27/12/2019, 7:20 μμ
Ανοιχτά όλα τα σενάρια είναι μέχρι αυτή τη στιγμή σε σχέση με τον πρόσωπο που θα προτείνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Αναχώρησε για το «βουνό» – το Μέτσοβο– με διάφορα ονόματα στο τάμπλετ του. Στο τετ α τετ που είχε με την Φώφη Γεννηματά στις 11 Οκτωβρίου για την ψήφο των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού, της αποκάλυψε ότι θα πάρει τις αποφάσεις του, όταν θα ξεκουράζεται στο βουνό, τα Χριστούγεννα.
«Βουνό είχα πει ότι θα πάω και στο βουνό θα πάω»,δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης στους δημοσιογράφους, αποφεύγοντας, όμως, να απαντήσει αν θα κατεβεί και με την …Πλάκα του Μωϋσή, όπως τον παρότρυναν κάποιοι.
Άλλωστε δεν έχει λόγο να βιάζεται. Η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου λήγει στις 12 Μαρτίου 2020. Η διαδικασία των ψηφοφοριών θα πρέπει να αρχίσει τουλάχιστον ένα μήνα πριν, γύρω στις 13 Φεβρουαρίου. Δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει το όνομα γύρω στις 20 Ιανουαρίου ώστε να έχουν χρόνο και τα απλά κόμματα να συσκεφθούν.
Σύμφωνα με το νέο Σύνταγμα η προεδρική εκλογή αποσυνδέεται από την προσφυγή σε κάλπες και προβλέπονται τέσσερις ψηφοφορίες (200, 200, 180 και 151). Αν θα εξαντληθεί η διαδικασία θα εξαρτηθεί από τις ψήφους που θα συγκεντρώσουν στους πρώτους γύρους οι υποψήφιοι τους οποίους θα προτείνουν τα κόμματα για την ΠτΔ.
Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας κατ´ εφαρμογήν της στρατηγικής Ερντογάν για καζάν – καζάν, win,win ή αλλιώς για συνδιαχείριση και ίσο διαμοιρασμό των θαλασσών, καθιστούν πλέον επιτακτική την ανάγκη το πρόσωπο που θα βρίσκεται στο προεδρικό μέγαρο την επόμενη πενταετία να είναι πολιτικό πρόσωπο με βάρος, το οποίο θα συγκεντρώνει το σεβασμό των εταίρων και θα μπορεί να σηκώνει το τηλέφωνο να μιλήσει με ηγέτες σε μια κρίσιμη στιγμή. Γι αυτό και όσα ονόματα ακούστηκαν εκτός πολιτικής μάλλον είναι πλέον εκτός συζήτησης.
Κάποια από τα πρόσωπα που παραμένουν στο τραπέζι είναι τα εξής:
Προκόπης Παυλόπουλος
Αν και για μια μακρά περίοδο συγκέντρωνε λίγες πιθανότητες, τώρα φαίνεται να είναι στη short list του πρωθυπουργού κ.Μητσοτάκη λόγω των εθνικών θεμάτων και της ανοιχτής γραμμής που έχει με ηγέτες. Θα τον ξαναπροτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως ήδη συγκεντρώνει μια μεγάλη πλειοψηφία.
Ανασταλτικοί παράγοντες είναι το ότι το 2015 ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τον ψήφισε κρατώντας αποστάσεις από την υπουργική του θητεία. Το ΚΙΝ.ΑΛ ξεκαθάρισε ότι δεν θα τον ψηφίσει γιατί τον κατατάσσει στην «καραμανλική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ» όπως την αποκαλεί. Επίσης ένας μικρός αριθμός βουλευτών της ΝΔ του χρεώνουν στενή φιλία με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ο οποίος παραπέμφθηκε από τη ΝΔ σε Προανακριτική που διερευνά καταγγελίες για «πολιτική σκευωρία» στην Novartis.
Ο κρίσιμος ρόλος του το Καλοκαίρι του 2015 για να αποφύγει η χώρα το grexit είναι το πιο ισχυρό χαρτί του.
Μητσοτάκης και Παυλόπουλος έχουν τακτική επικοινωνία για τα εθνικά θέματα και το δίκαιο της θάλασσας που είναι στο γνωστικό αντικείμενο του Προέδρου Δημοκρατίας. Αλλά όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το NEWPOST καμία από τις δύο πλευρές δεν έγινε έθιξε το θέμα της ΠτΔ. Πάντως, στην περίπτωση που τελικά ο πρωθυπουργός δεν τον προτείνει για ΠτΔ, ο κ.Παυλόπουλος θα ολοκληρώσει κανονικά τη θητεία του και θα παραδώσει στον επόμενο Πρόεδρο. Δεν θα δεχθεί όμως να είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ όπως αναφέρουν απολύτως αξιόπιστες πηγές. Η όποια θεσμική απάντηση του προφανώς θα εξαρτηθεί από το πρόσωπο που θα επιλεγεί.
Παναγιώτης Πικραμμένος
Ανάμεσα στα 2-3 πρόσωπα που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συμβούλευσε τον Κυριάκο να έχει κοντά του είναι ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος. Ακόμη και να ψηφιστεί μόνο από τους 158 βουλευτές της ΝΔ, είναι ένα πρόσωπο που συγκεντρώνει τον ευρύτερο σεβασμό και μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα διεθνώς, προσεγγίζοντας με την απαιτούμενη σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα εθνικά θέματα. Θεωρείται ότι δεν θα έχει εσωκομματικές αντιδράσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην δεύτερη προεδρική του θητεία (1990) εξελέγη μετά από εθνικές εκλογές με 153 ψήφους. Ήταν όμως από τους πλέον εμβληματικούς ΠτΔ.
Μαρία Δαμανάκη
Η πρώην Επίτροπος έχει δύο ατού. Έχει διεθνή αναγνώριση στα περιβαλλοντικά θέματα και υπηρετεί το σενάριο άρωμα γυναίκας στο προεδρικό μέγαρο. Το ερώτημα είναι εάν θα ψήφιζε την πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα επέλεγε ένα άλλο πρόσωπο. Με μόνη τη στήριξη της ΝΔ μια τέτοια υποψηφιότητα δεν θα προχωρούσε γιατί θα προκαλούσε εσωκομματικες αντιδράσεις στη ΝΔ.
Αννα Διαμαντοπούλου
Η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και Επίτροπος εξυπηρετεί το σενάριο για άρωμα γυναίκας και διατηρεί ανοιχτές διαύλους με τα κέντρα αποφάσεων της ΕΕ. Το think tank «Δίκτυο» του οποίου προίσταται είναι από τα πιο αξιόπιστα της ΕΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα την ψήφιζε. Το ερώτημα είναι εάν θα την ψήφιζε το ΚΙΝ.ΑΛ από το οποίο έχει πάρει αποστάσεις. Εκτιμάται ότι θα προκαλούσε αντιδράσεις και από ένα μικρό αριθμό βουλευτών της ΝΔ.
Περίπου 10 βουλευτές της ΝΔ έχουν προτείνει για ΠτΔ τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ έχει δηλώσει ότι θα ήθελε ο επόμενος ΠτΔ να προέρχεται από την κεντροαριστερά. Πρότεινε να είναι ένας από τους πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου και ή ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Αλλά η συζήτηση δεν προχώρησε γιατί είναι πρόσωπα με αιχμές και θα προκαλούσαν αντιδράσεις εντός ΝΔ.
Πάντα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα πρόσωπο – έκπληξη αλλά πλέον συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες.
Πηγή:newpost.gr
14/03/2025, 4:11 μμ
06/03/2025, 11:52 πμ