24/02/2022, 7:38 πμ
Αιματηρές μάχες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών μαίνονταν αργά το βράδυ της Πέμπτης, ακόμα και σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το Κίεβο, ενώ ο πυρηνικός σταθμός του Τσέρνομπιλ πέρασε στον έλεγχο της Ρωσίας, λίγες ώρες αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την επίθεση στην Ουκρανία, τόσο από αέρος όσο και από εδάφους. Η πρώτη ημέρα της επιχείρησης χαρακτηρίστηκε «επιτυχής» από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Μέσα σε λίγες ώρες έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, προκαλώντας την οργή της διεθνούς κοινότητας, κυρίως στη Δύση.
Το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε αργά απόψε ότι οι νεκροί της σημερινής ημέρας ανέρχονται σε 57 και οι τραυματίες σε 169 σε όλη τη χώρα.
Απαγορεύονται οι διελεύσεις των πολιτικών αεροσκαφών και στον εναέριο χώρο της Μολδαβίας και της Λευκορωσίας, με νέα συμπληρωματική ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Σε συνέχεια της notam που δημοσιεύτηκε νωρίτερα σήμερα Πέμπτη, για την απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει ότι εκδόθηκε νέα συμπληρωματική αεροπορική οδηγία (notam), για την απαγόρευση διελεύσεων των πολιτικών αεροσκαφών και στον εναέριο χώρο της Μολδαβίας και της Λευκορωσίας.
Σε μια ακόμη κίνηση πυγμής έναντι της Δύσης, που επιβάλλει κυρώσεις στους Ρώσους ολιγάρχες-φίλους του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τους συγκέντρωσε σήμερα και δεσμεύθηκε για την στήριξή τους, επιρρίπτοντας ταυτόχρονα ευθύνες στη Δύση για την εισβολή στην Ουκρανία.
Δεν μας άφησαν καμία ευκαιρία να ενεργήσουμε διαφορετικά, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας σε επιχειρηματίες και παράγοντες της ρωσικής οικονομικής ζωής και κατηγορώντας τη Δύση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία
Η Τσεχία θα σταματήσει να χορηγεί βίζα σε Ρώσους πολίτες, ανακοίνωσε σήμερα ο Τσέχος πρωθυπουργός, μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.
“Αναστέλλουμε τη διεκπεραίωση των αιτήσεων βίζας από Ρώσους πολίτες σε όλες τις διπλωματικές μας αντιπροσωπείες, εκτός αν πρόκειται για ανθρωπιστικές υποθέσεις”, δήλωσε ο Πετρ Φιάλα σε συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας επίσης το κλείσιμο των προξενείων της Τσεχίας στην Αγία Πετρούπολη και στο Εκατερίνμπουργκ.
Outskirts of Kharkov being targeted by hundreds of GRAD rockets of the Russian Armed Forces.. pic.twitter.com/CK0ltEaotW
— CaucasusWarReport (@Caucasuswar) February 24, 2022
ΧΑΡΤΗΣ: Έτσι η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία
Η προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατήγγειλε σήμερα “ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας” μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
“Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο αυτήν την πράξη επίθεσης, δήλωσε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ζμπίγκνιου Ράου, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία αυτού του οργανισμού ο οποίος διαθέτει επί τόπου διεθνείς παρατηρητές. Η Πολωνία συγκάλεσε σήμερα νέα έκτακτη συνεδρίαση, μετά την έναρξη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν της εισβολής στην Ουκρανία, με αεροπορικές επιδρομές και είσοδο χερσαίων δυνάμεων.
Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Ουζμπεκιστάν και στο Κιργιστάν, την επόμενη εβδομάδα, αναβάλλεται, όπως έγινε γνωστό σήμερα, λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία
Σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων που επικαλούνται πηγές του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας, ένα μεταγωγικό αεροσκάφος Αn-26 συνετρίβη στην περιοχή Βορονέζ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, νεκροί είναι όλοι όσοι επέβαιναν στο στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος.
Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μηχανική βλάβη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε νέο βαρύ πακέτο οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, το οποίο αφορά ρωσικές τράπεζες, πρόσωπα και εταιρείες – «Δεν θα στείλουμε τις δυνάμεις μας στην Ουκρανία να πολεμήσουν», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν – «Θα πληρώσουν όσοι κερδίζουν από τις ενέργειες του Πούτιν» – «Περιμένουμε μεγάλο κύμα κυβερνοεπιθέσεων από τη Ρωσία».
