Προς 14 Σεπτεμβρίου το άνοιγμα των σχολείων -Σήμερα οι αποφάσεις, οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων

Γράφει:

Ελλάδα

31/08/2020, 12:04 μμ

Σήμερα οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων, που θα ανακοινωθούν την Τρίτη, ενώ εκτιμάται ότι τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού αποδίδουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πιθανότερη ημερομηνία στην οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση είναι η 14η Σεπτεμβρίου. Το θέμα θα απασχολήσει την σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων και στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Τις τελευταίες ημέρες μέλη της επιτροπής και ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν από τις 7 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που δηλώνουν επιφυλάξεις, προκρίνοντας την 14η του μήνα. Η τελική απόφαση θα ληφθεί σήμερα, πάντως, η κυβέρνηση φαίνεται να τάσσεται με την δεύτερη άποψη.

Σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί και η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Υγείας, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Σωτήρη Τσιόδρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα και αξιολογούν την απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν μια σχετική σταθεροποίηση του καθημερινού αριθμού κρουσμάτων, γεγονός που προκαλεί ικανοποίηση. Ειδικά όταν συγκρίνεται με τα επιστημονικά μοντέλα που στις αρχές του μήνα προέβλεπαν ότι την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων θα ανερχόταν στα 500 ή ακόμα και τα 600. Προφανώς, αυτό δεν προκαλεί εφησυχασμό, όπως αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης κατά την εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο που είναι προγραμματισμένο στις 11.

Στο αποτέλεσμα αυτό έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τα μέτρα που ελήφθησαν εγκαίρως σε τοπικό επίπεδο. Οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές στην ουσία σφραγίστηκαν και έγινε υποχρεωτική παντού η μάσκα. Η παράταση αυτών των μέτρων θα συνεχιστεί όσο κρίνεται απαραίτητο, ειδικά την περίοδο που επιστρέφουν οι τελευταίοι εκδρομείς στα αστικά κέντρα και τις επόμενες 14ημέρες θα αποτυπωθούν πληρέστερα οι συνέπειες από τις εσωτερικές μετακινήσεις σε τουριστικούς προορισμούς.

Βασικός στόχος είναι αρχικά η σταθεροποίηση των κρουσμάτων στα σημερινά επίπεδα και αμέσως μετά η μείωση τους ακόμα και σε διψήφιο αριθμό ανά ημέρα. Το βλέμμα είναι ήδη στραμμένο στους επόμενους δύο μήνες, καθώς θα επανακάμψουν η εποχική γρίπη και οι ιώσεις, βάζοντας σε δοκιμασία το σύστημα υγείας σε περίπτωση που ο κορωνοϊός δεν είναι υπό έλεγχο.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης