιστούν τα διαδικτυακά μαθήματα και τον Ιούνιο οι μαθητές θα επιστρέψουν για κάποια σχετική συμπυκνωμένη επανάληψη και για τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Από την άλλη υποστηρίζεται ότι θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς και οι μαθητές θα επιστρέψουν πάλι τον Σεπτέμβριο στα θρανία. Όλο το χρονικό διάστημα μέχρι το Σεπτέμβρη εικάζεται ότι οι αρμόδιοι θα κερδίσουν χρόνο, ώστε να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία για τους νέους κανονισμούς υγιεινής και λειτουργίας των σχολείων.

Όσον αφορά τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων πιθανές ημερομηνίες είναι τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου αλλά υπό προϋποθέσεις, καθώς τα κτίρια θα πρέπει να έχουν απολυμανθεί και μέσα στην αίθουσα θα βρίσκονται το πολύ έως 10 μαθητές, κάτι που συνεπάγεται περισσότερα κτίρια, αίθουσες και επιτηρητές εκπαιδευτικούς.

Στις αποφάσεις των ειδικών του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου λαμβάνεται και υπόψιν το γεγονός ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα των 40-65 ετών, οπότε είναι εύλογη η ανησυχία για την υγεία των εκπαιδευτικών και τον κίνδυνο που μπορεί να διατρέχουν.

Μέτρα περιορισμού σχετικά με τους ηλικιωμένους.

Από την αρχή δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα άτομα άνω των 65 ετών, άτομα των ευπαθών ομάδων, καθώς αυτά διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο. Αποτέλεσαν μία μερίδα ατόμων που έπρεπε να προστατευθούν από τον ιό και με δεδομένο ότι περίπου 2 εκατομμύρια των Ελλήνων είναι άτομα άνω των 65 ετών, θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέτρα για περιορισμό των ατόμων αυτών στην οικία τους. Υπηρεσίες και προγράμματα, όπως το “Βοήθεια στο σπίτι”, με κατ’ οίκον παράδοση τροφίμων ή φαρμάκων στους ηλικιωμένους θα συνεχίσουν να υπάρχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την άρση των μέτρων περιορισμού. Μάλιστα το ECDC, Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, χαρακτηριστικά αναφέρει ότι οι ηλικιωμένοι καλό είναι να βρίσκονται σε “cocooning”, δηλαδή περιορισμένοι στην ασφάλεια των σπιτιών τους ακόμα και όταν ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των μέτρων.

Παρά την αισιοδοξία, όμως, πρέπει να επισημανθεί ότι η διαδικασία της επιστροφής δεν μπορεί παρά να είναι αργή. Όπως επισημαίνει ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha εξέφρασε την αισιοδοξία του, καθώς παρατηρείται συγκράτηση της καμπύλης διασποράς, διευκρίνισε πως η όποια άρση των περιορισμών θα γίνει σταδιακά και σε κάθε περίπτωση όχι πριν τα τέλη Απριλίου: «Είναι εμφανές ότι βλέπουμε συγκράτηση στην καμπύλη. Είμαστε υποχρεωμένοι να σχεδιάσουμε τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητας με γνώμονα τη δημόσια υγεία. Αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν τα τέλη Απριλίου. Μέχρι τότε πρέπει να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα. Η ελάφρυνση των μέτρων θα γίνει σταδιακά. Με βάση τα δεδομένα που μας δίνουν οι επιστήμονες. Τα μέτρα θα αίρονται βήμα – βήμα και με προσοχή».

Σε κάθε περίπτωση η οποιαδήποτε σταδιακή άρση των περιορισμών, είτε κοινωνικής, είτε οικονομικής δραστηριότητας, πρέπει να είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, ύστερα από ενδελεχή μελέτη για αποφυγή βεβιασμένων κινήσεων. Απαιτείται η σχετική έρευνα για τις επιδημιολογικές επιπτώσεις, ώστε να μην υπάρξει ανατροπή στην καθοδική πορεία της καμπύλης και αυξηθούν πάλι τα κρούσματα. Οι πολίτες οφείλουμε να υπακούμε στα λόγια των ειδικών ώστε να μην επιστρέψουμε στην αρχική κατάσταση.

 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, protothema.gr, newpost.gr

Διαβάστε επίσης