Περισσότερα ΕΔΩ
Καταδίκασε την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου θα εξεταστούν νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας.
Περισσότερα ΕΔΩ
Δημοσίευμα του Newsweek σημειώνει πως τρεις αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι η στρατιωτική επιχείρηση του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει στόχο να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις και εντός 96 ωρών θα μπορούσε να ρίξει το Κίεβο, ενώ μέσα σε περίπου μία εβδομάδα μπορεί να καταληφθεί και η ηγεσία της Ουκρανίας.
Περισσότερα ΕΔΩ
Ο επίσημος λογαριασμός της Ουκρανίας στο Twitter, με 641.000 ακολούθους, ζητά δημόσια από την πλατφόρμα να κλείσει τον επίσημο λογαριασμό της Ρωσίας, λέγοντας ότι η Ρωσία «δεν πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιεί αυτές τις πλατφόρμες για να προωθήσει την εικόνα της ενώ σκοτώνει βάναυσα τον ουκρανικό λαό».
Σε τουλάχιστον 850 ανέρχονται οι προσαγωγές διαδηλωτών σε δεκάδες πόλεις της Ρωσίας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται αντιπολεμική συγκέντρωση στη Μόσχα.
Το λιμάνι της Μαριούπολης δέχεται σφοδρά ρωσικά πυρά ενώ υπάρχουν αναφορές για εκατοντάδες εκρήξεις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters.
Η Μαριούπολη είναι ένα από τα μεγαλύτερα ουκρανικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα και βρίσκεται κοντά σε μια πρώτη γραμμή που ελέγχουν οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην περιοχή του Ντονέτσκ – την οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο κράτος.
Η κατάληψη της Μαριούπολης θα βοηθούσε τη Ρωσία να εξασφαλίσει μια άμεση χερσαία οδό προς την Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.
Ουδέτερο καθεστώς κυβέρνησης και αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας, οι κόκκινες γραμμές που θέτει ο Βλαντίμιρ Πούτιν – Ουκρανοί βουλευτές ζητούν από τον Ζελένσκι να ξεκινήσει συνομιλίες.
Με ανακοίνωσή του, μέσω του εκπροσώπου Ντμίτρι Πεσκόφ, το Κρεμλίνο δήλωσε έτοιμο να κάτσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την ηγεσία της Ουκρανίας και να καταλήξουν στους όρους παράδοσης της χώρας.
Περισσότερα ΕΔΩ
Το σχέδιο αντιποίνων σε βάρος του Κρεμλίνου ξεδίπλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δεσμεύοντας περιουσιακά στοιχεία μεγάλων ρωσικών τραπεζών.
Περισσότερα ΕΔΩ
Το συμβούλιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «ως ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και είπε ότι «επανεξετάζει κάθε συνεργασία με τη Ρωσία».
Η Ρωσία έχει επιδιώξει την ένταξη στον ΟΟΣΑ, έναν διεθνή οικονομικό οργανισμό με 38 χώρες μέλη με επιρροή, αλλά έλαβε το καθεστώς του συνεργάτη ή του συμμετέχοντος σε ορισμένες ομάδες εργασίας.
Περίπου 20 αμερικανικά ελικόπτερα Απάτσι προσγειώθηκαν σήμερα στην αεροπορική βάση Λιελβάρντε της Λετονίας, λίγες ώρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Νωρίτερα σήμερα οι ΗΠΑ έστειλαν μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Εσθονία και στη Λιθουανία και παρέτειναν την παραμονή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή της Βαλτικής, όπως ανέφερε το λιθουανικό υπουργείο Άμυνας.
Παράλληλα περίπου 40 Αμερικανοί στρατιώτες έφθασαν στη Λετονία από την Ιταλία. Πρόκειται για την πρώτη ομάδα μίας δύναμης άνω των 300 στρατιωτών που θα αναπτυχθεί εκεί, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Λετονίας.
«Ο Πούτιν δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Το μέλλον της Ευρώπης θα είναι ένα μέλλον ειρήνης και ελευθερίας» δήλωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, σε νέο τηλεοπτικό μήνυμά του για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι ούτε η Γερμανία ούτε το ΝΑΤΟ πρόκειται να παρέμβουν στρατιωτικά στη διένεξη.
«Ο Πούτιν θέλει να γυρίσει πίσω το χρόνο. Αλλά δεν υπάρχει επιστροφή στο παρελθόν. Το μέλλον της Ευρώπης είναι αυτό της ειρήνης και της ελευθερίας. Θα το φροντίσουμε αυτό μαζί με τους φίλους και εταίρους μας» αναφέρει ο Γερμανός καγκελάριος.
