Νεπάλ: Γιατί έπεσε το αεροσκάφος της Yeti – Ήταν μηχανικό λάθος ή έφταιγε ο πιλότος;

Γράφει:

Κόσμος

19/01/2023, 10:51 πμ

Ειδικός εμπειρογνώμονας εξηγεί τις αιτίες της συντριβής του αεροσκάφους στο Νεπάλ που είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 71 θανάτους.

Το αεροσκάφος της Yeti Airlines συνετρίβη την Κυριακή στο Νεπάλ σε ακόμα ένα πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στη χώρα. Στο αεροπλάνο επέβαιναν 72 άνθρωποι, ανάμεσά τους έξι παιδιά και 15 αλλοδαποί, καθώς και 4 μέλη πληρώματος. Μέχρι χθες οι αρχές της χώρας έψαχναν για την τελευταία σορό στα συντρίμια του αεροσκάφους. Πρόκειται για την μεγαλύτερη τραγωδία στη χώρα της Ασίας εδώ και δεκαετίες.

Ωστόσο, το γιατί συνετρίβη το αεροσκάφος, δεν είναι ακόμα σαφές. Σε διάφορα βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media τις τελευταίες ημέρες φαίνεται το αεροσκάφος να παίρνει απότομη κλίση προς τα αριστερά καθώς προσεγγίζει το αεροδρόμιο για την προσγείωση. Ακολουθεί ισχυρή έκρηξη.

Η πολιτική αεροπορία στο Νεπάλ, που εξυπηρετεί κυρίως απομονωμένες περιοχές και μεταφέρει εκδρομείς και αλπινιστές, αναπτύχθηκε με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Όμως η κακή συντήρηση των αεροσκαφών και η χαλαρότητα στην εφαρμογή των κανονισμών ασφαλείας, παρά τις αυστηρές διεθνείς συστάσεις, συνεχίζουν να βαραίνουν τον τομέα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει την πρόσβαση στον εναέριο χώρο της σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες του Νεπάλ.

Γιατί συνετρίβη το αεροσκάφος της Yeti Airlines – Ειδικός εμπειρογνώμονας εξηγεί

Μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο στην Αυστραλία, ο ειδικός εμπειρογνώμονας σε θέματα αεροσκαφών, Τζεφ Τόμας δήλωσε πως η αιτία της πτώσης του αεροσκάφους ήταν η απώλεια στήριξης (aerodynamic stall). Πρόκειται για την περίπτωση που η ταχύτητα του αεροσκάφους έχει μειωθεί τόσο, ώστε οι πτέρυγές του να μην μπορούν να παράγουν τόση άνωση ώστε να «στηρίξουν» το βάρος του. Όπως φαίνεται και στο βίντεο, το αεροσκάφος έχασε σε μεγάλο ποσοστό την ταχύτητά του καθώς προσέγγιζε το έδαφος, το βάρος του φαίνεται ότι δεν ήταν σωστά κατανεμημένο και έτσι ήταν αδύνατο να επιστρέψει σε φυσική τροχιά.

Σημειώνεται ότι το ATR 72 της Yeti Airlines πετούσε με πλήρες φορτίο, δηλαδή 72 επιβάτες, όση και η μέγιστη χωρητικότητά του.

Ένα τέτοιο παράδειγμα:

1280px-StallFormation_svg

Όσον αφορά στο ερώτημα για το εάν η πτώση οφείλεται σε λάθος του πιλότου ή σε μηχανική βλάβη, ο ειδικός απαντά πως το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για έναν συνδυασμό των δύο. Θα μπορούσε να υπάρχει βλάβη στον κινητήρα, όμως η πορεία και η κλίση του αεροσκάφους διορθώνεται εύκολα από τον πιλότο. Είναι η φυσική του αντίδραση να «κατεβάσει το ρύγχος του αεροσκάφους προς τα κάτω», σύμφωνα με τον Τόμας, ώστε αυτό να ανακτήσει ταχύτητα.

Aviation expert reveals likely cause of Nepal plane crash | Sunrise

 

Την ημέρα της καταστροφής, ανασύρθηκαν 68 πτώματα. Άλλα δύο κατορθώθηκε να ανακτηθούν τη Δευτέρα κι ακόμη ένα την Τρίτη το απόγευμα, σύμφωνα με τις αρχές. Κάποιες ομάδες εξέτρεψαν τη ροή κοντινού ποταμού στο πλαίσιο της έρευνας. Μάταια.

Τη Δευτέρα, ανακτήθηκαν επίσης τα λεγόμενα μαύρα κουτιά —ο αποτυπωτής συνομιλιών πιλοτηρίου και ο καταγραφέας δεδομένων πτήσης— που θα βοηθήσουν τους ερευνητές να προσδιορίσουν τα αίτια του δυστυχήματος. Καθώς η χώρα της Ασίας δεν έχει τις υποδομές που απαιτούνται για το «κατέβασμα» των στοιχείων από τα μαύρα κουτιά, θα σταλούν όπου συστήσει η κατασκευάστρια του αεροσκάφους. Σύμφωνα με αξιωματικό της αστυνομίας, οκτώ σοροί θυμάτων έχουν παραδοθεί στις οικογένειες, άλλα 14 θα υποβληθούν σε νεκροψίες-νεκροτομές στην Ποχάρα και 48 θα μεταφερθούν στην Κατμαντού για εξετάσεις DNA, ώστε να καταστεί δυνατή η αναγνώρισή τους και να επιτραπεί να παραδοθούν στις οικογένειες.

Το ATR 72 κατέπεσε λίγο πριν από τις 11:00 (τοπική ώρα· 07:15 ώρα Ελλάδας) την Κυριακή σε μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο στην Ποχάρα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Νεπάλ, κέντρο προσκυνητών και κόμβο για τους ξένους περιπατητές και ορειβάτες.

nepal__1_
nepal__2_
nepal__3_
nepal__4_
nepal__5_

Μετά το 2000, στο Νεπάλ έχουν σκοτωθεί σε συντριβές αεροσκαφών και ελικοπτέρων σχεδόν 350 άνθρωποι. Στη χώρα της Ασίας βρίσκονται οκτώ από τα πιο ψηλά βουνά στον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένου του Έβερεστ, ενώ οι απότομες αλλαγές του καιρού δημιουργούν συχνά επικίνδυνες συνθήκες. Εξάλλου, πολλά από τα αεροδρόμια της χώρας αποτελούν λόφω μορφολογίας του εδάφους πρόκληση ακόμα και για τους πιο έμπειρους πιλότους.

Διαβάστε επίσης