Παππάς-Γ.Τσίπρας σε Γεωργιάδη για τα προγράμματα ΕΣΠΑ

Γράφει:

Πολιτική

31/07/2020, 11:56 πμ

44 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του Τομέα Οικονομίας, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γεωργιάδη, με θέμα «Επιτάχυνση εκτέλεσης προγραμμάτων ΕΣΠΑ μετά από ανασχεδιασμό για τις διευκολύνσεις του Συμβουλίου της ΕΕ».

Δείτε την ερώτηση:

Μετά τα πρόσφατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πλέον γεγονός ότι η χρηματοδότηση που προβλέπεται σε αυτό  θα αργήσει να αποδώσει καρπούς. Στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης οι εγκρίσεις προγραμμάτων θα γίνουν ως το 2023 και η εκταμίευση πόρων ως το 2026. Την ίδια στιγμή η οικονομική κρίση του κορωνοϊού εξελίσσεται και θα επηρεάσει άμεσα τους εργαζομένους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Από τον Απρίλιο του 2020 για το εναπομείναν υπόλοιπο του προϋπολογισμού του ΕΣΠΑ 2014-2020 έχει από το Ευρ. Συμβούλιο ανοίξει η δυνατότητα ανασχεδιασμού δράσεων εντός του πλαισίου Coronavirus Response Initiative Plus.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 8 Απριλίου του 2020 απελευθερώνει πόρους του ΕΣΠΑ

  • παρέχοντας ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 100% από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για συγκεκριμένες εθνικές ανασχεδιασμένες δράσεις και προσδιορίζει την περίοδο των σχετικών αιτήσεων από 1/7/20 έως 30/6/21.
  • δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς πόρων ανάμεσα σε Περιφέρειες και ανάμεσα σε διαφορετικά κοινοτικά ταμεία
  • δίνει τη δυνατότητα απρόσκοπτης χρήσης αδιάθετων πόρων προηγούμενων ετών με προσαύξηση δαπανών 10%

Τα παραπάνω ισχύουν μόνο για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 2020 καθιστώντας επιτακτικό τον ανασχεδιασμό προγραμμάτων και δράσεων.

Επί του θέματος ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει από τις αρχές Απριλίου ότι με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία «θα διοχετευτούν πόροι στην ελληνική οικονομία για την τόνωση της ρευστότητας επιχειρήσεων και για μερική κάλυψη του εισοδήματος εργαζομένων ο οποίοι τίθενται προσωρινά σε σχήματα ευέλικτης εργασίας, λόγω των περιστάσεων».

Μολονότι η οικονομική κρίση του κορωνοϊού επιτάσσει άμεσες κινήσεις και ενέργειες άντλησης πόρων από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου του 2020 ανήλθαν σε 1.647 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 350 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του προϋπολογισμού που είχε χαραχθεί προ κορωνοϊού. Το μεγάλο νέο στοίχημα για την χώρα είναι να απορροφήσει εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου το μεγαλύτερο δυνατό μέρος των δαπανών αντιμετώπισης της πανδημίας, με τη μεγαλύτερη και ταχύτερη δυνατή συμμετοχή των  ευρωπαϊκών πόρων.

Ο υφυπουργός κος Τσακίρης – παρά την καλπάζουσα κρίση στην Ελλάδα και παρά τις παραπάνω διευκολύνσεις από την πλευρά της ΕΕ- σε δηλώσεις του στα τέλη Ιουνίου δεν διακρίνεται να επιταχύνει τον στόχο απορροφητικότητας για το 2020. Ο στόχος για το 2020 παρέμεινε στο 50% της αρχικής εξαγγελίας. Με τα νέα δεδομένα  και τις διευκολύνσεις επιτάχυνσης και συμμετοχής από το Συμβούλιο της ΕΕ ενδεχομένως οι στόχοι θα έπρεπε να έχουν πιο  φιλόδοξο χαρακτήρα. Για τον δε στόχο του 2021  η κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί ρητά σε ανώτατο επίπεδο.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  1. Σε ποιο βαθμό έχει ολοκληρωθεί ο ανασχεδιασμός προγραμμάτων και δράσεων του ΕΣΠΑ και πόσες  και ποιες μεταφορές έχουν γίνει μεταξύ ταμείων και κονδυλίων για να απορροφηθεί το μέγιστο δυνατό στο πλαίσιο της παραπάνω ελαστικότητας που παρέχει το Συμβούλιο της ΕΕ;
  2. Έχει προτείνει στην Κομισιόν νέες εμπροσθοβαρείς δράσεις στο παραπάνω πλαίσιο; Έχει ή σχεδιάζει να αιτηθεί νωρίς στην προθεσμία 1/7/20 – 30/6/21 προκειμένου να εγκριθούν εγκαίρως νέα προγράμματα και δράσεις που να κατευθύνουν πόρους στους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο;
  3. Πόσο σύντομα αναμένονται οι πρώτες εισροές από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για τα ανασχεδιασμένες δράσεις ΕΣΠΑ και πότε αναμένονται οι πρώτες σχετικές προσκλήσεις;
  4. Πρόκειται να τεθεί πιο φιλόδοξος στόχος απορροφητικότητας ΕΣΠΑ 2014-2020 για το 2020; Ποιος είναι ο στόχος του 2021 και του 2022;
  5. Ποιοι είναι οι ετήσιοι στόχοι εκτέλεσης (εκταμίευσης) του ΕΣΠΑ 2014-2020 για το τρέχον και τα επόμενα δύο έτη?

Διαβάστε επίσης