ΟΝΝΕΔ Ασπροπύργου: τα παιδιά ανήκουν στα σχολεία και όχι στα εργοστάσια

Γράφει:

Ασπρόπυργος

12/06/2020, 8:08 μμ

Η ΟΝΝΕΔ Ασπροπύργου σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας δηλώνει ότι τα παιδιά ανήκουν στα σχολεία και όχι στα εργοστάσια. Μεταξύ άλλων τονίζει ότι η παιδική εργασία ως φαινόμενο εντοπίζεται στις περισσότερες χώρες, ακόμα και στην Ελλάδα, ενώ κλείνει με την ευχή η παιδική εργασία να υπάρχει μόνο στην βιβλιογραφία.

 

Δείτε το Δελτίο Τύπου:

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ, 12/06/2020

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας και την χθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Αναβάθμιση του Σχολείου», η Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Ασπροπύργου αποφάσισε να εκδώσει Δελτίο Τύπου με το οποίο θέλει να δηλώσει ότι τα παιδιά ανήκουν στα σχολεία και όχι στα εργοστάσια.

«Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα του παιδιού να προστατεύεται από την οικονομική εκμετάλλευση και από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας που ενέχει κινδύνους ή που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο την εκπαίδευσή του ή να βλάψει την υγεία του ή τη σωματική, πνευματική, ψυχική, ηθική ή κοινωνική ανάπτυξή του…», «Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού» – άρθρο 32, 1989

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας πάνω από 100 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο, ηλικίας 5 έως 17 ετών, εργάζονται κυρίως στη γεωργία, στα εργοστάσια και στην εξόρυξη, ενώ το σχολείο αποτελεί άπιαστο όνειρο. Στις υποανάπτυκτες χώρες, δυστυχώς, η παιδική εργασία αποτελεί καθημερινή πραγματικότητα, καθώς περίπου το 1 στα 4 παιδιά ασκούν εργασία για να βοηθήσουν οικονομικά τις οικογένειες τους. Παρότι το φαινόμενο της παιδικής εργασίας οι περισσότεροι το έχουμε συνδέσει με τις υποανάπτυκτες χώρες, λόγω της οικονομικής και μορφωτικής κατάστασης των οικογενειών, το φαινόμενο αυτό συναντάται και στις ανεπτυγμένες χώρες, ακόμα και στην χώρα μας. Σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Η.Π.Α., περίπου 5% των παιδιών απασχολείται σε βιομηχανίες και γεωργικές ασχολίες, ενώ στην Ελλάδα το 0,6% των δεκατετράχρονων εργάζεται.

Διεθνείς Συμβάσεις, όπως η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που υιοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1989 και ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναφέρεται στην απαγόρευση της εργασίας των παιδιών και την προστασία της εργασίας των νέων, καθώς επίσης και οργανισμοί, όπως Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και η UNICEF, προσπάθησαν να εξαλείψουν το φαινόμενο της παιδικής εργασίας και να διασφαλίσουν την παιδική ηλικία, ωστόσο ακόμα και σήμερα εργάζονται πάνω από 130 εκατομμύρια παιδιά. Σύμφωνα με ειδική έρευνα της UNICEF μέχρι το 2025 ο αριθμός των παιδιών που θα εργάζονται θα είναι 121 εκατομμύρια (το 2000 υπολογίζεται ότι εργάζονταν 246 εκατομμύρια), όμως, δυστυχώς, ο ρυθμός της υποχώρησης μειώθηκε.

Η παιδική ηλικία δεν είναι για όλους συνώνυμη της ανεμελιάς και των ξέγνοιαστων παιχνιδιών. Ας ελπίσουμε σε μερικά χρόνια το φαινόμενο της παιδικής εργασίας να υπάρχει μόνο βιβλιογραφικά.

Για το Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΖΑΚΑΣ

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΠΠΑΣ

 

Δείτε την ανάρτηση:

Ας ελπίσουμε σε μερικά χρόνια το φαινόμενο της παιδικής εργασίας να υπάρχει μόνο βιβλιογραφικά! 12 Ιουνίου-Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας.

Gepostet von ΟΝΝΕΔ Ασπροπύργου am Freitag, 12. Juni 2020

Διαβάστε επίσης