Ξεχώρισε η συμμετοχή της ελληνικής αποστολής στο Euroscola με εκπροσώπους απο Ασπρόπυργο και Δυτική Αττική

Γράφει:

Ασπρόπυργος, Δυτική Αττική

04/03/2020, 9:35 πμ

Διέπρεψε η ελληνική αποστολή στην ημερίδα Euroscola στο Στρασβούργο με εκπροσώπους και απ τον Ασπρόπυργο – Δυτική Αττική.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιθυμώντας να δώσει στους νέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ευκαιρία να γνωρίσουν το χώρο και τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να εκφράσουν τις προσδοκίες και τις απόψεις τους για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση, διοργάνωσε στο Στρασβούργο την ημερίδα EUROSCOLA στις 27 Φεβρουαρίου 2020. Στην ημερίδα αυτή συμμετείχαν μαθητές Λυκείου από τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής εκπροσωπήθηκε:

  • από 24 μαθητές (23 μαθήτριες και 1 μαθητής) από τις Διευθύνσεις Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής και Πειραιά, που επελέγησαν απ τις επιδόσεις τους σε διαγωνισμό έκθεσης, απ το επίπεδο τους σε ξένη γλώσσα και την επίδοσή τους στο Λύκειο (διαγωνίστηκαν 236 μαθητές και επελέγησαν 24). Τα παιδιά της ελληνικής αποστολής προέρχονταν από 9 Λύκεια της Διεύθυνσης Πειραιά, 3 της Ανατολικής Αττικής και 3 της Δυτικής Αττικής (1ο ΓΕΛ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ : Ντάρα Νάσια, ΓΕΛ ΕΡΥΘΡΩΝ: Ρενδούμη Ιωάννα , ΓΕΛ Ν.ΠΕΡΑΜΟΥ : Μεντζελιώτη Ελβίρα )
    Να σημειωθεί ότι στην ελληνική αποστολή ήταν και μία μαθήτρια από ΕΠΑΛ της Διεύθυνσης Πειραιά.
  • από 3 καθηγήτριες, την κυρία Σκληρού Φανή απ τη Δυτική Αττική, την κυρία Βλάμη Μαρία απ τη διεύθυνση Πειραιά και την κυρία Δοδοπούλου Ευγενία απ την Ανατολική Αττική, που επελέγησαν με κριτήρια το βιογραφικό τους, την εμπειρία τους και των δράσεων τους με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Όπως μας ανέφερε η κυρία Σκληρού, καθηγήτρια του ΓΕΛ Ασπροπύργου, τα βασικά μέρη της ημερίδας ήταν :

“Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις στην Ολλανδό ευρωβουλευτή Esther de Lange. Από κάθε κράτος-μέλος είχε οριστεί ομιλητής – ομιλήτρια που παρουσίαζε την ομάδα την χώρα και τα μηνύματα που ήθελαν να ακουστούν στην ολομέλεια. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε 6 ομάδες, εργάστηκαν σε επιτροπές για βασικά ζητήματα της ΕΕ, πριν επανέλθουν στην Αίθουσα για συζητήσεις και ψηφοφορία, με τις παρακάτω θεματικές και τους δόθηκε η ευκαιρία να τοποθετηθούν να επιχειρηματολογήσουν να πείσουν και να περάσουν εξαιρετικά μηνύματα στους Ευρωπαίους συμμαθητές τους :
α. περιβάλλον και ανανεώσιμες μορφές ενέργειας
β. ασφάλεια και ανθρώπινα δικαιώματα
γ. οι νέοι και εθισμός
δ. το μέλλον της Ευρώπης
ε. μετανάστευση & ένταξη
στ. απασχόληση των νέων
Στην συνέχεια επέλεξαν τους βασικούς ομιλητές για να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των συζητήσεων και διατυπώθηκαν ερωτήματα από  τα υπόλοιπα παιδιά της ολομέλειας στους βασικούς ομιλητές-εκπροσώπους των επιτροπών. Οι βασικοί ομιλητές-εκπρόσωποι απάντησαν στις πολλαπλές ερωτήσεις των μελών της ολομέλειας.”


