Ο Γιώργος Τσίπρας για την χθεσινή Παγκόσμια ημέρα των Ρομά

Γράφει:

Δυτική Αττική, Πολιτική

09/04/2021, 11:17 πμ

Δείτε το Δελτίο Τύπου:

Σήμερα, Παγκόσμια ημέρα των Ρομά, είναι ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τη βούλησή μας να γίνει πράξη η ένταξη των Ρομά στην ελληνική κοινωνία. Στην Ελλάδα τα βήματα  ενσωμάτωσης τους κατά το παρελθόν έγιναν γίνει άλλοθι για κατασπατάληση κοινοτικών πόρων και οι όποιες ουσιαστικές προσπάθειες σταματούσαν με την άνοδο στην εξουσία συντηρητικών κυβερνήσεων.

Τα προβλήματα των  Ρομά σε πανελλαδικό επίπεδο παραμένουν: το 70% με οργανικό αναλφαβητισμό, η ανεργία πλησιάζει το 70%, το 65% όσων ασχολούνται  με  το  εμπόριο δεν διαθέτουν άδεια, ενώ το μεγαλύτερο μέρος ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Η μόνη λύση για τον περιορισμό των παραβατικών συμπεριφορών είναι ο τερματισμός της γκετοποίησης, η εφαρμογή του πλαισίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης Ρομά.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ ιδρύθηκε η Ειδική Γραμματεία Ρομά (που κατήργησε η κυβέρνηση της ΝΔ), δόθηκε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανασφάλιστους, θεσμοθετήθηκε το ΚΕΑ, υλοποιήθηκε το ΤΕΒΑ, καταγράφηκαν για πρώτη φορά 371 οικισμοί  για τους οποίους εκπονήθηκαν κοστολογημένα σχέδια μετεγκατάστασης και ιδρύθηκαν 100 παραρτήματα Κέντρων Κοινότητας Ρομά που στελεχώθηκαν με  διαμεσολαβητές Ρομά.

Η συνέχεια σε αυτή την κατεύθυνση, που αναιρείται σήμερα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε από ένα παρελθόν που γεννά μόνο προβλήματα τόσο για τους Ρομά όσο και την υπόλοιπη κοινωνία.

Διαβάστε επίσης