Putin will mit seinem Angriff die Zeit zurückdrehen. Aber es gibt kein Zurück in die Vergangenheit. Europas Zukunft wird eine Zukunft in Frieden und Freiheit sein. Dafür werden wir sorgen – gemeinsam mit unseren Freunden und Partnern. pic.twitter.com/0TqPwQpGo0
— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) February 24, 2022
Με νέο διάβημα της Αθήνας στον Ρώσο πρέσβη καταδικάζεται η ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας ως κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των παγκόσμιων Αξιών.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, υφίσταται σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων πολιτών και των κατόχων ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς.
«Καλέσαμε τη ρωσική πλευρά για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, οι οποίες, πέρα των άλλων σοβαρών συνεπειών τους, βάζουν σε κίνδυνο την ζωή αμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Κοινότητας που διαβιεί στην Ουκρανία».
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας, η Κρατική Ρυθμιστική Επιθεώρηση Πυρηνικών της χώρας ανακοίνωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ ελέγχεται πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων όλων των εγκαταστάσεων και των αποθετηρίων.
State Nuclear Regulatory Inspectorate informs that the Chornobyl NPP is fully controlled by the RF, including all installations and repositories
— Demchenkov Yaroslav (@DemchenkovY) February 24, 2022
Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε, μεταξύ άλων, ότι θα υπάρξουν όρια στο ποσό που μπορούν να καταθέσουν οι Ρώσοι σε τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου, με το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων να επεκτείνεται σε περίπου 100 ακόμη άτομα.
Η αεροπορική εταιρεία Aeroflot θα απαγορευτεί από το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε, ενώ θα υπάρχουν «αυστηροί έλεγχοι εξαγωγών» για την τεχνολογία που πωλείται στη Ρωσία.
Παρόμοια μέτρα θα επιβληθούν και στη Λευκορωσία, είπε ο βρετανός πρωθυπουργός.
«Οι ολιγάρχες στο Λονδίνο δεν θα έχουν πού να κρυφτούν», συμπλήρωσε.
Δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση με πυραύλους σε χωριό της Οδησσού στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα οι περιφερειακές αρχές.
«Οκτώ άνδρες και δέκα γυναίκες σκοτώθηκαν» στο χωριό Λιπέτσκε, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι περιφερειακές αρχές της Οδησσού.
Σύμφωνα με σύμβουλο του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο στόχαστρο της ρωσικών δυνάμεων είναι η έδρα της κυβέρνησης.
Ρωσικά στρατιωτικά οχήματα εισήλθαν την περιοχή του Κιέβου, σύμφωνα με τους Ουκρανούς αξιωματούχους, που επικαλείται το Bloomberg.
Σφοδρές μάχες διεξάγονται σε στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο.
Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί αύριο, 25 Φεβρουαρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ λίγο μετά την ολοκλήρωση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) που συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο πρέσβεων.
Ο Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ έχει ήδη ενισχύσει τη συλλογική του άμυνα και θα την ενισχύσει περαιτέρω.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε σήμερα, αναφορικά με την ουκρανική κρίση, να συγκληθεί το ταχύτερο δυνατόν η σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Παράλληλα, ο Μακρόν αναμένεται να απευθυνθεί με διάγγελμά του στον γαλλικό λαό.
Ουκρανοί που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από την εισβολή καταφεύγουν στην Πολωνία, με πολλούς να φτάνουν στο συνήθως ήσυχο πέρασμα στην πόλη Μέντικα σήμερα, κρατώντας βαλίτσες και συνοδευόμενοι από τα παιδιά τους.
Ο Αλεξάντερ Μπαζάνοφ έφυγε από το σπίτι του στην ανατολική Ουκρανία μαζί με τη σύζυγό του και το μικρό τους παιδί, παίρνοντας ό,τι μπορούσαν να κουβαλήσουν και διασχίζοντας τα τελευταία χιλιόμετρα προς την Πολωνία με τα πόδια.
Ο Μπαζάνοφ, ένας 34χρονος από τη Μαριούπολη, που απέχει 113 χιλιόμετρα από το Ντονέτσκ, αποφάσισε να περάσει στην Πολωνία όταν ενημερώθηκε από έναν συνάδελφό του ότι ξεκίνησε πόλεμος.
«Το μόνο που νιώθω είναι μεγάλος φόβος», τόνισε την ώρα που περίμενε σε ένα μεθοριακό πέρασμα περίπου 400 χιλιόμετρα από τη Βαρσοβία.
