Παράνομη χωματερή-Υγειονομική βόμβα στον Ασπρόπυργο-Τι λέει ο δήμαρχος

Ασπρόπυργος

22/10/2021, 2:28 μμ

Σε υγειονομική βόμβα έχει μετατραπεί μία παράνομη χωματερή στον Ασπρόπυργο με τους κατοίκους της περιοχής να κάνουν έκκληση για τη ζωή τους.

Κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν πως οι καπνοί αυτοί προέρχονται από σκουπίδια που είναι θαμμένα στην περιοχή. Οι ίδιοι αναφέρουν πως αυτή η κατάσταση έχει μετατραπεί σε καθημερινότητα από το καλοκαίρι όταν και ξέσπασε μία φωτιά στην περιοχή κάτω από άγνωστες συνθήκες.

Τι γίνεται με την παράνομη χωματερή στη θέση Μαγουλα του Δήμου Ασπροπύργου;

Οι κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τοξικούς καπνούς που δημιουργούν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στην περιοχή.

Το πρόβλημα ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο όταν στις 10 Ιουλίου ξέσπασε φωτιά σε παράνομο χώρο εναπόθεσης μπάζων και σκουπιδιών, δηλαδή σε μια παράνομη χωματερή.

Τότε, οι Αρχές είχαν καταφέρει να περιορίσουν τη φωτιά με τη ρίψη χώματος, όμως λίγες ώρες αργότερα ξεκίνησε να αναδύεται αυτός ο καπνός, με την κατάσταση να συνεχίζεται ως και σήμερα.

Το πρόβλημα είχε αναδείξει ήδη από την δεύτερη μέρα της πυρκαγιάς η Λαϊκή Συσπείρωση Ασπροπύργου, όπου καλούσε την Δημοτική Αρχή να λάβει μέτρα απομάκρυνσης των επικίνδυνων υπολειμμάτων, ενώ πρόσφατα ο κ. Μυλωνάς, επικεφαλής του “Ασπρόπυργος Μπροστά” προχώρησε στην συλλογή υπογραφών-επιστολών για το ευρύτερο ζήτημα των παράνομων καύσεων στον Ασπρόπυργο.

Το ρεπορτάζ για την παράνομη χωματερή ξεκίνησε ο δημοσιογράφος του zougla.gr Σωτήρης Σκουλούδης.

Δείτε το βίντεο του zougla.gr:

Τις θλιβερές εικόνες κατέγραψε και η κάμερα του OPEN, όπου αναδύονται τοξικοί καπνοί μέσα από το έδαφος.

Δήμαρχος Ασπροπύργου: «Τα χέρια μας είναι δεμένα» – Η Περιφέρεια έστειλε την υπόθεση στην εισαγγελία χωρίς να γίνει τίποτα

Μετά την προβολή των σοκαριστικών πλάνων με τα ταξικά αέρια να αναδύονται από το έδαφος της χωματερής, ο δήμαρχος Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου, έκανε τηλεφωνική παρέμβαση στην εκπομπή επισημαίνοντας πως τα «χέρια του Δήμου είναι δεμένα»

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι: «τα χέρια του δήμου είναι δεμένα, δεν μπορούμε να παρέμβουμε σε τέτοιες περιπτώσεις. Όμως από την πρώτη στιγμή, και πριν δημιουργηθεί το μεγάλο πρόβλημα, έχουμε πράξει τα δέοντα. Ενημερώσαμε την Περιφέρεια και η Περιφέρεια έστειλε την υπόθεση στην εισαγγελία, χωρίς να γίνει τίποτα. Ως δήμος, δεν έχουμε τη δυνατότητα να απομακρύνουμε τα υλικά αυτά. Δεν έχουμε ερευνήσει την τοξικότητα, πρέπει να το κάνουν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος. Έχουμε ενημερώσει και δεν έχουν απαντήσει». «Ό,τι μας ζητήθηκε όταν σημειώθηκε η φωτιά, το κάναμε. Θα πρέπει επιτέλους οι αρμόδιοι φορείς να παρεμβαίνουν σε τέτοια θέματα!», συνέχισε.

Δημοτικές παρατάξεις του Δήμου: Η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών είναι υπόθεση όλων μας / να αναπτυχθεί περιβαλλοντικό κίνημα από τους κατοίκους του Δήμου.

Πέραν τον προαναφερθέντων δημοτικών παρατάξεων σε ανακοινώσεις έχουν προβεί και οι Δημοτικές Παρατάξεις “ΑλλαΖΟΥΜΕ” και “Ασπρόπυργος Αναγέννηση Τώρα”.

