Ο Μητσοτάκης στην Ινδία: Η θερμή υποδοχή και η δήλωση Μόντι για «εκπληκτική ευκαιρία» συνεργασίας με την Ελλάδα

Γράφει:

Ελλάδα, Κόσμος

21/02/2024, 12:23 μμ

Επίσημη επίσκεψη 16 χρόνια μετά την τελευταία παρουσία Έλληνα πρωθυπουργού στην Ινδία.

Ιδιαίτερως θερμή ήταν η υποδοχή που επιφύλαξε η Ινδία στον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα μετά από 16 χρόνια, στοιχείο που αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του Ναρέντρα Μόντι με τον Έλληνα ομόλογό του όπου έκανε λόγο για «εκπληκτική ευκαιρία» συνεργασίας των δύο χωρών όσο και στην τελετή που προηγήθηκε στο προεδρικό μέγαρο, το πρωί της Τετάρτης, αλλά και στο αεροδρόμιο, το απόγευμα της Πέμπτης.

Μητσοτάκης και Μόντι έκαναν ειδική αναφορά στις ευκαιρίες συνεργασίας Ελλάδας και Ινδίας σε τομείς όπως η άμυνα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η παιδεία, το μεταναστευτικό με τον κ. Μόντι να εκφράζει την ικανοποίησή του για τους γρήγορους ρυθμούς με τους οποίους κινούνται Αθήνα και Νέο Δελχί για τον διπλασιασμό των εμπορικών συναλλαγών μέχρι το 2030 και τον κ. Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι η προοπτική δείχνει διπλασιασμό ακόμη και πριν από το 2030.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι οι προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ινδία μέσω του οικονομικού διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) είναι σημαντικές και τόνισε χαρακτηριστικά: «εάν κοιτάξετε τον χάρτη θα αντιληφθείτε ότι η Ελλάδα είναι η φυσική πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη. Για να επιτευχθεί όμως συνεργασία σε αυτή την γεωγραφική ζώνη θα χρειαστεί να εμπεδωθεί ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή». Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε εξάλλου ότι η αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων παγκοσμίως απαιτεί συλλογική δράση και συνεργασία: «Η Ινδία είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή του Ινδικού – Ειρηνικού ωκεανού, αντίστοιχα η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό φέρνει τις χώρες μας πιο κοντά».

Δείτε φωτογραφίες από τις επαφές Μητσοτάκη-Μόντι στο προεδρικό μέγαρο στο Νέο Δελχί

mitsotakis-mondi-sinantisi
mitsotakis-mondi-sinantisi4
mitsotakis-mondi-sinantisi5
mitsotakis-mondi-sinantisi3
mitsotakis-mondi-sinantisi2

Η υποδοχή στο προεδρικό μέγαρο

Η υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο συνόδευε η σύζυγός του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη με ρούχα στα χρώματα της σημαίας της Ινδίας, από τον πρόεδρο της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, ήταν αρκετά εντυπωσιακή.

Δείτε το βίντεο

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τιμή να βρίσκεται στην Ινδία σε επίσημη επίσκεψη σε ανταπόδοση της επίσκεψης του Ινδού πρωθυπουργού στην Αθήνα πριν από λίγους μήνες. Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «για την Ελλάδα η στρατηγική συνεργασία με την Ινδία είναι ιδιαίτερα σημαντική και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων θα γίνουν πολιτικές διαβουλεύσεις, αλλά και η στρατηγική συνεργασία, για να ενισχυθούν οι οικονομικοί μας δεσμοί».

mitsotakis-india-1
mitsotakis-india-8
mitsotakis-india-11
mitsotakis-india-9
mitsotakis-india-4
mitsotakis-india-10
mitsotakis-india-3
mitsotakis-india-7
mitsotakis-india-6
mitsotakis-india-5

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε και το μνημείο για τον Μαχάτμα Γκάντι στο Νέο Δελχί  και άφησε το δικό του μήνυμα στο βιβλίο επισκεπτών.

Το απόγευμα της Τρίτης οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου στο Νέο Δελχί ετοίμασαν και μια μικρή τελετή για τον Έλληνα επίσημο προσκεκλημένο με χορευτές να παρουσιάζουν ένα μικρό δείγμα της χορευτικής κουλτούρα της Ινδίας. Στο φόντο, μάλιστα, των χορευτών ήταν η αφίσα με τον Ναρέντρα Μόντι και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει τοποθετηθεί σε αρκετά σημεία της πρωτεύουσας της Ινδίας.

Δείτε το βίντεο

Οι δηλώσεις

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ναρέντρα Μόντι στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχαν στο Νέο Δελχί έστειλαν κοινό μήνυμα εμβάθυνσης της συνεργασίας Ελλάδας και Ινδίας με τον Ινδό πρωθυπουργό να εκφράζει την ικανοποίησή του για την επιτάχυνση προς τον διπλασιασμό των εμπορικών συναλλαγών στις δύο χώρες μέχρι το 2030.

Τόσο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας όσο και ο ομόλογός του της Ινδίας αναφέρθηκαν στις ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, της ασφάλειας και της κυβερνοασφάλειας αλλά και στη συνεργασία για το μεταναστευτικό προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα trafficking.

«Θέλουμε να μάθουμε από το ινδικό θαύμα της πληροφορικής» είπε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος αναφέρθηκε στις επενδύσεις των ινδικών εταιρειών στην Ελλάδα προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου της Ινδίας στην ΕΕ» με τον Ναρέντρα Μόντι να χαρακτηρίζει «εκπληκτική ευκαιρία» την επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα του μετά από 16 χρόνια.