«Η Πολωνία προετοιμάζεται να δεχθεί πρόσφυγες από την Ουκρανία, περιλαμβανομένων Ουκρανών πολιτών που έχουν επηρεαστεί από την ένοπλη σύγκρουση», επεσήμανε το υπουργείο. «Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι κάθε άνθρωπος που εισέρχεται στην Πολωνία θα έχει πρόσβαση στο σύστημα υγείας, περιλαμβανομένων των νοσοκομείων. Προετοιμάζονται κλίνες στα νοσοκομεία για τη διακομιδή τραυματιών».
Αναφορές για μαύρο καπνό πάνω από το αρχηγείο της υπηρεσίας πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας στο Κίεβο, σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Η Μολδαβία έκλεισε τον εναέριο χώρο της λόγω της ρωσικής εισβολής στη γειτονική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας Αντρέι Σπίνου.
Η Λευκορωσία έκλεισε τμήμα του εναέριου χώρου της για τις επιβατικές πτήσεις, αναφέρει παράλληλα το υπουργείο Άμυνας της χώρας σε ανακοίνωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σοκ, τρόμος και σύγχυση. Αυτές οι τρεις λέξεις θα μπορούσαν να περιγράψουν τη διάθεση πολλών στη ρωσική πρωτεύουσα Μόσχα σήμερα το πρωί.
Μόλις κυκλοφόρησε η είδηση της στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, οι Μοσχοβίτες άρχισαν να ανταλλάσσουν μηνύματα, αναρωτώμενοι τι έπρεπε να κάνουν – να εφοδιαστούν με τρόφιμα ή με αμερικανικά δολάρια;
Άλλοι ανησυχούν τι θα συμβεί με το ρούβλι μετά την παύση των συναλλαγών του Χρηματιστηρίου της Μόσχας.
Ουρές σχηματίζονται σε τράπεζες και σημεία ανταλλαγής συναλλάγματος ενώ η παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους έχει επίσης αυξηθεί.
Όσοι είναι αντίθετοι στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας συζητούν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στη Μόσχα σήμερα το απόγευμα.
Είναι απίθανο, ωστόσο να δοθεί άδεια για ένα τέτοιο συλλαλητήριο. Μεμονωμένοι διαδηλωτές που έκαναν πικετοφορία τις τελευταίες ημέρες συνελήφθησαν γρήγορα από την αστυνομία.
Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν πριν από την έναρξη της στρατιωτικής δράσης έδειξαν ότι περίπου οι μισοί Ρώσοι δεν πίστευαν ότι ένας πόλεμος με την Ουκρανία ήταν δυνατός.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για την τρέχουσα κλιμάκωση των εντάσεων με τη Δύση, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC.
Ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην Ουκρανία από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε το Κίεβο, με την ουκρανική προεδρία να ανακοινώνει ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες και γύρω στους δέκα πολίτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, όπως και σχεδόν «50 Ρώσοι κατακτητές».
«Γνωρίζω ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και πολλές δεκάδες τραυματιστεί και γίνεται λόγος για γύρω στους δέκα νεκρούς αμάχους» σε όλη τη χώρα, δήλωσε ο Ολέξιι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι απώλειες αυτές προκλήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς, εξήγησε.
Παράλληλα η συνοριοφρουρά δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται ρωσικά στρατιωτικά οχήματα τα οποία έχουν πάνω τους το γράμμα «Ζ» να περνούν από ένα σημείο ελέγχου μεταξύ της χερσονήσου της Κριμαίας και της ηπειρωτικής Ουκρανίας.
«Οι ουκρανικές δυνάμεις δίνουν σκληρές μάχες. Ο στρατός υπέστη μεγάλες απώλειες, οι οποίες θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Σφοδρές συγκρούσεις έχουν αναφερθεί σε πολλές περιοχές της χώρας.
Εξάλλου ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει σκοτώσει σχεδόν 50 «Ρώσους κατακτητές» στην επαρχία Λουχάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έχει καταρρίψει συνολικά έξι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στην ίδια περιοχή και έχει καταστρέψει τέσσερα ρωσικά τανκς σε έναν δρόμο κοντά στο Χάρκοβο.
«Στις 24 Φεβρουαρίου εξουδετερώθηκαν σχεδόν 50 Ρώσοι κατακτητές κοντά στην πόλη Στσάστια», στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε το γενικό επιτελείο στρατού σε ανακοίνωσή του.