 

“ΑλλαΖΟΥΜΕ”:

Όταν μας έλεγαν οτι αναδεικνύοντας περιβαλλοντικά προβλήματα του Δήμου μας κάνουμε δυσφήμιση στην πόλη μας, απαντούσαμε ότι ‘για την παράταξη «Ασπρόπυργος ΑλλάΖΟΥΜΕ» προέχει η προστασία του περιβάλλοντος, ο τόπος των προγόνων μας, η πόλη που μεγαλώνουν οι νέοι μας και θέλουμε να μεγαλώσουν και οι επόμενες γενιές. Μας ενδιαφέρει το μέλλον αυτού του τόπου και όχι μόνο το σήμερα. Οι νέες και οι επόμενες γενιές είναι εκείνες στις οποίες πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι υπολογίζουν κάποιοι, θ’ απολογηθούμε όλοι. Πάνω απ’ όλα θέτουμε την υγεία των πολιτών, που είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Αυτή είναι αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη θέση αρχής. Όπως θέση αρχής είναι και το να παρεμβαίνουμε και να εναντιωνόμαστε σε οποιαδήποτε ενέργεια υποβαθμίζει τον τόπο μας και επηρεάζει την ποιότητα ζωής των πολιτών, είτε αυτό είναι ο ΧΥΤΑ, είτε οι ανεξέλεγκτες χωματερές, είτε οι καύσεις,είτε η τοποθέτηση καλωδίων και πυλώνων υψηλής τάσης, είτε τα παράνομα διαλυτήρια, είτε η έλευση των φυλακών.
Σε οτιδήποτε επιβαρύνει και υποβαθμίζει τον τόπο μας, λέμε σθεναρά, με συνέπεια και υπευθυνότητα, ένα μεγάλο «ΟΧΙ». Χωρίς καμία έκπτωση και δίχως να επηρεαζόμαστε από το ‘τυράκι’ των όποιων αντισταθμιστικών…
Όσο για την συγκεκριμένη παράνομη χωματερή,υπενθυμίζουμε ότι από το 2017 προσφύγαμε στην Περιφέρεια Αττικής και τον τότε Αντιπεριφερειάρχη και πετύχαμε να επιβληθεί πρόστιμο στον ιδιοκτήτη του χώρου και να πάρει η υπόθεση το δρόμο της δικαιοσύνης, κάτι που συνεχίζουμε μέχρι σήμερα καταγγέλλοντας την οποιαδήποτε χωματερή στην πόλη μας .
Σε μία εποχή που η κλιματική κρίση προβληματίζει τις κυβερνήσεις ολόκληρου του πλανήτη, στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή μας, κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να σιωπά ή να κρύβεται πίσω από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και εξυπηρετήσεις μικροσυμφερόντων.
Η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών είναι υπόθεση όλων μας.

Με εκτίμηση

Γιάννης Ηλίας
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ασπρόπυργος ΑλλάΖΟΥΜΕ»

 

Ασπρόπυργος Αναγέννηση Τώρα”:

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ -ΚΑΠΝΟΙ ΑΝΑΔΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ

Υγειονομική βόμβα βορειοδυτικά του ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ.

Από τις 10/7/2021 μετά από μεγάλη φωτιά στην περιοχή συνεχίζεται να αναδύονται καπνοί που προέρχονται από τα θαμμένα σκουπίδια στην περιοχή.

Η δημιουργία αυτής της παράνομης χωματερής έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια.

Βέβαια στην περιοχή μας δεν είναι η μοναδική συγκέντρωση σκουπιδιών. Υπάρχουν δεκάδες τέτοιοι χώροι που δέχονται παράνομα σκουπιδόμπαζα.

Το πρόβλημα είναι τεράστιο για την υγεία των κατοίκων και χρειάζονται άμεσες ενέργειες από τους εμπλεκόμενους φορείς, Δημοτική αρχή, Περιφέρεια και αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.

Δεν μπορεί ο Ασπρόπυργος να αποτελεί την ακάθαρτη πίσω αυλή, τον σκουπιδότοπο της Αττικής.

Πρέπει να αντιδράσουν κάτοικοι και ιδιαίτερα η νεολαία της πόλης, για να ζήσουν ανθρώπινα-υγιεινά και δημιουργούν στον τόπο τους.

Αυτές τις μέρες το ζήτημα έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα από πρωτοβουλίες κατοίκων και έχει αναδειχθεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης μεγάλης εμβέλειας.

Η ανάδειξη του θέματος οπωσδήποτε είναι σημαντική.

Χρειάζεται όμως να αναπτυχθεί περιβαλλοντικό κίνημα από τους κατοίκους του Δήμου μας και του Θριασίου γενικότερα, ώστε μαζί με φορείς που έχουν περιβαλλοντική ευαισθησία, να πιεστεί ο κάθε υπεύθυνος φορέας για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας.

Ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης
ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΡΑ
Δημοτικός Σύμβουλος

Τσίγκος Αγησίλαος

Διαβάστε επίσης