Η κυρία Σκληρού τόνισε ότι: «Η ελληνική αποστολή επικράτησε με μεγάλη διαφορά σ όλα τα μέρη της ημερίδας (Ομιλητές, εκπρόσωποι επιτροπών, τοποθετήσεις εντός επιτροπών, ερωτήσεις στην ολομέλεια). Όλοι μας έδωσαν πολλά συγχαρητήρια, συνάδελφοι άλλων σχολείων κρατών μελών, καθώς και ο Πρόεδρος της ολομέλειας κύριος Ευάγγελος Γκιντέρσος, για τα παιδιά της ελληνικής αποστολής. Τα παιδιά μας διέπρεψαν και συγκίνησαν με τις τοποθετήσεις τους όλη την ολομέλεια! Η ευρηματικότητα, η ευγλωττία και το ήθος τους μας έκαναν περήφανες, διότι έπεισαν την ολομέλεια και τα ανέδειξαν στους πιο διακεκριμένους ομιλητές της ημερίδας. Θεωρήθηκε η καλύτερη αποστολή της ημερίδας απ όλα τα κράτη-μέλη, αλλά και η καλύτερη ελληνική αποστολή όλων των ημερίδων Euroscola, όπως επανειλημμένως, εμφανώς ενθουσιασμένος, τόνισε ο κύριος Ευάγγελος Γκιντέρσος.


Κατά τη διάρκεια της ημερίδας έλαβε χώρα μια συγκινητική συνάντηση με τους συναδέλφους απ την Κύπρο, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, που ένωσαν τις δυνάμεις του σε μια κοινή Κυπριακή αποστολή.
Το ξεχωριστό στην ολομέλεια, πάλι προήλθε απ την ελληνική αποστολή. Μαθήτρια μας απ τη Ν. Πέραμο, που ηταν πρόεδρος της επιτροπής με θεματική μετανάστευση & ένταξη, πήρε πρωτοβουλία σε συνεργασία με μέλη της κυπριακής αποστολής της ιδιας επιτροπης και παρουσίασε μαθήτρια από τη Συρία, που φοιτά σε σχολείο της Πάφου στην Κύπρο, η οποία στα ελληνικά παρουσίασε το δράμα της προσφυγιάς της, με τη μαθήτριά μας ως προεδρεύουσα να μεταφράζει στα Αγγλικά, θέλοντας να περάσει δυο μηνύματα, της ένταξης της μαθήτριας απ τη Συρία στο Κυπριακό σχολείο, αλλά και το πόσο ανθρώπινα πρέπει να φερόμαστε σ αυτούς τους ανθρώπους που δεν επέλεξαν να είναι πρόσφυγες, αλλά εξαναγκάστηκαν. Σείστηκε το Ευρωκοινοβούλιο απ τα χειροκροτήματα μαθητών και καθηγητών σε έντονα φορτισμένο κλίμα συγκίνησης. Όλα τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα απ την εμπειρία της ημερίδας.»
Η κυρία Σκληρού αναφέρθηκε στα παιδιά της αποστολής λέγοντας, ότι θαύμασε την φιλομάθεια τους, την ώριμη σκέψη τους και τον ενθουσιασμό τους, θεώρησε μεγάλη τιμή να πλαισιώνει τέτοια σκεπτόμενα παιδιά , καθώς και στις συναδέλφους της από τις Διευθύνσεις Πειραιά και Ανατολικής Αττικής, Μαρία Βλάμη και Ευγενία Δοδοπούλου επισημαίνοντας, ότι είναι στο ίδιο μήκος κύματος δημιουργίας και έχουν την ίδια πορεία και όραμα! Να άγουν την παιδεία!


Ιδιαίτερα για τη μαθήτριά της Ντάρα Νάσια, η οποία συμμετέχει και σε άλλες παράλληλες δράσεις με υπεύθυνη την κυρία Σκληρού, τόνισε ότι είναι μεγάλη τιμή που είναι καθηγήτριά της και προέτρεψε μαζί να διαδώσουν αυτές τις εμπειρίες, ώστε να έχουν την ευκαιρία να γευθούν ανάλογες και άλλοι μαθητές.
Το μέλλον για την κυρία Σκληρού, όπως μας είπε, είναι μια ανθρώπινη νεολαία με κέφι για γνώση, διάθεση για αλληλεγγύη και προαγωγή πραγματικού πολιτισμού.

 

Διαβάστε επίσης