Νέα Δημοκρατία: Ανακοινώνει τα χρίσματα για τις περιφέρειες- Σε δεύτερο χρόνο οι δήμοι

Γράφει:

Εκλογές 2023

14/07/2023, 11:16 πμ

Οι 9 από τους 13 της «γαλάζιας λίστας» είναι πρόσωπα γνωστά και εν ενεργεία περιφερειάρχες – Σε μεγάλους δήμους θα ανακοινώσει στήριξη το κυβερνών κόμμα.

Μπορεί πριν από λίγες εβδομάδες να έγιναν οι εθνικές εκλογές, για τη Νέα Δημοκρατία, όμως, η επόμενη εκλογική μάχη είναι μπροστά. Πιο συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα είναι έτοιμο να ανακοινώσει σήμερα κατά πάσα πιθανότητα τα 13 πρόσωπα που θα στηρίξει για τη διεκδίκηση των περιφερειών της χώρας.

Οι 9 από τους 13 της «γαλάζιας λίστας» είναι πρόσωπα γνωστά και εν ενεργεία περιφερειάρχες. Εκ νέου υποψήφιοι θα είναι, συνεπώς, με τη γαλάζια στήριξη ο Γιώργος Πατούλης στην περιφέρεια Αττικής, ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Κώστας Αγοραστός στην περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Φάνης Σπανός στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Αλέκος Καχριμάνης στην περιφέρεια Ηπείρου, ο Χρήστος Μέτιος στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ο Γιώργος Κασαπίδης στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Νεκτάριος Φαρμάκης στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και ο Γιώργος Χατζημάρκος στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ειδική είναι η περίπτωση της Κρήτης, όπου η ΝΔ θα στηρίξει τον «ισόβιο» περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος παίζει χωρίς αντίπαλο και διατηρεί εξαιρετική σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει άμεση άποψη λόγω εντοπιότητας για τα τεκταινόμενα στο νησί.

Οι τελευταίες τρεις επιλογές είχαν το μεγαλύτερο παρασκήνιο για το γαλάζιο επιτελείο. Στην περιφέρεια Πελοποννήσου νέος υποψήφιος θα είναι ο Δημήτρης Πτωχός, στέλεχος επιχειρήσεων και παλιός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο νυν περιφερειάρχης Παναγιώτης Νικάς είναι σε τροχιά απόσυρσης, ενώ η προοπτική υποψηφιότητας του βουλευτή Αρκαδίας Κώστα Βλάσση που είχε αρχικά τη στήριξη του Αντώνη Σαμαρά, εν τέλει δεν προχώρησε. Στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει κλειδώσει η επιλογή του πρώην Αρχηγού ΓΕΣ και υφυπουργού Άμυνας Αλκιβιάδη Στέφανή, ο οποίος θα αντιπαρατεθεί με τον περιφερειάρχη Κώστα Μουντζούρη που προέρχεται μεν από τη ΝΔ, αλλά έχει ανοιχτά μέτωπα με το Μέγαρο Μαξίμου και το κόμμα.

Η τελευταία εκκρεμότητα αφορούσε την περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Εκεί εξετάστηκαν άλλες εναλλακτικές, όπως της προέδρου του ΕΟΤ Άντζελας Γκερέκου ή του βουλευτή Κέρκυρας Στέφανου Γκίκα, πλην όμως, μετά και από συνάντηση της Ρόδης Κράτσα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προ ημερών, η νυν περιφερειάρχης θα στηριχθεί εκ νέου.

Ο στόχος της ΝΔ, προφανώς, είναι το βράδυ των εκλογών ο χάρτης να είναι και πάλι γαλάζιος, με την αυτοδιοίκηση να είναι ένα προνομιακό πεδίο για το κυβερνών κόμμα, όπου διατηρεί σημαντικές δυνάμεις. Μάλιστα, χθες η ΝΔ ανακοίνωσε και τη σύνθεση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές με σύνθεση που θυμίζει πολύ αυτή της αντίστοιχης Επιτροπής για τις εθνικές εκλογές, με τη μόνη διαφορά ότι επικεφαλής του εκλογικού αγώνα θα είναι ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Γιάννης Σμυρλής αντί του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννη Μπρατάκου, ο οποίος, βεβαίως, συμμετέχει στη σύνθεση μαζί με άλλα κορυφαία κομματικά στελέχη (Παύλος Μαρινάκης, Θανάσης Νέζης. Νίκος Χαρδαλιάς, Στέλιος Κονταδάκης, Νίκος Ρωμανός, Διονύσης Χατζηδάκης κ.α).