Πρόστιμο 700 ευρώ για χιλιάδες οδηγούς -Σε ποια φανάρια της Αθήνας θα μπούν κάμερες

Γράφει:

Ελλάδα

12/03/2024, 10:44 πμ

«Ψηφιακά μάτια» θα τοποθετηθούν σε πολλά φανάρια της Αττικής, τιμωρώντας όσους οδηγούς υποπίπτουν στην ιδιαίτερα επικίνδυνη παράβαση της παραβίασης του ερυθρού σηματοδότη.

Στις παραβάσεις που συνδέονται άμεσα με σοβαρά τροχαία ατυχήματα συγκαταλέγεται αυτή της παραβίασης του ερυθρού σηματοδότη, η οποία, όπως γράψαμε πρόσφατα, συμπεριλήφθηκε στο Άρθρο 290Α (Επικίνδυνη οδήγηση) του Ποινικού Κώδικα, με τις ποινές να φτάνουν μέχρι και τα ισόβια.

Στη μάχη για την πάταξη αυτού του φαινομένου, που αποτελεί αιτία πρόκλησης πλήθους θανατηφόρων τροχαίων, έχει ριχθεί και η Περιφέρεια Αττικής, μέσω διαγωνισμού που αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση πάνω από 370 καμερών, σε δρόμους του λεκανοπεδίου όπου παρατηρείται συχνά το εν λόγω φαινόμενο.

Ο εν λόγω διαγωνιμός με τίτλο «Προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης παραβιάσεων του Κ.Ο.Κ.» έχει ανάδοχο και πλέον είναι πρόσφορο το έδαφος για την εγκατάστασή τους, η οποία θα ξεκινήσει από τη Λ. Βουλιαγμένης, τη Λ. Βασιλίσσης Σοφίας στη συμβολή της με την Βασιλέως Κωνσταντίνου, καιτη Λ. Αλεξάνδρας, ενώ στη συνέχεια οι κάμερες θα επεκταθούν και στη Λ. Ποσειδώνος.

Οι κάμερες θα βρίσκονται λίγα μέτρα πίσω από τα φανάρια και θα «συλλαμβάνουν» όσους οδηγούς «καίνε» το κόκκινο φανάρι, στήνοντας παγίδες θανάτου στους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου.

Ποιες θα είναι οι κάμερες

Πρόκειται για τις κάμερες Smart Red Traffic Light της εταιρείας TATTILE που έχουν την εξής αρχή λειτουργίας:

Η κάμερα ενεργοποιείται με το που ανάψει το κόκκινο φανάρι και το σύστημα δημιουργεί μια εικονική γραμμή στο οδόστρωμα. Εφόσον το όχημα διασχίσει αυτή την κόκκινη εικονική γραμμή, υποπίπτοντας σε παράβαση, η έξυπνη κάμερα λαμβάνει μια φωτογραφία της πινακίδας του οχήματος.

Επιπλέον, λαμβάνονται μια σειρά από μονόχρωμες ή προαιρετικά έγχρωμες φωτογραφίες που δείχνουν το όχημα να πλησιάζει το φωτεινό σηματοδότη και να διασχίζει την εικονική κόκκινη γραμμή. Για την τελική απόδειξη, παρέχεται ακόμη και ένα βίντεο που δείχνει την παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη.

Επίσης, καταγράφεται η ημερομηνία και η ακριβής ώρα που τελέστηκε η παράβαση, με την «αναφορά» στη συνέχεια να διαβιβάζεται στις αστυνομικές αρχές. Οι κάμερες έχουν εύρος λειτουργίας έως και 25 μ., και μπορούν να «συλλάβουν» αυτοκίνητα που κινούνται με ταχύτηα έως και 250 χλμ./ώρα.

Όσοι πιάνονται από τις κάμερες να περνούν… αέρα από τα κόκκινα φανάρια, θα πρέπει να περιμένουν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη παράβαση επισύρει πρόστιμο ύψους 700 ευρώ και αφαίρεση επί τόπου της άδειας ικανότητας οδηγού για 60 ημέρες (Άρθρο 6 «Φωτεινή σηματοδότηση για την κυκλοφορία οχημάτων» ΚΟΚ) .

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Αττικής είχε τοποθετήσει κάμερα στο φανάρι στη συμβολή της Λεωφόρου Ποσειδώνος με την Καλαμακίου προς Πειραιά, στο πλαίσιο πιλοτικής λειτουργίας.

Διαβάστε επίσης