Δείτε τις δηλώσεις Μητσοτάκη-Μόντι

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη

Ως «πραγματικά μεγάλη χαρά να βρίσκομαι εδώ στην Ινδία για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός καθώς η τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού έγινε πριν από 16 χρόνια» περιέγραψε την παρουσία του στην Ινδία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τις δηλώσεις με τον κ. Μόντι.

«Μαζί με τον πρωθυπουργό της Ινδίας ενισχύουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Η κοινή δήλωση που υπογράψαμε τον περασμένο Αύγουστο είναι σε εφαρμογή. Κάνουμε σημαντικότατη πρόοδο στην εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας στην ασφάλεια, την άμυνα, την κυβερνοασφάλεια» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε «Ελλάδα και Ινδία βρίσκονται κοντά η μια στην άλλη, Έχουμε κοινές αξίες που γεφυρώνουν τους δύο λαούς. Μοιραζόμαστε κοινό ήθος και τη δέσμευσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Σήμερα συναντώνται η παλαιότερη με την πολυπληθέστερη δημοκρατία και θέλουμε να διερευνήσουμε όλους τους τομείς συνεργασίας»

«Στον κ. Μόντι βρήκα έναν πραγματικό φίλο και ηγέτη. Οι σχέσεις μας θα ενισχυθούν λόγω της εταιρικής συμφωνίας που υπογράψαμε. Είμαι σίγουρος ότι θα ενδυναμώσουμε την κινητικότητα ώστε να ενισχυθεί η μόνιμη μετανάστευση και να αντιμετωπιστεί το τράφικινγκ» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης

«Χάρη στον οικονομικό διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης το μέλλον είναι λαμπρότερο. Αρκεί να δει τον χάρτη κανείς για να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα είναι η πύλη της Ινδίας στην ΕΕ. Βεβαίως για να πετύχουμε αυτά πρέπει να επιτευχθεί ειρήνη στη Μέση Ανατολή και σταθερότητα. Αυτή είναι απαραίτητη προυπόθεση για την ευημερία» συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, ακόμα, ότι «βρισκόμαστε εδώ με μια μεγάλη αποστολή με Έλληνες επιχειρηματίες και εστιάζουμε στην προαγωγή των οικονομικών δεσμών με έμφαση στις ΑΠΕ, τη ναυτιλία τα logistics. Θέλουμε να μάθουμε από το ινδικο θαύμα της πληροφορικής. Οι αμοιβαίες επενδύσεις θα επισφραγίσουν τη συνεργασία μας. Η Ινδία αρχίζει να επενδύει στην Ελλάδα. Για παράδειγμα υπάρχουν συνέργειες με κατασκευαστικές εταιρείες όπως στην περίπτωση του νέου αεροδρομίου στην Κρήτη»

«Η συνεργασία μας είναι πολλά υποσχόμενη και περιλαμβάνει τη συμφωνία που κάναμε για να υποστηρίξει η Ελλάδα την υποψηφιότητα της Ινδίας για συμμετοχή της στο ΣΑ του ΟΗΕ. Γνωρίζουμε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει κρίσεις, από τη Μέση Ανατολή, στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην επισητιστική κρίση που χρειάζονται συνεργασίες για την αντιμετώπισή τους. Εμείς θεωρούμε την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ενδυναμώσουμε περισσότερο τις σχέσεις μας και του χρόνου θα γιορτάσουμε τα 75 χρόνια διπλωματικών σχέσεων των χωρών μας. Εύχομαι ευημερία για τον φίλο λαό της Ινδίας» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι δηλώσεις Μοντι

Με αναφορά στην επίσκεψή του τον Αύγουστου του 2023 στην Ελλάδα και τον στόχο της ενδυνάμωσης των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας-Ινδίας ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο Ναρέντρα Μόντι χαρακτηρίζοντας «εκπληκτική ευκαιρία» την παρουσία του κ. Μητσοτάκη 16 χρόνια μετά την τελευταία παρουσία Έλληνα πρωθυπουργού στο Δελχί.

«Ως εκ τούτου οι συζητήσεις σήμερα είναι εξόχως ικανοποιητικές. Προχωράμε ταχύτατα για να πετύχουμε τον στόχο μας. Έχουμε εντοπίσει ευκαιρίες για να δώσουμε μια νέα ώθηση και κατεύθυνση στη συνεργασία μας» συνέχισε ο κ. Μόντι.

«Υπάρχουν ευκαιρίες για στενότατη συνεργασία και χαίρομαι που οι δύο χώρες κάνουν βήματα στενότερης συνεργασίας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Ινδίας κάνοντας λόγο για νέες ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας.

«Οι λαοί των δύο χωρών έχουν ανταλλαγές ιδεών. Έχουμε εντοπίσει νέες πρωτοβουλίες για να δώσουμε έναν νεό αέρα στις σχέσεις μας συμπεριλαμβανομένης της κινητικότητας και της μετανάστευσης» συνέχισε ο Ινδός πρωθυπουργός ο οποίος είπε, επίσης, ότι «δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στη διασύνδεση των ΑΕΙ των χωρών. Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα νέο σχέδιο δράσης με αφορμή τα 75 χρόνια από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών»

«Σας ευχαριστούμε πολύ για τις χρήσιμες συζήτήσεις και την επίσκεψή σας στην Ινδία» κατέληξε ο Ναρέντρα Μόντι.

Διαβάστε επίσης