Η Ουκρανία χρησιμοποιεί τον όρο «Ρώσοι κατακτητές» τόσο για τους Ρώσους στρατιώτες όσο και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά.
Ισχυρά πλήγματα δέχεται τις τελευταίες ώρες η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, η οποία βρίσκεται σε απόσταση μόλις 40 χιλιομέτρων από τη Ρωσία.
Αναφορές κάνουν λόγο για εισβολή ρωσικών τανκς ενώ από το πρωί ακούγονται πολεμικές σειρήνες, πυροβολισμοί και εκρήξεις.
Σχολιάζοντας τη ρωσική εισβολή ο Baunov αναφέρει ότι υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά σε σύγκριση με το 2014:
«Το 2014 ήταν κρίσιμο για το Κρεμλίνο να κερδίσει τη στήριξη της κοινής γνώμης για την Κριμαία. Σήμερα δεν ισχύει αυτό. Ο Πούτιν μοιάζει εντελώς αδιάφορος για την έγκριση του κόσμου».
Short THREAD 1/3 There’s one striking difference between 2014 & now. In 2014 it was crucial to the Kremlin to show popular support for the takeover of Crimea, hence the mass demos, concerts, & open letters from celebrities. State employees & students were mobilized or paid.
— Alexander Baunov (@baunov) February 24, 2022
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press μετέδωσε πριν από λίγο, επικαλούμενο πηγές της ουκρανικής κυβέρνησης, ότι τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του «πολέμου ευρείας κλίμακας» που διεξάγουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στ’ ανατολικά, τα βόρεια αλλά και τα νότια της χώρας.
Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, βρίσκονται ήδη ρωσικά τανκς, μεταδίδει το BBC, με τις αναφορές να επιβεβαιώνονται από Ουκρανό αξιωματούχο.
Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ είπε σήμερα ότι όποιος είναι έτοιμος και μπορεί να φέρει όπλο μπορεί να ενταχθεί στις τάξεις του τμήματος εφέδρων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα διανείμει όπλα σε βετεράνους. Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον πολλών πόλεων της Ουκρανίας και ρώσοι στρατιώτες εισέβαλαν στη χώρα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι και μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης έπειτα από τις εντολές που έδωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θέτει με δραματικό τρόπο την παγκόσμια κοινότητα ενώπιον των ευθυνών της. Γιατί στην Ουκρανική κρίση δοκιμάζονται πολλά: Τα όρια του Διεθνούς Δικαίου, η ισχύς των Συνθηκών αλλά και το ίδιο το δικαίωμα των κρατών να ζουν ελεύθερα. Όπως και απειλούνται πολλά: από τη γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη μέχρι τη διεθνή ενεργειακή ισορροπία».
Περισσότερα ΕΔΩ
«Διανύουμε τις πλέον σκοτεινές ώρες από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο», υπογράμμισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη διάρκεια δήλωσης που έκανε από τις Βρυξέλλες μαζί με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Μια μεγάλη πυρηνική δύναμη επιτέθηκε σε γειτονική χώρα και απειλεί με αντίποινα οποιοδήποτε άλλο κράτος σπεύσει να τη βοηθήσει», δήλωσε ο Μπορέλ. «Αυτό δεν αποτελεί μόνο τη σοβαρότερη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και παραβίαση των βασικών αρχών της ανθρώπινης συνύπαρξης. Κοστίζει πολλές ζωές με άγνωστες συνέπειες μπροστά μας», πρόσθεσε.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε ότι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Σαρλ Μισέλ, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να υιοθετήσουν «το πιο ισχυρό και σκληρό πακέτο κυρώσεων που εφαρμόσαμε ποτέ».
«Καλούμε με σθένος και ενότητα τη Ρωσία να σταματήσει άμεσα αυτή την μη ανεκτή συμπεριφορά, για την οποία η ρωσική ηγεσία θα αντιμετωπίσει μια δίχως προηγούμενο απομόνωση», τόνισε ο Μπορέλ.
«Εμείς η ΕΕ παραμένουμε η ισχυρότερη ομάδα χωρών στον κόσμο και αυτό δεν πρέπει να υποτιμηθεί», πρόσθεσε.
Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι πολύ σύντομα η ΕΕ θα παράσχει έκτακτη βοήθεια προς την Ουκρανία και θα εφαρμοστούν επιχειρήσεις εκκένωσης, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της ΕΕ, από τις πληγείσες ζώνες που δέχονται ρωσικές επιθέσεις.
«Η ΕΕ μαζί με τους εταίρους της έχουν κάνει πρωτοφανείς προσπάθειες να επιτύχουν διπλωματική λύση στην κρίση ασφαλείας που προκαλεί η Ρωσία», είπε ο Μπορέλ, ωστόσο πρόσθεσε ότι, αντί της διπλωματίας, «η Ρωσία επέλεξε μονομερώς τη σοβαρή και προμελετημένη κλιμάκωση που οδηγεί στον πόλεμο».
Ο ίδιος κάλεσε, τέλος, τον Πρόεδρο Πούτιν να σταματήσει αυτή την επίθεση και τόνισε ότι η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό του Ουκρανικού λαού.
Σύμβουλος στην ουκρανική προεδρία είπε πριν από λίγο ότι οι στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας δέχονται μαζικό βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις.
«Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πολεμούν σκληρά», πρόσθεσε ο σύμβουλος, μεταδίδει το Reuters.
Στην Αθήνα επιστρέφει πτήση της Aegean με προορισμό τη Mόσχα σε συνέχεια σχετικής αεροπορικής οδηγίας που έχει εκδοθεί για την ευρύτερη περιοχή. Αντίστοιχα πράττουν και άλλες αεροπορικές. Λίγο πριν την είσοδο του αεροσκάφους στο ρωσικό έδαφος εκδόθηκε αεροπορική οδηγία ( ΝΟΤΑΜ) που χαρακτήρισε την ευρύτερη ρωσική περιοχή ως περιοχή με επικινδυνότητα (dangerous area) με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή στο αεροσκάφος της Aegean να επιστρέψει. Αντίστοιχα, μέσω της ίδιας ΝΟΤΑΜ και άλλες πτήσεις ρωσικών και άλλων αεροπορικών είτε προσγειώνονται στα πλησιέστερα αεροδρόμια είτε επιστρέφουν στον αρχικό προορισμό τους. Αναμένονται νεότερες πληροφορίες για το πώς θα διαμορφωθούν εφεξής οι ταξιδιωτικές οδηγίες για τις πτήσεις στο ρωσικό έδαφος και την ευρύτερη περιοχή και συνακόλουθα το τί μέλλει γενεσθαι με τα προγραμματισμένα δρομολόγια.
🔃 @aegeanairlines A3880 from Athens to Moscow appears to be turning back. Will we see more this morning doing the same?https://t.co/hjpUrfvM8c pic.twitter.com/SGS33dYjaN
— Plane Finder (@planefinder) February 24, 2022
Ως μια κατάσταση με «περίπλοκο ιστορικό παρελθόν» χαρακτήρισε τις εξελίξεις στην Ουκρανία η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Hua Chunyuing, κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Η Κινέζα εκπρόσωπος αρνήθηκε τον όρο «εισβολή».
Η Hua κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τα άλλα κράτη ότι υποδαυλίζει τις εντάσεις και υποκινεί τον πόλεμο, υπογραμμίζοντας ότι η μέχρι στιγμής προσέγγιση της Κίνας ήταν υπεύθυνη.
«Η Κίνα καλεί και πάλι όλες τις πλευρές να μην κλείσουν τις πόρτες στην ειρήνη και να μείνουν προσηλωμένες στον διάλογο και τη διαπραγμάτευση», πρόσθεσε.
Οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει στην Ουκρανία δεν έχουν στόχο πόλεις και δεν απειλούν τους αμάχους, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Νωρίτερα η Ουκρανία είχε ανακοινώσει ότι τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εννέα τραυματιστεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς ενώ πολίτες ανεβάζουν στα κοινωνικά μέσα εικόνες με πυραυλικά θραύσματα σε δρόμους και πεζοδρόμια.
Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε ότι καταστράφηκαν ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα και αεροσκάφη στην Ουκρανία.
Από την πλευρά τους ένας από τους επικεφαλής των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε ότι βασικός τους στόχος είναι να ανακτήσουν τον έλεγχο όλων των περιοχών στις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
Η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να κλείσει στα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια για τα ρωσικά πλοία.
Περισσότερα ΕΔΩ
Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εννέα τραυματιστεί από τον βομβαρδισμό των δυνάμεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων.
Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από βομβαρδισμούς ρωσικών δυνάμεων, σύμφωνα με την ουκρανική αστυνομία.
Οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι η επίθεση έλαβε χώρα σε στρατιωτική μονάδα στο Ποντόλσκ, έξω από την Οδυσσό.
Επτά ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν και δεκαεννιά αγνοούνται.
Ένας ακόμη άνθρωπος πέθανε στην Μαριούπολη, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Αναμενόμενες πιέσεις ασκούνται στο ρούβλι στο άνοιγμα των συναλλαγών της Πέμπτης, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν πως οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα είναι επώδυνες για τη ρωσική οικονομία.
Στην εκτίναξη της τιμής του χρυσού οδήγησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς οι επενδυτές εν μέσω αυξημένης μεταβλητότητας στρέφονται σε πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.
Την κίνηση εμπορικών πλοίων στην Αζοφική Θάλασσα ανέστειλε η Ρωσίας μέχρι νεωτέρας.
Η Ρωσία, η μεγαλύτερη εξαγωγός σιταριού, μεταφέρει κυρίως τα σιτηρά της από λιμάνια στην Μαύρη Θάλασσα.
Στη Θάλασσα του Αζόφ βρίσκονται μικρότερης χωρητικότητας λιμάνια με ρηχά ύδατα.
«Όλα τα πλοία βρίσκονται στο ‘στοπ’ (στην Αζοφική Θάλασσα)», δήλωσε μια από τις πηγές που επικαλείται το Reuters.
RAW: A plume of smoke was seen coming from the military airport in Chuguev, Ukraine, after Russia claimed it had neutralized some Ukrainian military infrastructure. pic.twitter.com/wq2Hb5jIie
— DW News (@dwnews) February 24, 2022
The Ochakov sea port of Ukraine is also destroyed by Russian ballistic missiles. pic.twitter.com/d3pAsvGT4r
— CaucasusWarReport (@Caucasuswar) February 24, 2022
Για την κατάσταση που επικρατεί στην Οδησσό μίλησε στο CNN Greece ο κ. Σωφρόνης Παραδεισόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού της πόλης.
Όπως αναφέρει αρχικά, ο ίδιος δεν άκουσε εκρήξεις, καθώς μένει στο κέντρο της πόλης, ωστόσο φίλοι και γνωστοί του στα social media αναφέρουν πως σημειώθηκαν και στην Οδησσό.
Περισσότερα ΕΔΩ
Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν καταλάβει τις πόλεις Σχάστια και Στανίτσια Λουχάσνκα στην επαρχία Λουχάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.
Προς το παρόν τις πληροφορίες δεν έχουν σχολιάσει οι αρχές στο Κίεβο.
Οπτικό ηλικό δείχνει ότι ρωσικοί πύραυλοι έχουν χτυπήσει σημεία με πληθυσμό σε μεγάλες ουκρανικές πόλεις παρά τους ισχυρισμούς του ρωσικού στρατού ότι στοχεύει μόνο στρατιωτικό εξοπλισμό.
Εικόνες από την πόλη του Χάρκοβο δείχνουν τα υπολείμματα ενός πυραύλου σε πεζοδρόμιο της πόλης, κοντά σε μια ορθόδοξη εκκλησία.
Στις 10:30 θα συνεδριάσει εκτάκτως, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.
Για βομβαρδισμούς σε όλη τη χώρα μιλάει ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας.
Μέχρι στιγμής ένας άνθρωπος έχει σκοτωθεί και ένας ακόμη τραυματιστεί στο Μπρόβαρι στην επαρχία του Κιέβου.
Παράλληλα ανταποκριτής του Reuters δήλωσε ότι ακούστηκαν τέσσερις ακόμη εκρήξεις στην Μαριούπολη, στην ανατολική Ουκρανία.
Wow. Video of a missile hitting an airport, reportedly in Ivano-Frankivsk in Western Ukraine. The geographic scale of this thing is crazy pic.twitter.com/odhvqin77Y
— Alec Luhn (@ASLuhn) February 24, 2022
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν ένα πακέτο νεών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας σε έκτακτη συνεδρίασή τους που θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα, ανέφερε η ΕΕ σε ανακοίνωσή της. “Η πρόεδρος (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα) φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει ένα νέο πακέτο μέτρων το οποίο θα οριστικοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα υιοθετήσει άμεσα το Συμβούλιο”, σημείωνε η ανακοίνωση. Αυτά “τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα (…) θα προβλέπουν μαζικές και σοβαρές συνέπειες για τη Ρωσία για τις ενέργειές της”, πρόσθετε.
Αμέσως μετά το διάγγελμα Πούτιν και την ανακοίνωση της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ήχησαν οι σειρήνες στο Κίεβο ενώ φωτογραφίες δείχνουν ορδές αυτοκινήτων στις κομβικές οδικές αρτηρίες καθώς οι πολίτες εγκαταλείπουν την πόλη.
Αναρτήσεις με βίντεο και φωτογραφίες στα social media αποκαλύπτουν το αίσθημα του πανικού των κατοίκων, με κάποιους από αυτούς να μεταδίδουν ότι σπεύδουν σε καταφύγια και υπόγεια.
O δημοσιογράφος του Guardian Luke Harding στο Κίεβο μετέδωσε μέσω Twitter ότι κυκλοφορούν ελάχιστοι άνθρωποι στους δρόμους ενώ ο κόσμος συνωστίζεται σε ΑΤΜ’
Our basement in Kyiv now filling up with families with small children. The kids are holding colouring books. Heartbreaking
— Luke Harding (@lukeharding1968) February 24, 2022
Λόγω της δημιουργηθείσας κατάστασης στην Ουκρανία, επιστρέφω εκτάκτως στην Αθήνα από το Πράσινο Ακρωτήριο.
— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 24, 2022
Σε έκτακτη συνεδρίαση συγκλήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι πρεσβευτές των 30 χωρών μελών του NATO μετά την έναρξη ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της Ουκρανίας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Συμφώνου.
Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, που νωρίτερα καταδίκασε με ανακοίνωσή του την «απρόκλητη» επίθεση της Μόσχας, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου γύρω στις 12:30 (ώρα Βρυξελλών· 13:30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της συμμαχίας.
Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέρριψε στο ανατολικό τμήμα της χώρας πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο του στρατού της Ρωσίας, που συμμετείχαν στη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Κιέβου.
«Πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκαν», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.
Τις συναλλαγές σε όλες τις αγορές του μέχρι νεωτέρας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει το Χρηματιστήριο της Μόσχας.
Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται σήμερα το πρωί στο Κίεβο, στην Οδησσό (νότια) και σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, μετά την ανακοίνωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διέταξε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της χώρας αυτής, μεταδίδουν δημοσιογράφοι. Στην πρωτεύουσα, ακούστηκαν τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο και αμέσως μετά σειρήνες ασθενοφόρων.
Στην Μαριούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη στον τομέα του μετώπου με μισό εκατομμύριο κατοίκους, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας, αρκετοί κάτοικοι ανέφεραν ότι ακούγονται πυρά πυροβολικού από συνοικία στον ανατολικό τομέα της πόλης. Πιο κοντά στο μέτωπο, στην Κραματόρσκ, ακούστηκαν τουλάχιστον τέσσερις ισχυρές εκρήξεις.
Εξακόσια χιλιόμετρα από εκεί, στη νότια Ουκρανία, στην Οδησσό, λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, ακούστηκαν επίσης εκρήξεις. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε πριν από λίγο πως ρωσικές δυνάμεις έφθασαν και επιχειρούν πλέον στη Μαριούπολη και στην Οδησσό.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές ένοπλες πλήττουν στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία με όπλα υψηλής ακρίβειας, ιδίως συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας, στρατιωτικά αεροδρόμια και αεροσκάφη. Το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι δεν βρίσκονται στο στόχαστρο επιθέσεων με το πυροβολικό ή με πυραύλους πόλεις ή περιοχές όπου ζουν άμαχοι.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει αρχίσει «εισβολή ευρείας κλίμακας» από τη Ρωσία και ότι αναφέρονται πλήγματα σε διάφορες περιοχές της χώρας. «Ειρηνικές πόλεις της Ουκρανίας δέχονται επίθεση. Πρόκειται για επιθετικό πόλεμο. Η Ουκρανία θα αμυνθεί και θα νικήσει. Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να σταματήσει τον [πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ] Πούτιν. Τώρα είναι ώρα για δράση», ανέφερε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας μέσω Twitter.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι κηρύσσει ολόκληρη την επικράτεια σε κατάσταση πολέμου, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διέταξε στρατιωτική επιχείρηση κατά της χώρας του. «Δεν υπάρχει πανικός» και «θα νικήσουμε», διαβεβαίωσε ακόμη ο κ. Ζελένσκι τους Ουκρανούς. «Μείνετε δυνατοί, θα είμαι συνεχώς στο πλευρό σας», συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Κλείνει όλο τον εναέριο χώρο της η Ουκρανία
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως κλείνει όλο τον εναέριο χώρο της για την πολιτική αεροπορία. Το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε το κλείσιμο του εναερίου χώρου λόγω του «υψηλού κινδύνου για την ασφάλεια» των πτήσεων.
Με πληροφορίες από CNN.gr, protothema.gr
25/01/2025, 9:00 πμ